Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Πόσα χρωστούν οι Δήμοι της Βοιωτίας στις Τράπεζες

Το eklogika.gr δημοσιεύει τους αναλυτικούς πίνακες με τα χρέη των δήμων μόνο προς το τραπεζικό σύστημα - Ξεπερνούν τα 3 δις το σύνολο των χρεών τους - Ποιοι είναι οι 10 πιο υπερχρεωμένοι δήμοι και ποιοι οι 10 με τη μεγαλύτερη αναλογία χρέους-πληθυσμού - Μόνο 50 δήμοι έχουν μηδενικά χρέη - Ενώ νέα εποχή ζητά αυτοδιοικητικούς manager με πολιτικό κριτήριο, τα κόμματα ψάχνουν διασημότητες με ...ασφαλή πολιτική διαδρομή.
Δυο παραμέτρους εξετάζουν τα κόμματα στην επιλογή δημάρχων και περιφερειαρχών σε όλη την Ελλάδα (αναγνωρισιμότητα και ασφαλή πολιτική διαδρομή) και οι δύο δεν εγγυώνται την επιτυχία του στόχου.
Δηλαδή την επιτυχή και αποτελεσματική λειτουργία του αποκεντρωμένου δημόσιου τομέα (όπως είναι αυτός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης) ως καθοριστικό κριτήριο βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών στην καθημερινότητά τους. Μόνο προς τις τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τα χρέη όλων των δήμων της χώρας φθάνουν στο 1 δις, 750 εκατ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα χρέη τους (δάνεια δημοτικών επιχειρήσεων, χρέη δήμων προς ασφαλιστικά ταμεία από φόρους και χρέη - οφειλές προς κατασκευαστές και προμηθευτές), σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων στελεχών της αυτοδιοίκησης ξεπερνούν το 1δις, 300 εκατ. ευρώ!...
(Τα χρέη είναι αυτά που αναγράφονται στην τελευταία στήλη)

Δεν υπάρχουν σχόλια: