Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Ευρωπαϊκή πρωτιά για την Ελλάδα και τη Χαιρώνεια με το Ecopest

Ευρωπαϊκή πρωτιά κατόρθωσε να εξασφαλίσει η χώρα μας, αφού με το πρόγραμμα ECOPEST, που πραγματοποιείται πιλοτικά στην περιοχή Χαιρωνείας στη Βοιωτία, θα δώσει στη Γηραιά Ήπειρο τα πρώτα αποτελέσματα σχετικά με τη χρήση αγροχημικών κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας.
Στόχος του προγράμματος, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στο περιθώριο του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου ESSC (European Society for Soil Conservation), είναι να αναπτυχθεί μια μεθοδολογία που θα καλύψει το νομοθετικό κενό που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την ορθή χρήση των αγροχημικών στην γεωργία.
Το πρόγραμμα ECOPEST, αφορά στον στρατηγικό σχεδιασμό για την προσαρμογή και εφαρμογή των αρχών της ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων σε ένα ευάλωτο οικοσύστημα. Ξεκίνησε στη χώρα μας αποκλειστικά πριν από δυόμισι χρόνια και ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2012. Σε αυτό συμμετέχουν ερευνητικοί φορείς της χώρας μας, όπως μεταξύ άλλων το ΕΘΙΑΓΕ και η εταιρία Αειφορική, αλλά και ομάδες παραγωγών, όπου και εφαρμόζεται πιλοτικά το πρόγραμμα. Επιπλέον συμμετέχουν γεωπόνοι και γεωτεχνικοί- που συμβουλεύουν τους παραγωγούς, προμηθεύοντάς τους με τα αγροχημικά που μπορούν να χρησιμοποιήσουν- και συντονιστής του προγράμματος ECOPEST είναι το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.
Η έκταση που βρίσκεται κάτω από το μικροσκόπιο των ερευνητών είναι περί τα 15.000 στρέμματα και οι βασικές καλλιέργειες αφορούν σε καλαμπόκι, βιομηχανική ντομάτα και βαμβάκι. Αυτές άλλωστε οι καλλιέργειες αποτελούν και τις τρεις βασικότερες στην περιοχή, και έχουν σημασία κοινωνικοοικονομική, αλλά και περιβαλλοντική, καθώς δέχονται αρκετές εφαρμογές λιπασμάτων και αγροχημικών. Το ύψος του προγράμματος είναι 2,5 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται κατά 50% από την ΕΕ και το υπόλοιπο ποσοστό είναι ίδια συμμετοχή της χώρας και συγκεκριμένα των ερευνητικών ιδρυμάτων που συμμετέχουν σε αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: