Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2011

Σοβαρά προβλήματα στο ειδικό τέλος ακινήτων μέσω ΔΕΗ επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη

Την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που σχετίζονται με την επιβολή, τον υπολογισμό και την είσπραξη του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών ο Συνήγορος του Πολίτη. Σε πρόσφατη επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού εντοπίζει συγκεκριμένα προβλήματα και παρακαλεί για άμεση ανταπόκριση. Υπογραμμίζει επίσης ότι η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος συνιστά, σε κάθε περίπτωση, ένα υπέρμετρα επαχθές μέτρο κυρίως για ορισμένες ομάδες πολιτών που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας. Για το ίδιο θέμα, κλιμάκιο της ανεξάρτητης αρχής είχε επισκεφτεί στις 9 Νοεμβρίου τη διεύθυνση Κεφαλαίου του υπουργείου.

Στην επιστολή της η Συνήγορος του Πολίτη προτείνει:
α. να προβλεφθεί διαδικασία διόρθωσης των σφαλμάτων στον υπολογισμό του τέλους (στην περίπτωση που ο υπολογισμός έγινε με βάση εσφαλμένη τιμή ζώνης και πλασματικά τετραγωνικά),
β. να επανεξεταστεί η επιβολή του τέλους σε εργοταξιακές παροχές, εφόσον δεν πρόκειται για δομημένες επιφάνειες,
γ. να επεκταθεί η απαλλαγή από το τέλος σε άτομα που αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλουν το τέλος με βάση το προσωπικό τους εισόδημα,
δ. να επεκταθεί η επιβολή του τέλους με μειωμένο συντελεστή, υπό προϋποθέσεις, σε άτομα με κάθε είδους βαριά αναπηρία.

Ο Συνήγορος του Πολίτη υπογραμμίζει ότι η διακοπή ηλεκτροδότησης σε πολίτες που αποδεδειγμένα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο τέλος συνιστά στέρηση βασικών βιοτικών αγαθών αναγκαίων για τη θέρμανση, τη σίτιση και την καθαριότητα των ίδιων και της οικογένειάς τους. Στις περιπτώσεις αυτές με κριτήριο την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας θα πρέπει και υπό προϋποθέσεις να προτάσσεται η προστασία συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών, όπως η προστασία της αξίας του ανθρώπου, η προστασία της υγείας, η προστασία της οικογένειας, της μητρότητας, της παιδικής ηλικίας και των ευαίσθητων κατηγοριών πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, η ανεξάρτητη αρχή ήδη διαμεσολάβησε προς τη ΔΕΗ, προκειμένου να μη διακοπεί η παροχή του ρεύματος σε πολίτη, ο οποίος πάσχει από βαρύ αναπνευστικό πρόβλημα, βρίσκεται υπό μηχανική υποστήριξη της αναπνοής του εφ όρου ζωής και αδυνατεί να καταβάλει το τέλος.

ΕΣΕΕ: «Η καταναλωτική συμπεριφορά των Ελληνων λίγο πριν τα Χριστούγεννα»

Οι ολοένα αυξανόμενες οικονομικές υποχρεώσεις που επιβαρύνουν τις ελληνικές οικογένειες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η αύξηση της ανεργίας, η μείωση των μισθών και η αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων μας επιβάλλουν όσο ποτέ άλλοτε δραματικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, που διαπερνούν όλες τις κοινωνικές και οικονομικές μας εκφράσεις, αφού τίποτα δεν έχει μείνει ανέγγιχτο και όλα όσα είχαμε μάθει μέχρι σήμερα, είναι πλέον σε αμφισβήτηση.
Τα ελληνικά νοικοκυριά ζουν πλέον με νέα δεδομένα τα οποία πριν από μερικούς μήνες μπορεί να φοβόμασταν, αλλά δεν φανταζόμασταν ότι μπορεί να συμβούν. Όλοι σήμερα κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να επιβιώσουν αξιοπρεπώς και προσπαθούν να περιστείλουν τα έξοδά τους όσο περισσότερο μπορούν. Κάθε τύπου οικογενειακή δαπάνη, από την προμήθεια ειδών βασικής διατροφής και πρώτης ανάγκης από τα σούπερ μάρκετ μέχρι το πετρέλαιο για τη θέρμανση, τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τη μετακίνηση, τα δάνεια, το ενοίκιο, τα σχολεία και τα φροντιστήρια, όλα υπόκεινται σε μικρές ή μεγάλες περικοπές.
Όσον αφορά τα είδη διατροφής παρατηρείται μεγάλη μετακίνηση στα είδη ιδιωτικής ετικέτας. Οι προσφορές έχουν επίσης την τιμητική τους. Γι’ αυτό και δεν επιδιώκουμε να εγκαταλειφθούν, αφού έχουν γίνει πλέον απαραίτητες, έχουν παγιωθεί και οι καταναλωτές έχουν εξοικειωθεί και περιμένουν να ανακοινωθούν για να αγοράσουν φτηνά.
Στο χώρο της ένδυσης-υπόδησης είναι επίσης μόνιμο φαινόμενο, αφού τα outlets και τα malls προσφέρουν καθ´ όλη τη διάρκεια της χρονιάς επώνυμα προϊόντα με έκπτωση πάνω από 50%. Σημαντική παρέμβαση στο λιανεμπόριο εμφανίζεται και από τη σημαντική αύξηση των πωλήσεων μέσω διαδικτύου, όπου οι χρήστες επικαλούνται ότι εξασφαλίζουν χαμηλότερες τιμές. Μάλιστα, στα ηλεκτρονικά και τις ηλεκτρικές συσκευές μπορεί κανείς να εξοικονομήσει ένα 10%, εφόσον η αγορά πραγματοποιηθεί μέσω internet και όχι από το φυσικό κατάστημα. Επίσης, μέσω internet ανθίζει η ανταλλακτική οικονομία καθώς ανταλλάσσονται αντικείμενα και προϊόντα τα οποία παλαιότερα πετιούνταν.
Επιπλέον, χρυσές δουλειές κάνουν οι ράφτες και οι μοδίστρες με μεταποιήσεις παλαιών ρούχων και οι τσαγκάρηδες με επιδιορθώσεις παπουτσιών.
Το θέμα των μειώσεων των ενοικίων λογίζεται ως βασική εξοικονόμηση όχι μόνο των νοικοκυριών, αλλά και των επιχειρήσεων και όσοι σήμερα διαπραγματεύονται πετυχαίνουν αρκετά γενναίες μειώσεις των μισθωμάτων κατοικίας και επαγγελματικής στέγης. Οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ δείχνουν ότι πολλοί προσπαθούν μέσω εναλλακτικών παροχών να μειώσουν λογαριασμούς ΔΕΗ και ΟΤΕ, ενώ πολλοί εντάχθηκαν στο κοινωνικό και νυχτερινό τιμολόγιο. Στην περίπτωση της κινητής τηλεφωνίας περιόρισαν τη χρήση των κινητών, ενέταξαν την σταθερή τηλεφωνία χωρίς χρέωση, σε συνδυασμό με σύνδεση internet, με μείωση παγίων ακόμα και με διακοπή του ΟΤΕ στα εξοχικά.
Η επιστροφή της ξυλόσομπας αντί του πετρελαίου θέρμανσης αποτελεί λύση μαζί με τις σόμπες υγραερίου και άλλες φορητές θερμάστρες στη «μάχη» της θέρμανσης των σπιτιών. Ένα άλλο κοστολογικό άγχος είναι αυτό των αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να επιλέγουν πλέον τα μέσα μαζικής μεταφοράς με κάρτες απεριόριστων διαδρομών και να χρησιμοποιούν το Ι.Χ. τους σε περιπτώσεις ανάγκης. Τέλος, η μέθοδος «φτιάξτο μόνος σου» ή «επισκεύασέ το μόνος σου», «βάψτο μόνος σου», σίγουρα εξοικονομεί σημαντικά ποσά από τα νοικοκυριά, αλλά στερεί δουλειά από όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Εμείς οι άνθρωποι της αγοράς το γνωρίζουμε καλύτερα από όλους, ότι τα πράγματα στην αγορά ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα, δεν είναι καθόλου καλά. «Μνημονιακά» Χριστούγεννα αναμένεται να κάνουν και φέτος οι Έλληνες που παραμένουν σταθερά αλλά δικαιολογημένα οι πλέον απαισιόδοξοι καταναλωτές της Ευρώπης. Οι αγορές αναμένονται μειωμένες κατά 22% από το φετινό χριστουγεννιάτικο προϋπολογισμό και τα χριστουγεννιάτικα δώρα θα περιοριστούν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αποκλειστικά και μόνο για οικογενειακές και κοινωνικές υποχρεώσεις.
Η φετινή χρονιά θα κλείσει την αγορά των αλυσίδων λιανικού εμπορίου, με απώλειες που θα ξεπερνούν το 10% και με μείωση του συνολικού τζίρου σε απόλυτα μεγέθη πάνω από 18 δις ευρώ. Η απώλεια εσόδων από ΦΠΑ από την πτώση του τζίρου είναι 2 δις ευρώ από τον κλάδο του αυτοκινήτου, 1,4 δις ευρώ από το λιανεμπόριο και 2,5 δις ευρώ από το χονδρικό εμπόριο.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες ελληνικών και ξένων εταιρειών, οι 9 στους 10 καταναλωτές έχουν περικόψει δαπάνες για ένδυση και υπόδηση, αλλά και δαπάνες για εξόδους. Οι 8 στους 10 περιόρισαν δαπάνες για οικιακά αγαθά και διασκέδαση, ενώ επίσης δηλώνουν ότι έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό η αγοραστική τους δύναμη. Επιπλέον, ο 1 στους 4 Έλληνες δηλώνει ότι δεν του περισσεύουν καθόλου χρήματα μετά την κάλυψη των βασικών αναγκών, ενώ οι 2 στους 4 συνεχίζουν να διαθέτουν όλο το υπόλοιπο του εισοδήματός τους για αποπληρωμή δανείων και πιστωτικών καρτών και τέλος 1 στους 4 προσπαθεί, επειδή φοβάται την απόλυση, να αποταμιεύσει. Αντίστοιχα, 1 στους 4 ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, ο έτερος ένας στο όριο και οι 2 στους 4 τρώνε από τα έτοιμα, ενώ και στις δύο αναλύσεις δεν περισσεύει «ρευστό» να διοχετευθεί στην αγορά με αποτέλεσμα, η μικρομεσαία ελληνική επιχειρηματικότητα να έχει στην κυριολεξία «στεγνώσει» και να κινδυνεύει με αποσύνθεση.
Το ελληνικό εμπόριο, παρά το σκηνικό του τρόμου στην αγορά, επιμένει να ελπίζει και βασίζεται στις παραδοσιακες χριστουγεννιάτικες συνήθειες του Έλληνα καταναλωτή, που θα μπορέσει να του δώσει μια ανάσα ζωής, για να συνεχίσει τον αγώνα επιβίωσής του και το 2012.

Αλματώδης αύξηση του καρκίνου του στόματος

Κάπνισμα και αλκοόλ ενοχοποιούνται από τους επιστήμονες για τη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζει, σε παγκόσμιο επίπεδο την τελευταία δεκαετία, ο στοματικός καρκίνος. Μάλιστα στις γυναίκες η αύξηση είναι αλματώδης καθώς πλέον τα κρούσματα σε σχέση με τους άνδρες είναι 1,5 άνδρες με 1 γυναίκα!
Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε σήμερα κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, αναπληρωτής καθηγητής κ Νίκος Παπαδογεωργάκης.
«Κάπνισμα και αλκοόλ, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ευθύνονται για την ραγδαία αύξηση που εμφανίζει ο στοματικός καρκίνος , ο οποίος πλήττει πλέον και τις γυναίκες εξίσου με τους άνδρες, ενώ έχουμε κρούσματα και σε άτομα κάτω των 45 χρόνων»,ανέφερε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου .

ΜΕ ΠΟΙΑ ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ

Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν ο καρκίνος της στοματικής κοιλότητας έχει περίπου 30 μορφές. Η μορφή που απαντάται στο 90% των περιπτώσεων είναι το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα .
Ο στοματικός καρκίνος εμφανίζεται συνήθως σαν ένα ανώδυνο έλκος (πληγή) στην αρχή, που δεν κλείνει με την πάροδο του χρόνου, αντίθετα μεγαλώνει δημιουργώντας προβλήματα στη μάσηση, την ομιλία ή την κατάποση. Μπορεί να εμφανιστεί και σαν μια λευκή πλάκα ή μια κόκκινη περιοχή.
Συχνά τον εντοπίζουμε :
Στο κάτω χείλος
Στη γλώσσα
Στο έδαφος του στόματος
Στις παρειές,
Στα ούλα και
Στην υπερώα.
Ο καρκίνος αυτός προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, τα τελευταία όμως χρόνια έχει παρατηρηθεί μια αύξηση 6% σε άτομα ηλικίας κάτω των 45 ετών.
Οι άνδρες προσβάλλονταν συχνότερα απ’ ότι οι γυναίκες, η αναλογία όμως αυτή έχει ανατραπεί τα τελευταία χρόνια.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ Η ΣΥΧΝΟΤΕΡΗ ΑΙΤΙΑ

Η αιτιοπαθογένεια του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος είναι πολυπαραγοντική και σχετίζεται κυρίως με διαιτητικές και κοινωνικές συνήθειες καθώς και με τη στοματική υγιεινή. Ο συνδυασμός όμως αλκοόλ και καπνού αποτελεί τη συχνότερη αιτία πρόκλησης του στοματικού καρκίνου.
«Όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και οι καπνιστές έχουν 38 φορές περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου από εκείνους που απέχουν από το αλκοόλ και τον καπνό» ανέφερε ο κ Παπαδογεωργάκης.
Αντίθετα και σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες , όπως αναφέρεται και στη διεθνή βιβλιογραφία ,η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συμβάλλουν στην ελάττωση εμφάνισης του στοματικού καρκίνου. Στατιστικά στοιχεία, που αφορούν στις ευρωπαϊκές χώρες, δείχνουν πως τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης στοματικού καρκίνου παρουσιάζονται στη Γαλλία και την Ουγγαρία, ενώ τα χαμηλότερα στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των ασθενών με στοματικό καρκίνο θα μπορούσε να αποφευχθούν, εάν οι ασθενείς σταματούσαν το κάπνισμα και το αλκοόλ.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο γενικός οδοντίατρος παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση του στοματικού καρκίνου καθότι εκείνος είναι που έρχεται σε επαφή με τη στοματική κοιλότητα του ασθενούς. Ο οδοντίατρος είναι επίσης εκείνος που θα καθοδηγήσει τον ασθενή του για μια σωστή αντιμετώπιση και θα τον παρακολουθεί και θα τον φροντίζει πριν και μετά τη θεραπεία. Η διάγνωση τίθεται πάντα με τη λήψη βιοψίας και την ιστολογική εξέταση της βλάβης.
Η πρώιμη διάγνωση του στοματικού καρκίνου σε αρχικά στάδια είναι καθοριστική για την επιβίωση του ασθενούς. Ο καρκίνος της στοματικής κοιλότητας σε αρχικά στάδια μπορεί να εξαιρεθεί εύκολα και ριζικά και η πενταετής επιβίωση των ασθενών είναι άνω του 90%. Αντίθετα σε προχωρημένα στάδια με μεταστάσεις στους λεμφαδένες η πενταετής επιβίωση κυμαίνεται σε 10-15% των ασθενών.
Η θεραπεία του στοματικού καρκίνου είναι κυρίως η χειρουργική αφαίρεση της βλάβης επί υγιών ορίων και συνήθως συνοδεύεται από αφαίρεση των λεμφαδένων στο τράχηλο ανάλογα πάντα με την περίπτωση.
«Ο πλέον κατάλληλος για να αντιμετωπίσει το στοματικό καρκίνο είναι ο ειδικά εκπαιδευμένος Στοματικός και Γναθοπροσωπικός χειρουργός» τόνισε ο κος Παπαδογεωργάκης και πρόσθεσε «Εξαιρετικά σημαντικός είναι και ο ρόλος του ογκολογικού συμβουλίου, το οποίο αποφασίζει αν και σε ποιο στάδιο της θεραπείας ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία ή/και χημειοθεραπεία».
Στο συνέδριο θα γίνει αναφορά και στα νοσήματα των σιαλογόνων αδένων, δηλαδή τις παρωτίδες, τους υπογναθίους και τους υπογλώσσιους αδένες, οι οποίοι μαζί με τους 300-700 μικρότερους αδένες, που είναι διασκορπισμένοι στη στοματική κοιλότητα παράγουν το σάλιο.
Το 3-5% των όγκων της κεφαλής και του τραχήλου παρουσιάζονται στους σιαλογόνους αδένες. Από αυτούς το 50-60% των όγκων των μικρών σιαλογόνων είναι κακοήθεις. Επίσης το 50% των όγκων του υπογναθίου αδένα είναι κακοήθεις, όπως επίσης κακοήθεις είναι το 12-22% των όγκων της παρωτίδας.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ

Κατά τη διάρκεια του 25ου Συνεδρίου (το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αίγλη Ζαππείου στις 25-27 Νοεμβρίου 2011) θα υπάρχει συγχρόνως και παράλληλο κατευθυνόμενο επιστημονικό πρόγραμμα για γενικούς οδοντιάτρους. Η οργανωτική και επιστημονική επιτροπή σχεδίασε ένα τέτοιο πρόγραμμα ώστε να υπάρξει επιστημονικό ενδιαφέρον του γενικού οδοντιάτρου και τις τρεις ημέρες.
Η Παρασκευή 25 Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στην πρόληψη και αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων στο οδοντιατρείο. Επίσης θα υπάρχει τόσο θεωρητική όσο και πρακτική εξάσκηση από έμπειρους γιατρούς στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση ενηλίκων και παιδιών. Θα μπορέσει επίσης ο οδοντίατρος να παρακολουθήσει θέματα που αφορούν εμφυτεύματα, την ιστική ανάπλαση και την οστεονέκρωση από διφωσφονικά.
Γναθοχειρουργοί από διακεκριμένες μονάδες του εξωτερικού – μεταξύ αυτών και Έλληνες που διαπρέπουν εκεί – θα ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες με του συμμετέχοντες γιατρούς στο συνέδριο.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ: COSMOS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Νίκος Γαραντζιώτης τηλ. 6932232466, 210 5026051
E-MAIL: ngara@otenet.gr. FAX: 210 5058795. www. cosmosep. gr.

Μέτρηση Ελαιοπεριεκτικότητας για τη μέγιστη δυνατή παραγωγή Ελαιολάδου

Οι Μετρήσεις θα πραγματοποιούνται από την ΕΑΣ Λιβαδειάς

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λιβαδειάς ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις των αγροτών θα πραγματοποιεί, από τις 25 Νοεμβρίου, μετρήσεις ελαιοπεριεκτικότητας ώστε να γίνει η συλλογή της ελιάς, με αποτέλεσμα την μέγιστη δυνατή παραγωγή ελαιολάδου, στο σωστό χρόνο.
Όσοι ενδιαφέρονται να κάνουν μέτρηση παρακαλούνται να φέρουν μια ελάχιστη ποσότητα ελιών (500gr περίπου από κάθε αγροτεμάχιο) στα γραφεία της Ένωσης.

Καταγγελία Ε.Κ Θήβας προς την κυβέρνηση

Το Εργατικό Κέντρο καταδικάζει τη κυβέρνηση για τη χρησιμοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας για να σταματήσει τις συνδικαλιστικές δράσεις και αντιδράσεις για την μη εφαρμοζόμενη πολιτική των χαρατσιών και της λιτότητας.
Η αντιμετώπιση που επιδεικνύουν οι αρχές έναντι στους εργαζόμενους και στους πολίτες, με πρόσχημα την διασφάλιση της τάξης, χρησιμοποιώντας χημικά σε ειρηνικές μαζικές διαδηλώσεις κατά των μέτρων η όταν οι απεργίες κρίνονται διαρκώς παράνομες, είναι απαράδεκτες. Το μόνο που θέλουν να πετύχουν είναι την διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος. Αυτό δεν θα το καταφέρουν.

Η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να καταπολεμήσει την εισφοροδιαφυγή και την ανασφάλιστη εργασία, που αντί να μειωθεί αυξάνεται, εφαρμόζει μέτρα εις βάρος της μικρομεσαίας τάξης και των χαμηλών στρωμάτων τις κοινωνίας.
Το Εργατικό Κέντρο επισημαίνει ότι είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι η αντίδραση και η συνδικαλιστική δράση καταστέλλονται με προσαγωγές και συλλήψεις όσο εφαρμόζονται επαχθή μέτρα εις βάρος της κοινωνίας. Το μόνο που πετυχαίνουν πυροδοτούν εντάσεις.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Δ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΚΩΝ.ΚΑΠΟΥΛΑΣ

Στις Βρυξέλλες οι Περιφερειάρχες και οι Γενικοί Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων

Προσκεκλημένοι των Ευρωβουλευτών Γιώργου Σταυρακάκη και Γιώργου Χατζημαρκάκη οι Περιφερειάρχες και οι Γενικοί Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων θα πραγματοποιήσουν ενημερωτική επίσκεψη στις Βρυξέλλες από τις 28 έως τις 30 Νοεμβρίου 2011.

Η επίσκεψη έχει ως στόχο την ενημέρωση σχετικά με τις πολιτικές και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα σχετικά με θέματα αγροτικής ανάπτυξης, περιβάλλοντος και Περιφερειακής Ανάπτυξης, τόσο για την προγραμματική περίοδο 2007-13 όσο και για τις προτάσεις για την περίοδο μετά το 2013 που παρουσίασε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενημερωτικές συναντήσεις με τους Επιτρόπους Όλι Ρεν (Οικονομική Πολιτική), Γιοχάνες Χάν ( Περιφερειακή Πολιτική), Μαρία Δαμανάκη (Θαλάσσια Πολιτική, Αλιεία). Επίσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συναντηθούν με τους Προέδρους των Πολιτικών Ομάδων Μάρτιν Σούλτς(Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών), Ζοζέφ Ντόλ(Ομάδα Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), Γκύ Φερχόφστατ(Ομάδα Φιλελευθέρων) καθώς και με Ευρωβουλευτές, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στην ΕΕ.

Ενστάσεις ιατρών, με ιδιότητα γενικής ιατρικής, για την προκήρυξη 1/2009.

Ερώτηση Ουρανίας Παπανδρέου - Παπαδάκη προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γεώργιο Κουτρουμάνη.

Αγανάκτηση και έντονος προβληματισμός υπάρχει στους κόλπους αρκετών ιατρών του ΙΚΑ με συμβάσεις αορίστου χρόνου, οι οποίοι είναι γενικοί ιατροί και έχουν πιστοποιητικό Γενικής Ιατρικής, έχοντας συνάψει νόμιμα συμβάσεις πριν από τις 31/12/1994 και συνεπώς δικαιούνται να ασκούν ιατρική με την ιδιότητα του γενικού ιατρού σύμφωνα με το ΠΔ 38/2004, ενώ περίμεναν χρόνια για να μονιμοποιηθούν. Οι προσωρινοί πίνακες μοριοδότησης, που αναρτήθηκαν στις 7/11/2011 από το ΙΚΑ, απορρίπτουν με τον πιο προσβλητικό τρόπο γιατρούς που νόμιμα ασκούν τη γενική ιατρική για περισσότερα από 25 χρόνια, οι οποίοι κατέχουν πιστοποιητικό γενικής ιατρικής και με τεράστια εμπειρία από την μακροχρόνια άσκηση της γενικής ιατρικής. Δεν είναι δυνατόν τα 3 με 4 χρόνια άσκησης για την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας γενικής ιατρικής, να υπερέχουν των 25 χρόνων πρακτικής άσκησης των γιατρών με πιστοποιητικό γενικής ιατρικής στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα, όπως το ΙΚΑ αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα ταμεία. Εξάλλου σήμερα πολλοί ιατροί κατέχουν τον τίτλο γενικής ιατρικής, που απέκτησαν με 5 χρόνια παραμονής στη θέση του αγροτικού ιατρού. Η απόφαση αυτή του ΙΚΑ είναι άδικη και παράνομη καθώς αντίκειται στο νόμο και συγκεκριμένα στο Π.Δ 38/2004,αρ.22παρ.2, Π.Δ 38/2010 αλλά και στις Ευρωπαϊκές οδηγίες 2001/19 ΕΚ και 2005/36/ΕΚ.

Συνεπώς ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

Ποια είναι η θέση του Υπουργείου για το συγκεκριμένο θέμα;
Γιατί απορρίφθηκαν οι γιατροί με πιστοποιητικό γενικής ιατρικής ως άνευ ειδικότητας, αφού ο νόμος δίνει το δικαίωμα άσκησης της γενικής ιατρικής στους γιατρούς που έχουν πάρει άδεια ασκήσεως τους ιατρικού επαγγέλματος μέχρι τις 31/12/1994 και τους χορηγείται το πιστοποιητικό από την αρμόδια υπηρεσία;
Γιατί απορρίπτει και προσβάλλει έμπειρους και καταξιωμένους γιατρούς στους οποίους επί πολλά έτη το ΙΚΑ στήριξε και στηρίζει την περίθαλψη των ασφαλισμένων;

Αθήνα 21 Νοεμβρίου 2011
Η Ερωτώσα Βουλευτής (ΛΑΟΣ)
Ουρανία Παπανδρέου - Παπαδάκη

Συναυλία στον Ωρωπό από τους "Δεν πληρώνω"

Εγκύκλιος για ηλεκτρονική σήμανση των αιγοπροβάτων

Οδηγίες για την ηλεκτρονική σήμανση των αιγοπροβάτων προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα παραπληροφόρησης των αιγοπροβατοτρόφων αναφέρονται σε εγκύκλιο που υπέγραψε σήμερα ο αρμόδιος Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αστέριος Ροντούλης.

Η εγκύκλιος που θα αποσταλεί σε όλες τις Γενικές Διευθύνσεις Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής αναφέρει:

Η ηλεκτρονική σήμανση των αιγοπροβάτων είναι υποχρεωτική και εφαρμόζεται στα αιγοπρόβατα που γεννήθηκαν μετά την 31.12.2009, κατά τα προβλεπόμενα στην αριθ. 134167/18.04.2011 απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ Β’ 823).

Με σκοπό να αντιμετωπιστούν προβλήματα παραπληροφόρησης των αιγοπροβατοτρόφων και με αφορμή (α) την έγκριση και επικείμενη, στο άμεσο προσεχές διάστημα, διάθεση των πρώτων ηλεκτρονικών ενωτίων και (β) την ανάγκη έγκυρης και ακριβούς ενημέρωσης των κτηνοτρόφων σχετικά με τις δυνατότητες και τη διαδικασία σήμανσης του ζωικού κεφαλαίου τους με ηλεκτρονικά μέσα (ηλεκτρονικό ενώτιο, ηλεκτρονικός ενδοστομαχικός βώλος), παρακαλούμε:

Για την αποστολή του επισυναπτόμενου ενημερωτικού φυλλαδίου σε όλες τις κτηνιατρικές υπηρεσίες-μονάδες (Τμήματα Κτηνιατρικής, Αγροτικά Κτηνιατρεία, Κτηνιατρικά Κέντρα) και τους κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς της περιοχής αρμοδιότητάς σας,
Για την ενημέρωση όλων των υπαλλήλων-κτηνιάτρων σχετικά με το περιεχόμενο του εν λόγω φυλλαδίου και τη διάχυση, με κάθε πρόσφορο μέσο, των σχετικών πληροφοριών στους αιγοπροβατοτρόφους που απευθύνονται στις κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι συμπληρωματικές λεπτομέρειες εφαρμογής των διατάξεων της αριθ. 134167/18.04.2011 ΚΥΑ σε ότι αφορά τις διαδικασίες της ηλεκτρονικής σήμανσης θα ακολουθήσουν άμεσα, με σχετικές εγκυκλίους που θα εκδώσει αρμοδίως η Δ/νση ΚΑΦΕ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Ακολουθεί το ενημερωτικό φυλλάδιο:

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ

Σύμφωνα με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης των αιγοπροβάτων έχει γίνει υποχρεωτική από 01.01.2010. Οι συγκεκριμένες κοινοτικές διατάξεις είναι δεσμευτικές για τα κράτη μέλη και όλοι οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να συμμορφωθούν.

Πιο συγκεκριμένα, οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπουν την υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση όλων των αιγοπροβάτων που έχουν γεννηθεί από την 01.01.2010 και είναι ηλικίας μεγαλύτερης ή ίσης των 6 μηνών, καθώς και των αιγοπροβάτων κάθε ηλικίας που μεταφέρονται για πώληση ή σφαγή σε άλλα κράτη.

Στα ζώα που πρέπει να σημανθούν ηλεκτρονικά τοποθετούνται:

ένα απλό συμβατικό πλαστικό ενώτιο στο αριστερό αυτί του ζώου με τον ατομικό κωδικό αριθμό του ζώου και
ένα ηλεκτρονικό μέσο σήμανσης που μπορεί να είναι είτε ένας ηλεκτρονικός βώλος που τοποθετείται στον προστόμαχο του ζώου ή ένα ηλεκτρονικό ενώτιο που τοποθετείται στο δεξί αυτί του ζώου (ο τύπος του ηλεκτρονικού μέσου σήμανσης επιλέγεται από τον ίδιο τον κτηνοτρόφο).

Η λειτουργία του ηλεκτρονικού βώλου και του ηλεκτρονικού ενωτίου βασίζεται σε σύγχρονη τεχνολογία, που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια σε πολλές εφαρμογές στην καθημερινότητα του ανθρώπου και είναι απολύτως ασφαλής, αφού δεν δημιουργεί προβλήματα στην υγεία των ζώων και στην υγιεινή των ζωοκομικών προϊόντων.

Τα ηλεκτρονικά ενώτια έχουν το πλεονέκτημα ότι τοποθετούνται σε ζώα κάθε ηλικίας, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις. Το μειονέκτημά τους είναι ότι μπορεί να πέφτουν από το αυτί του ζώου αρκετά συχνά, ιδιαίτερα στις αίγες και σε περιοχές ελεύθερης βόσκησης με θαμνώδη βλάστηση.

Οι ηλεκτρονικοί βώλοι παρουσιάζουν πολύ μικρότερα ποσοστά απωλειών μετά από την τοποθέτησή τους στα ζώα και με τη χρησιμοποίησή τους αποκλείεται η οποιαδήποτε απόπειρα παραποίησης της ταυτότητας του ζώου. Ωστόσο, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή σε ότι αφορά την επιλογή του κατάλληλου τύπου στομαχικού βώλου, ανάλογα με την ηλικία των ζώων, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο τοποθετείται στο ζώο ο ηλεκτρονικός βώλος. Επειδή στην αγορά κυκλοφορούν 3 διαφορετικοί τύποι βώλων (βώλοι 20 γραμμαρίων, 50 γραμμαρίων και 75 γραμμαρίων) θα πρέπει η επιλογή του βώλου από τον κτηνοτρόφο να γίνεται με βάση το σωματικό βάρος των ζώων, δηλαδή να χρησιμοποιούνται:

Βώλοι 20 γραμμαρίων σε ζώα ζώντος σωματικού βάρους μεγαλύτερου από 16 κιλά
Βώλοι 50 γραμμαρίων σε ζώα ζώντος σωματικού βάρους μεγαλύτερου από 20 κιλά
Βώλοι 75 γραμμαρίων σε ζώα ζώντος σωματικού βάρους μεγαλύτερου από 25 κιλά.
Σε αιγοπρόβατα των φυλών που εκτρέφονται στη χώρα μας, ηλικίας μεγαλύτερης ή ίσης των 6 μηνών, συστήνεται η χρησιμοποίηση βώλων βάρους 50 ή 75 γραμμαρίων.

Σε ότι αφορά τον τρόπο τοποθέτησης των βώλων, δεν απαιτεί ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις. Ωστόσο, καλό θα είναι την πρώτη φορά να προηγείται επίδειξη στον κτηνοτρόφο του τρόπου χορήγησης από κτηνίατρο ή άλλο, έμπειρο στη διαδικασία, άτομο. Αν αυτό δεν είναι δυνατό θα πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθες γενικές οδηγίες:

Το ζώο πρέπει να ακινητοποιείται όρθιο και με το κεφάλι του σε φυσική θέση (να μην τραβιέται προς τα πάνω και να μην στρίβει ο τράχηλός του). ΠΟΤΕ δεν προσπαθούμε να τοποθετήσουμε στομαχικό βώλο σε ζώα ξαπλωμένα.
Η τοποθέτηση του βώλου γίνεται με τρόπο ήρεμο και ΠΟΤΕ με βιασύνη.
Ο βώλος τοποθετείται στην θήκη ειδικού εφαρμοστή («πιστόλι» ή εκτοξευτής). Το «πιστόλι» εισάγεται απαλά στο στόμα και μέχρι το άκρο του να φτάσει στο πίσω μέρος της γλώσσας. Εκεί απελευθερώνεται ο βώλος, οπότε τραβιέται το «πιστόλι» και βγαίνει από το στόμα. ΠΟΤΕ δεν σπρώχνουμε το «πιστόλι» βαθύτερα στο στόμα και ιδιαίτερα στον οισοφάγο. ΠΟΤΕ δεν επιχειρούμε την τοποθέτηση και το σπρώξιμο του βώλου με τα δάχτυλα.
Αφήνουμε το ζώο να καταπιεί το βώλο με φυσικό τρόπο (ακούσια), κρατώντας ακινητοποιημένο το κεφάλι του και κλείνοντας το στόμα του για λίγα δευτερόλεπτα. ΠΟΤΕ δεν επιχειρούμε να προκαλέσουμε εμείς την κατάποση του ζώου γιατί μπορεί να προκληθούν προβλήματα (έμφραξη τραχείας ή οισοφάγου).
Αν το ζώο δεν καταπιεί το βώλο, αφήνουμε να τον βγάλει από το στόμα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία από την αρχή.

Το κεφάλι του ζώου βρίσκεται σε φυσική θέση και το «πιστόλι» έχει εισαχθεί στο στόμα φτάνοντας στο ύψος του τελευταίου τρίτου της γλώσσας (στοματοφάρυγγας), όπου απελευθερώνεται ο στομαχικός βώλος.

Πληροφορίες σχετικά με τους ηλεκτρονικούς βώλους και τα ηλεκτρονικά ενώτια από τα οποία μπορεί να επιλέξει ο κάθε κτηνοτρόφος, παρέχονται από τις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες. Μέχρι τώρα, έχουν εγκριθεί, έχουν καταγραφεί στην εθνική κτηνιατρική βάση δεδομένων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν 6 διαφορετικοί ηλεκτρονικοί στομαχικοί βώλοι 20 γραμμαρίων, 6 βώλοι 50 γραμμαρίων και 5 βώλοι 75 γραμμαρίων, καθώς και 2 διαφορετικά ηλεκτρονικά ενώτια.

Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι η έως σήμερα μη εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης, αλλά και η παραγγελία μεμονωμένα από τον κάθε κτηνοτρόφο μικρού, κάθε φορά, αριθμού μέσων ηλεκτρονικής σήμανσης, έχει ως αποτέλεσμα την υπερκοστολόγηση των μέσων σήμανσης. Έως σήμερα οι εταιρίες που διαθέτουν στη χώρα μας εγκεκριμένα ηλεκτρονικά μέσα σήμανσης είναι 7 και τα στοιχεία τους είναι διαθέσιμα μέσω της εθνικής κτηνιατρικής βάσης δεδομένων στις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες. Η τήρηση των υποχρεώσεων από όλους τους κτηνοτρόφους και η εκτέλεση μαζικών παραγγελιών (π.χ. μέσω ομάδων παραγωγών, συνεταιρισμών) κατόπιν αναζήτησης προσφορών, είναι δεδομένο ότι θα εξομαλύνει την αγορά, πιέζοντας τις εταιρίες διάθεσης των μέσων σήμανσης και πετυχαίνοντας πολύ χαμηλότερες τιμές από αυτές που έως σήμερα έχουν διαμορφωθεί στη χώρα μας.

Ψήφισμα Δήμου Λεβαδέων για τα χαράτσια

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λεβαδέων κατά τη συνεδρίαση του, την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011, εξέδωσε ψήφισμα σχετικά με τη στήριξη των πολιτών στην επιβολή έκτακτων τελών και εισφορών.

Το ψήφισμα έχει ως εξής: «Οι δημότες Λιβαδειάς, όπως και το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή συρρίκνωση του εισοδήματος τους. Νέοι, συνταξιούχοι, υπάλληλοι, εργαζόμενοι, οι πιο ευπαθείς κοινωνικά ομάδες υφίστανται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η φοροδιαφυγή και οι ελαφρύνσεις σε όσους έχουν.

Ήδη οι Έλληνες πολίτες έχουν κληθεί να καταβάλλουν μια σειρά από εισφορές και τέλη (ΕΚΑΣ, έκτακτη εισφορά εισοδήματος κ.τ.λ.), αλλά και να υποστούν τις συνέπειες των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, μείωση του αφορολογήτου ορίου, νέο μισθολόγιο, αύξηση του Φ.Π.Α. και άλλα επώδυνα μέτρα.

Αντιλαμβανόμενοι τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, το αδιέξοδο και την κοινωνική αδικία για εκατοντάδες οικογένειες, το Δημοτικό Συμβούλιο Λεβαδέων αποφασίζει να στηρίξει κάθε δημότη που αρνείται να πληρώσει τα φόρο-χαράτσια. Στην κατεύθυνση αυτή η νομική υπηρεσία του Δήμου, καλείται να ανταποκριθεί, προκειμένου να στηρίξει όλους όσους θα υποστούν τις συνέπειες της άρνησης πληρωμής».

Τέλος, αποφασίστηκε ότι η εν λόγω απόφαση θα κοινοποιηθεί στον Πρωθυπουργό, στους αρμόδιους Υπουργούς, στη Διοίκηση της Δ.Ε.Η. και θα δημοσιοποιηθεί σε όλα τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011

Παραίτήθηκε από την Ν.Ε ΠΑΣΟΚ η Ευαγγελία Γρανιτσιώτη

Προς τον Γραμματέα της Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Ν.ΒΟΙΩΤΙΑΣ κ. Γιώργο Σιδέρη

Με αφορμή την δήλωσή σου, την Κυριακή 20/11/11 στο STAR ΛΑΜΙΑΣ, με τίτλο «Ο Παπανδρέου πρέπει να φύγει» σου υποβάλλω την παραίτησή μου από την θέση της Αναπληρώτριας Γραμματέας.

Οι προσωπικές σου πολιτικές επιλογές και θέσεις που εξέφρασες για τον εκλεγμένο Πρόεδρο του Κινήματός μας και πρώην Πρωθυπουργό της Χώρας, δεν εκφράζουν το σύνολο της Νομαρχιακής Επιτροπής, τα μέλη μας και προσωπικά εμένα»

Υπάρχουν εκλεγμένα όργανα με δημοκρατικές διαδικασίες που θα αποφασίσουν για την πορεία του ΠΑΣΟΚ την κατάλληλη στιγμή.

Δυστυχώς, τα 2 τελευταία χρόνια η Κυβερνητική πολιτική δεν στηρίχτηκε επαρκώς, με τα όποια λάθη της, πολλά στελέχη απαξίωσαν την βάση του κόμματός μας που ζητούσε ενημέρωση και συμπαράσταση, με αποτέλεσμα στις τελευταίες Αυτοδιοικητικές εκλογές οι μισοί Δήμοι της Βοιωτίας να χαθούν.

Αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών είναι η δημιουργία ομάδων με μοναδικό σκοπό και μόνο, την στήριξη αυτών που ήδη ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα.

Σήμερα, με την μεγαλύτερη οικονομική κρίση να πλήττει την χώρα μας τα τελευταία 50 χρόνια, και κυρίως να πλήττει τις ασθενέστερες ομάδες πληθυσμού, κάποιοι μετράνε τα «ψηφαλάκια τους».

Υπηρέτησα αυτό το χώρο 25 χρόνια και λυπάμαι πραγματικά που χάσαμε την συλλογικότητά μας, την αλληλεγγύη μας και την δημοκρατική μας προσήλωση.

Από τη θέση της Επικεφαλής της Μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Διστόμου Αράχοβας Αντίκυρας θα συνεχίσω να αγωνίζομαι, με τις μικρές μου δυνατότητες, χωρίς λαϊκισμό, με σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς, με διαφάνεια, χωρίς προσωπικές φιλοδοξίες γι’ αυτούς που σήμερα υποφέρουν.

Ευαγγελία Γ. Γρανιτσιώτη

Ανακοίνωση Δήμου Λεβαδέων για καταγραφή των οικονομικά ευπαθών ομάδων του πληθυσμού

Ο Δήμος Λεβαδέων προκειμένου να προχωρήσει σε μια σειρά δράσεων για την ανακούφιση των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και τα οποία έχουν ενταθεί εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που διέρχεται η χώρα, ξεκινάει την καταγραφή των οικονομικά ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Για να καταφέρουν οι Υπηρεσίες του Δήμου να ανταποκριθούν με πιο αποτελεσματικό τρόπο στην προσπάθεια τους αυτή, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να προσκομίσουν στο Τμήμα Πρόνοιας του Δήμου Λεβαδέων (Σοφοκλέους 15 Λιβαδειά, τηλ.: 22613-50864) τα παρακάτω δικαιολογητικά:

α) αντίγραφο του εντύπου φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2011 (Ε1)

β) αντίγραφο του εντύπου υποβολής δήλωσης ακινήτων οικονομικού έτους 2011 (Ε9)

γ) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

δ) Γνωμάτευση Α’θμιας Υγειονομικής Επιτροπής για Άτομα με Αναπηρία, όπου υπάρχει και

ε) Κάρτα Ανεργίας.

Ανακοίνωση Γραμματείας ΠΑΜΕ Λιβαδειάς

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, άνεργοι, νέοι και νέες,

ΟΛΟΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑ- ΟΛΟΙ στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ την ΠΕΜΠΤΗ 1η ΔΕΚΕΜΒΡΗ στις 10.30 π.μ. στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ στη ΛΙΒΑΔΕΙΑ

ΟΛΟΙ στον αγώνα, όλοι στη μάχη. 1 ΔΕΚΕΜΒΡΗ κανείς στη δουλειά.

Να δυναμώσει παντού η αλληλεγγύη ανάμεσα στην εργατική τάξη.
Κάτω τα χέρια από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Όχι στις μειώσεις μισθών. Να καταργηθούν τώρα οι αντεργατικοί νόμοι για τις Συλλογικές Συμβάσεις και τις εργασιακές σχέσεις.
Να γενικευτεί το κύμα ανυπακοής στα χαράτσια. Να μην πατήσει πόδι στις γειτονιές, συνεργείο της ΔΕΗ για να κόψει το ρεύμα. Να καταργηθούν τώρα τα χαράτσια.
Να μην αφήσουμε να διαλύσουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία και να ισοπεδώσουν τις συντάξεις. Να μην πληρωθούν οι δανειστές, να πληρωθούν οι μισθοί κι οι συντάξεις.
Κανένας άνεργος χωρίς υγεία, περίθαλψη, χωρίς τα αναγκαία.
Κανένας μόνος του στην επίθεση των εργοδοτών, στις απολύσεις, στην εφεδρεία.
Να φορολογηθούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου με 45%. Αφορολόγητο όριο 40.000€ για κάθε εργατική – λαϊκή οικογένεια και επιπλέον 5.000€ για κάθε παιδί.
Όχι στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου στα μονοπώλια.
Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Ή θα σκύψουμε το κεφάλι και θα δεχθούμε να δουλεύουμε μόνιμα για 500 και 300 ευρώ, μισοάνεργοι, άνεργοι και χωρίς δικαιώματα για να σωθούν τα κέρδη των μονοπωλίων και η Ε.Ε. ή θα μπούμε σε νέους αγώνες για ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής.

Μαζί με το ΠΑΜΕ για ενιαίο μέτωπο αντίστασης παντού, στα εργοστάσια, σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά, στα σχολειά και στα χωριά απέναντι στην κλιμάκωση του πολέμου εργοδοσίας, κυβέρνησης, ΕΕ. Μαζί με το ΠΑΜΕ για ένα ρωμαλέο, αποφασισμένο κίνημα ρήξης και ανατροπής.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα αισιόδοξο από τη νέα κυβέρνηση. Αντιθέτως, πρέπει να δυναμώσει το σύνθημα:

“ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑΣ”. ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ.

Ούτε μια ώρα να μην τους χαριστούμε. Στόχος της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ είναι να περάσουν και νέα βάρβαρα μέτρα, να συρρικνωθούν παραπέρα οι μισθοί, οι συντάξεις, να ξεχαρβαλωθούν κι άλλο οι εργασιακές σχέσεις, να επιβληθούν νέοι φόροι στο λαό. Να θυσιαστούν τα πάντα στο βωμό της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων.

Ο δικός τους πλούτος εξαρτάται από τη δική μας φτώχεια.

Η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, η νεολαία, η φτωχή αγροτιά να δυναμώσουν τους ταξικούς αγώνες και τη συμμαχία τους. Να βάλουν ως στόχο να πάρουν στα χέρια τους τα μέσα παραγωγής και την εξουσία.

Ή εμείς ή αυτοί. Τα ψέματα τελείωσαν. Χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά.

Αντεπίθεση για την Εργατική Λαϊκή Εξουσία όπου ο λαός θα κάνει κουμάντο στον πλούτο που παράγει, χωρίς μονοπώλια, αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερής διαγραφή του χρέους.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

Τα δήθεν «ναι» , τα δήθεν «όχι» και τα «ίσως» δεν βοηθούν την Χώρα

Η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου , που τώρα θεωρείται και σωστά, για την χώρα η μητέρα των μαχών για την μελλοντική επιβίωση της, απαξιώθηκε από νωρίς το πρωί της 27ης Οκτωβρίου από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων , τα κανάλια και τις εφημερίδες. Οι ίδιοι άνθρωποι που λοιδορούσαν την συμφωνία , οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι , σήμερα με τον ίδιο τόνο και ύφος «αγωνιούν» για την υλοποίηση της. Περισσεύει λοιπόν η υποκρισία.

Αναρωτηθήκαμε λοιπόν τι έγινε;

Το πρώτο εναλλακτικό σενάριο είναι ότι η Αντιπολίτευση δεν κατάλαβε ακριβώς συνεπάγεται για την χώρα η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου , η οποία συμφωνία :

Εγγυάται την παραμονή μας στο ευρώ,
Εγγυάται ότι θα έχουμε τα επόμενα χρόνια τους απαραίτητους πόρους για τη λειτουργία του κράτους, για τους μισθούς και τις συντάξεις που απειλήθηκαν από μία πιθανή χρεοκοπία.
Η συμφωνία αυτή μας επιτρέπει να διαγράψουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος του χρέους μας μέσα στους επόμενους μήνες,
Μας επιτρέπει να καταβάλουμε τα επόμενα χρόνια πολύ λιγότερους τόκους για τα δάνεια του παρελθόντος
Το δεύτερο λοιπόν εναλλακτικό σενάριο είναι ότι η Αντιπολίτευση μικροκομματικά λειτουργώντας επιχείρησε την απαξίωση της . Άλλαξαν όμως θέση και αυτό που έπραξαν είναι το σωστό.

Οι καναλάρχες και λοιποί σχολιαστές ; πως προκύπτει αυτή η δραματική αλλαγή στάσης , από το απόλυτο «όχι» στο απόλυτο «ναι» , σε λίγες μόνο μέρες ;

Ο πολιτικός χρόνος πυκνός. Δεν έχουμε την δυνατότητα να πιστεύουμε ότι «στο άπειρο» μπορούμε να ωφεληθούμε από την συμφωνία. Η χώρα πρέπει να βαδίσει γρήγορα , σε ασταθείς συνθήκες , η κρίση στην Ευρώπη δεν είναι πλέον περιφερειακή , χτυπά τον πυρήνα της Ευρωζώνης.

Τα άμεσα βήματα που έχουμε μπροστά μας , στον οικονομικό τομέα , σύμφωνα με την παρουσίαση στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης & Υπ. Οικονομικών , κ. Ε. Βενιζέλο είναι τα ακόλουθα :

Εκταμίευση των 8 δις ευρώ της έκτης δόσης πριν τις 15 Δεκεμβρίου,
Εμπρόθεσμη εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος στα τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου το αργότερο, η οποία ανέρχεται σε 80 δις ευρώ .
Κατάθεση του Προϋπολογισμού του 2012 στην Ολομέλεια της Βουλής της Παρασκευή 18 Νοεμβρίου
Ενσωμάτωση στις προβλέψεις του νέου Προϋπολογισμού του οφέλους από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, από το PSI, ένα όφελος που μπορεί να κινείται κάπου μεταξύ 4 δισεκατομμυρίων ευρώ και 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανάλογα με το αν ο υπολογισμός γίνεται σε ταμειακή ή δεδουλευμένη βάση.
Προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών όπως το βαθμολόγιο και μισθολόγιο, η εργασιακή εφεδρεία, η αξιολόγηση φορέων υπηρεσιών και προσώπων στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, νέοι όροι στη λειτουργία της αγοράς εργασίας, αποτελεσματική και ταχεία απονομή δικαιοσύνης, ορθολογική και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, νέο επιχειρηματικό περιβάλλον, με ταυτόχρονη διευθέτηση των στεγαστικών δανείων όλων εκείνων που εντάσσονται στο βαθμολόγιο, το μισθολόγιο ή σε άλλα περιοριστικά μέτρα..
Ολοκλήρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, όπως έχει συμφωνηθεί στην πέμπτη αναθεώρηση του Προγράμματος Στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας.
Συνέχιση του αγώνα κατά της φοροδιαφυγής. Υπογραφή της Σύμβασης με την Ελβετία, ώστε η Ελλάδα να αποκομίσει οφέλη από τις καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, πρέπει να έχουμε εμφανίσει μία συμφωνημένη, ευρείας αποδοχής πρόταση για το νέο φορολογικό σύστημα.
Ψήφιση των διατάξεων όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα, που θα ορίζουν το χρηματοοικονομικό και νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διεξαχθεί η συμμετοχή των ιδιωτών και η ανταλλαγή των ομολόγων. Διασφάλιση της χρηματοδότησης του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, της ρευστότητας, να υπάρχει χρήμα στη αγορά.
Αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Το ΕΣΠΑ, το ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ, η απορρόφηση των κονδυλίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ο αναπτυξιακός νόμος, οι ιδιωτικές επενδύσεις.
Λογαριασμός κοινωνικής εξισορρόπησης που είναι γραμμή του κρατικού προϋπολογισμού, ως αναδιανεμητικό μέτρο κοινωνικής αλληλεγγύης, για να στηρίξουμε ανθρώπους που διολισθαίνουν στην απόλυτη φτώχεια.

Τα βήματα αυτά είναι απαραίτητα . Είναι βήματα σε συνέχεια των αποφάσεων της προηγούμενης Κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου και είναι κοινά πλέον συμφωνημένα από την Κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου.

Τα δήθεν «ναι» , τα δήθεν «όχι» , τα «ίσως» όσων ονειρεύονται – σε ελληνικά παλαιάς κοπής («…θα κατέτασσαν τον Αντώνη Σαμαρά στις μαύρες σελίδες της ιστορίας μας αν ηρνείτο να συμβάλλει δια της υπερβατικής συναίνεσής του στη συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου..») θα κλυδωνιστούν βαριά από την ταχύτητα και το βάρος των γεγονότων.

Κάθε μέρα θα είναι εξίσου δύσκολη και διαφορετική. Θα κριθούμε από τις αντοχές μας σε όφελος της χώρας απέναντι στο προσωπικό ή μικροκομματικό μας συμφέρον και από την ειλικρίνεια των προθέσεων μας.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

Ρυθμιστικό πεδίο και εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 21 Ν. 4015/2011 για τη Γη Υψηλής Παραγωγικότητας

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διευκρινίζει με έγγραφό του προς τις Γενικές Διευθύνσεις του ΥΠΑΑΤ ότι αναφορικά με την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 21 του Ν. 4015/2011 (ΦΕΚ Α΄210) που αφορά τη Γη Υψηλής Παραγωγικότητας, το ρυθμιστικό πεδίο της σχετικής διάταξης αφορά αποκλειστικά τις συμβάσεις αγοραπωλησίας ακινήτων, στο βαθμό που δεν έχουν ακόμα εκδοθεί οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις σχετικά με την κήρυξη συγκεκριμένων περιοχών σε Γη Υψηλής Παραγωγικότητας.

Με τη διάταξη αυτή, καθορίζεται ότι οι συμβάσεις αγοραπωλησίας ακινήτων, καθώς και οι σχετικές συμβάσεις που έχουν ήδη γίνει και δεν έχουν ακυρωθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή πρόκειται να γίνουν έως και δέκα ημέρες μετά την έκδοση των ως άνω ΚΥΑ είναι έγκυρες χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού περί υψηλής παραγωγικότητας.

Περαιτέρω δε ουδεμία σύγχυση συγχωρείται αναφορικά με τα εκκρεμή έργα ΑΠΕ, τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν απρόσκοπτα και χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος

Προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε Αμπελοχώρι, Ελλοπία, Ξηρονομή, Δομβραίνα, Πρόδρομος, Σαράντι, Αλυκή την Κυριακή 27 Νοεμβρίου.

Ο Δήμος Θηβαίων ενημερώνει τους κατοίκους: Αμπελοχωρίου, Ελλοπίας, Ξηρονομής, Δομβραίνας, Πρόδρομου, Σαράντι και Αλυκής., ότι την ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος από τη Δ.Ε.Η. από τις 8:00 έως τις 10:00 το πρωί λόγω εργασιών στην Κεντρική Γραμμή.

Σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέψουν την εκτέλεση των προγραμματισμένων εργασιών, η διακοπή θα αναβληθεί.

Δημήτρης Πιπεργιάς: "Αδειανό πουκάμισο το ΠΑΣΟΚ"

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την κρίση στο ΠΑΣΟΚ της Εύβοιας ,το Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και πρώην βουλευτής Εύβοιας Δημήτρης Πιπεργιάς έκανε την ακόλουθη δήλωση

«Βιώνουμε μια πρωτόγνωρη πολύπλευρη κρίση. Κρίση οικονομική , παραγωγική ,πολιτική πολιτιστική , θεσμική σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, κρίση με τραγικές επιπτώσεις στην κοινωνία και ιδιαίτερα τα αδύνατα στρωματά της .
Η επίθεση των κερδοσκόπων στην ευρωζώνη και ευρύτερα στην Ε.Ε. βρήκε απροετοίμαστες και ανοχύρωτες της χώρες της και τις ηγεσίες τους ενώ ταυτόχρονα αναβίωσε παλαιούς εθνικισμούς.

Η θεοποίηση των αγορών , η ανυπαρξία συνεκτικού αναπτυξιακού μοντέλου για όλες τις χώρες της Ε.Ε , η εμμονή της κας ΜΕΡΚΕΛ και των συμμάχων της για τη Γερμανοποίηση της Ευρώπης μέσω της νεοφιλελεύθερης λειτουργίας της υποτιθέμενης ΚΕΤ και του σκληρού Ευρώ και η συνεχιζόμενη και εντεινόμενη επίθεση των κερδοσκόπων , οδηγεί στο εκτελεστικό απόσπασμα και σε σύγχρονα κρεματόρια μεγάλα τμήματα των κοινωνιών του Ευρωπαϊκού Νότου.
Η Χώρα μας - αδύνατος κρίκος της Ευρωζώνης - επιλέχθηκε σαν χώρος δοκιμών των σχεδίων των κερδοσκόπων και εξελίχθητε σε χώρα εφαρμογής των σχεδίων των ισχυρών της Ευρώπης μετατροπής των χωρών του νότου σε προτεκτοράτα . Επιλέχθηκε εξαιτίας της -δουλόπρεπους απέναντι στους ισχυρούς ξένους - συμπεριφοράς της σύγχρονης κρεπτοκρατικής αστικής τάξης που ελέγχει τα ιδιωτικά ΜΜΕ - δυστυχώς όχι μόνο- και επιδιώκει διακαώς να ξεπεράσει αλώβητη την κρίση, με την ενοχοποίηση της πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού που καλείται να πληρώσει και τις μακροχρόνιες κλεπτοκρατικές επιδόσεις της.

Απέναντι σ αυτή την πρωτόγνωρη επίθεση έπρεπε να παρατάξουμε την ενότητα του Λαού και την ταχύρυθμη σχεδίου εθνικής παραγωγικής , οικονομικής και πολιτικής ανασυγκρότησης, αφού χωρίς τη λαϊκή κινητοποίηση στη κατεύθυνση αυτή και χωρίς τη συνειδητή συμμετοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών και χωρίς δυνατότητα συγκρότησης εθνικής πολιτικής συμφωνίας θα καταλήξουμε σε συντηρητικές λύσεις κατεδάφισης κάθε κοινωνικής κατάκτησης με κατεδαφιστές τους Υπερπατριώτες των αγορών που κάλεσαν σε συνδρομή το ΔΝΤ .
Μας καλούν να αποδεχθούμε αδιαμαρτύρητα μέτρα και πολιτικές αδιέξοδες πού κλέβουν της ζωές μας και το χειρότερο τις ελπίδες της νέας γενιάς.

Το ΠΑΣΟΚ ξεκομμένο από τις κοινωνικές διεργασίες που συντελούνται και τις κοινωνικές δυνάμεις που το συγκρότησαν και το ανέδειξαν σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων της μεταπολιτευτικής περιόδου έχει καταντήσει αδειανό πουκάμισο.
Υποκατέστησε την πολιτική με την επικοινωνία και την μοιρολατρική θεωρία του μικρότερου κακού. Διέλυσε τις οργανώσεις που υπάρχουν πλέον στα χαρτιά, όργανα ξεπερασμένα –διαλυμένα που δεν συνεδριάζουν . Όσοι επιδιώκουν την ουσιαστική λειτουργία τους θεωρούνται γραφικοί χλευάζονται και καταγγέλλονται. Οι βουλευτές λειτουργούν άλλοι καθ υπόδειξη και άλλοι με την απειλή της διαγραφής .Όσοι διαφωνούν διαγράφονται. Οι ζωντανές δυνάμεις που λειτουργούν στα όποια μαζικά κινήματα που έχουν απομείνει, μετά την καταιγίδα των μέτρων και την επικοινωνιακή επίθεση εναντίον τους , θεωρούν το ΠΑΣΟΚ εχθρό και οι αξιωματούχοι αντί να προσπαθήσουν την επανασύνδεση του με την κοινωνία προσπαθούν να οικειοποιηθούν το άδειο πουκάμισο για να καλύψουν την πολιτική γύμνια τους.

Μπροστά σε αυτή τη κατάσταση του κάθε πολίτη ιδιαίτερα κάθε στελέχους του ΠΑΣΟΚ να εκφράσει ελευθέρα την την άποψη του γιατί η κοινωνία αναζητά διέξοδο από την κρίση Διέξοδο που οφείλουμε να είναι προοδευτική.
Όσοι ανέχονται και σιωπούν πλέον βοηθούν στην απενοχοποίηση της ακροδεξιάς και την πλήρη επικράτηση των ποιο ακραίων αντιδραστικών επιλογών.
Είναι ώρα ευθύνης για όλους .
Ας πάψουμε στο όνομα του κομματικού πατριωτισμού να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας.
Ο Λαός που μας εμπιστεύτηκε δεκαετίες απαιτεί οπό όλους εμάς ξεκάθαρες κουβέντες και όχι μισόλογα. Απαιτεί κράτος κοινωνικής αλληλεγγύης και όχι κοινωνία 2/3 που ταχύρυθμα δημιουργείται. Πολιτικούς που να εκφράζουν τα συμφέροντα του και όχι Δούρειους Ίππους
Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ,Η ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ που ευαγγελίζεται η ιδρυτική μας διακήρυξη είναι όσο ποτέ άλλοτε ζητούμενο αφού αποτελούν προϋπόθεση για την όποια λύση

Ειδική συνεδρίαση Δήμου Θηβαίων

Σας κοινοποιούμε την υπ’ αριθ. πρωτ. 31123/24-11-2011 πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θηβαίων, η θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος (Παλαιό Δημαρχείο-οδός Πινδάρου & Οιδίποδος) την 1 του μηνός ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011, ημέρα ΠΕΜΠΤΗ και ώρα 18:00 σε ΕΙΔΙΚΗ Συνεδρίαση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 163 του Ν.3463/06, για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα κατωτέρω θέματα της ημερήσιας διάταξης, για ενημέρωσή σας :

1.Έγκριση απολογισμού – ισολογισμού οικ.έτους 2010 του Δήμου Θηβαίων.

2.Έγκριση απολογισμού οικ.έτους 2010 της Δημοτικής Ενότητας Βαγίων του Δήμου Θηβαίων.

3. Έγκριση απολογισμού-ισολογισμού οικ.έτους 2010 της Δημοτικής Ενότητας Πλαταιών του Δήμου Θηβαίων.

4.Έγκριση απολογισμού οικ.έτους 2010 της Δημοτικής Ενότητας Θίσβης του Δήμου Θηβαίων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΚΟΝΤΙΝΗΣ

Συνάντηση με τους συλλόγους είχε ο Δήμαρχος Λεβαδέων

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Παλαιό Δημαρχείο Λιβαδειάς η πρώτη ενημερωτική συνάντηση της Δημοτικής Αρχής με εκπροσώπους των Συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Η συνάντηση είχε ως στόχο την κατάθεση προτάσεων και απόψεων από τους Συλλόγους για την προώθηση συλλογικών δράσεων που θα βελτιώσουν όχι μόνο την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά θα κάνουν γνωστό στο ευρύτερο κοινό το έργο των τοπικών συλλόγων που με τη σειρά του θα συμβάλλει στην ανάδειξη της πόλης μας ως φορέα κοινωνικής, πολιτιστικής και μορφωτικής δράσης.

Ο Δήμαρχος Λεβαδέων αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την ανταπόκριση τους στο κάλεσμα του Δήμου, άνοιξε τη συζήτηση θέτοντας τις βασικές προτεραιότητες στις οποίες θα πρέπει να επικεντρωθεί η συλλογική δράση των φορέων και της Δημοτικής Αρχής και αφορούν στην ευταξία – καθαριότητα της πόλης, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τον εθελοντισμό. Τόνισε επίσης ότι εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των συλλόγων για να δημιουργηθεί ένα εορταστικό κλίμα στην πόλη και να δοθεί μια νότα αισιοδοξίας στους συμπολίτες μας, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε.

Από την πλευρά τους, όλοι οι εκπρόσωποι επεσήμαναν ότι είναι έτοιμοι να προσφέρουν τις δυνάμεις τους και τις γνώσεις τους και ότι θα είναι αρωγοί στην προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής για την ανάληψη δράσεων αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη και στη πραγματοποίηση πολιτιστικών, αθλητικών και φυσιολατρικών εκδηλώσεων για τη ψυχαγωγία των πολιτών.

Συμφωνήθηκε επίσης, η σύσταση μιας άτυπης επιτροπής μεταξύ των εκπροσώπων των συλλόγων, η οποία θα βελτιώσει τη μεταξύ τους συνεργασία και θα συμβάλλει στην καλύτερη διοργάνωση των εκδηλώσεων για τα Χριστούγεννα, τις Απόκριες, το Πάσχα και τα Τροφώνια.

Τέλος, αποφασίστηκε ότι οι Σύλλογοι θα καταθέσουν στο Δήμο υπόμνημα με τις μελλοντικές τους δράσεις, οι οποίες θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Δήμου για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών, ενώ ο Δήμαρχος Λεβαδέων σημείωσε ότι ο Δήμος θα εξετάσει τη δυνατότητα εξεύρεσης χώρου συστέγασης διαφόρων συλλόγων που δεν διαθέτουν δικό τους χώρο.

Στις Βρυξέλλες ο Κλέαρχος Περγαντάς - Συνάντηση και με τον Όλι Ρεν

Την επόμενη εβδομάδα ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχος Περγαντάς θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου θα έχει συνάντηση εργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, την Δευτέρα 28/11/2011 θα έχει συνάντηση εργασίας με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο για τις Οικονομικές, Νομισματικές Υποθέσεις και τη Ζώνη του Ευρώ, κ. Olli Rehn (Όλι Ρεν), τον Επίτροπο αρμόδιο για την Περιφερειακή Πολιτική, κ. Johannes Hahn (Γιοχάνες Χαν), και την Επίτροπο αρμόδια για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία, κα Ανδρούλλα Βασιλείου.

Την Τρίτη 29/11/2011, θα έχει ενημερωτική συνάντηση-συζήτηση με τους Ευρωβουλευτές κ. Σπύρο Δανέλλη και κ. Γιώργο Παπαστάμκο αναφορικά με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μελλοντική Κοινή Αγροτική Πολιτική κατά την περίοδο 2014-2020 και την Ευρωβουλευτή κα Συλβάνα Ράπτη για θέματα Απασχόλησης και Εσωτερικής Αγοράς, όπως επίσης και συνάντηση εργασίας με τον Joseph Daul (Ζόζεφ Ντολ), Πρόεδρο της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και τον Horst Reichenbach (Χορστ Ράιχενμπαχ), Επικεφαλής της "Ομάδας Δράσης" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα.

Θα ακολουθήσουν συναντήσεις εργασίας με τους Ευρωβουλευτές κ. Γιώργο Σταυρακάκη , Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης και τον κ. Γιώργο Χατζημαρκάκη , Συντονιστή της Ομάδας των Φιλελευθέρων στην Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού, την κα Άννυ Ποδηματά (Αντιπρόεδρος ΕΚ), την κα Μαριέττα Γιαννάκου (Επικεφαλής ΚΟ ΝΔ στο ΕΚ) , την κα Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου (Αντιπρόεδρος ΕΚ) και την κα Μαριλένα Κοππά (Επικεφαλής ΚΟ ΠΑΣΟΚ στο ΕΚ), καθώς και συνάντηση εργασίας με την Επίτροπο αρμόδια για την Θαλάσσια Πολιτική και Αλιεία, κα Μαρία Δαμανάκη.

Τέλος την Τετάρτη 30/11/2011, θα κάνει ενημερωτική επίσκεψη στο νέο Κέντρο Πληροφόρησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου "Parlementarium" και θα έχει συναντήσεις εργασίας με τον Guy Verhofstadt (Γκι Βέρχοφστατ), Πρόεδρο της Ομάδας της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον Martin Schulz (Μάρτιν Σούλτς), Πρόεδρο της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι συναντήσεις αυτές γίνονται στα πλαίσια συνεργασίας της ΕΝ.ΠΕ. με τους Έλληνες Ευρωβουλευτές .Στόχος κακοποιών ξανά το Δήλεσι

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των Αστυνομικών Αρχών, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τριών (3) αγνώστων δραστών, για ληστεία σήμερα, (25-11-2011), πρώτες πρωινές ώρες, σε βάρος δύο (2) ημεδαπών, ενός 65χρονου και της 57χρονης συζύγου του, στην οικία τους, στο Δήλεσι Βοιωτίας.

Ειδικότερα, σήμερα και περί ώρα 01:30΄, οι τρεις δράστες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, εισήλθαν εντός της οικίας από την κεντρική είσοδο, διότι ο 65χρονος αντιλήφθηκε θόρυβο στον εξωτερικό χώρο και είχε ανοίξει την πόρτα για να πραγματοποιήσει έλεγχο .

Αρχικά οι δράστες απώθησαν προς το εσωτερικό τον 65χρονο και στη συνέχεια υπό τη απειλή σωματικής βίας ακινητοποίησαν τους παθόντες, ερεύνησαν το εσωτερικό της οικίας και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των (170) ευρώ,ένα (1) κινητό και ένα (1) σταθερό τηλέφωνο καθώς και δύο (2) βιβλιάρια καταθέσεων ενώ διέφευγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν δυνάμεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας και ενεργούνται επιστάμενες αναζητήσεις για τον εντοπισμό και την σύλληψη των δραστών.

Ενεργείται προανάκριση από το Αστυνομικό Τμήμα Σχηματαρίου.

Μήνυμα Δημάρχου Θηβαίων για την επέτειο της Εθνικής Αντίστασης.

Γιορτάζουμε την 69η επέτειο από τη μεγαλειώδη εκείνη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου του 1942. Την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, που έχει καθιερωθεί από την Πολιτεία ως ημέρα πανελλήνιου εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης ενάντια στα στρατεύματα της κατοχής 1941-1944.

Σήμερα, τιμούμε όλους τους Έλληνες που αντιτάχθηκαν με κάθε τους δύναμη στους κατακτητές. Τιμούμε τους αγωνιστές ήρωες που πολέμησαν για το αγαθό της Ελευθερίας και της Αξιοπρέπειας.

Το μήνυμα που αντλούμε από την επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου, είναι η δύναμη που αποκτούμε με την ενωτική δράση ως Έλληνες.

Οι ηρωικές τους πράξεις, αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για τις επόμενες γενιές. Μας δείχνουν το δρόμο για την ειρήνη, τη δημοκρατία και την ευημερία.

Οφείλουμε όλοι να σταθούμε απέναντι στην αυτοθυσία τους με σεβασμό και δέος. Έχουμε χρέος να τιμούμε τους αγώνες τους.

Η μνήμη τους θα μείνει για πάντα αιώνια, θα φωτίζει τις ψυχές μας και θα αποτελεί οδηγό-φάρο για τη συνέχεια.

Ο Δήμαρχος Θηβαίων
Σπυρίδων Νικολάου

Το παραπλανητικό Δελτίο Τύπου του Τ.Ε.Ε για το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα για τις άδειες δόμησης

Αναδημοσιεύουμε την απάντηση της ΕΕΤΕΜ στο Παραπλανητικό, Αισχρό και Προσβλητικό Δελτίο Τύπου του ΤΕΕ σχετικά με το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα για τις Άδειες Δόμησης. Παραθέτουμε αυτούσιο και το Δελτίο Τύπου του ΤΕΕ ώστε οι Συνάδελφοι Πτυχιούχοι Μηχανικοί να σχηματίσουν ελεύθερα την άποψή τους.
Γιατί εμείς δεν παραποιούμε την αλήθεια.

Για να δειτε αναλυτικά το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

Για την ΕΕΤΕΜ-Βοιωτίας
Το Γραφείο Τύπου
Σπύρος Κορδοπάτης
Χαράλαμπος Σανιδάς

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Θήβας

Σας κοινοποιούμε την υπ’ αριθ. πρωτ. 31122/24-11-2011 πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θηβαίων, η θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος (Παλαιό Δημαρχείο-οδός Πινδάρου & Οιδίποδος) την 28 του μηνός ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011, ημέρα ΔΕΥΤΕΡΑ και ώρα 18:30 σε ΤΑΚΤΙΚΗ συνεδρίαση για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα κατωτέρω θέματα της ημερήσιας διάταξης, για ενημέρωσή σας:

Υποβολή πρότασης συγχρηματοδότησης της πράξης με τίτλο : «Μελέτης βιοκλιματικής αναβάθμισης του δημόσιου ανοικτού χώρου κατά μήκος του ιστορικού ρέματος Χρυσορρόα Θήβας», στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 1 «Προστασία Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος & Αστικές Μεταφορές – Αντιμετώπιση Κλιματικής Αλλαγής – Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013».

Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος Έργων Δ.Θηβαίων έτους 2011.

Αναμόρφωση δημοτικού προϋπολογισμού οικ.έτους 2011.

Έγκριση της υπ’ αριθ. 77/2011 απόφασης του Δ.Σ. του ΝΠΔΔ με την επωνυμία Δημοτικός Οργανισμός Θήβας, η οποία αφορά τη χορήγηση εξόδων παράστασης Προέδρου, Αντιπροέδρου καθώς και αποζημίωση των μελών του Δ.Σ. (θέμα από αναβολή).

Έγκριση της υπ’ αριθ. 88/2011 απόφασης του Δ.Σ. του ΝΠΔΔ του Δημοτικού Οργανισμός Θήβας (Δ.Ο.Θ.)που αφορά την έγκριση α’ αναμόρφωσης του προϋπολογισμού τους οικ.έτους 2011.

Έγκριση Διετούς Προγράμματος Δράσης 2012 – 2013 της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Θηβαίων (ΔΗ.Κ.Ε.Θ.).

Υπογραφή Σύμβασης Διετούς Χρηματοδότησης 2012 – 2013 μεταξύ του Δήμου Θηβαίων και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Θηβαίων (ΔΗ.Κ.Ε.Θ.).

Ορισμός Τριμελούς Επιτροπής Παρακολούθησης της Σύμβασης Διετούς Χρηματοδότησης 2012 – 2013.

Τροποποίηση της υπ’αριθ. 202/2011 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, όσον αφορά τον τίτλο της προεκτιμώμενης αμοιβής της μελέτης.

Έκφραση γνώμης σχετικά με τη ΜΠΕ αιολικούς σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 39MW της εταιρείας GADIR ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΠΕ στη θέση «Τσούκες» των Δήμων Θηβαίων και Χαλκιδέων στους Ν.Βοιωτίας και Ν.Ευβοίας αντίστοιχα (σχετ. η υπ’ αριθ. 74/2011 απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής).

Λήψη απόφασης για την εκτέλεση επέκτασης δικτύου ηλεκτροφωτισμού (Φ.Ο.Π.) στην περιοχή των Αγ.Θεοδώρων Θήβας στη θέση «Κουμέρκι» επί της ιδιοκτησίας Κ.Σκλέπα & Πρωτόπαπα (θέμα από αναβολή).

Λήψη απόφασης για άδεια εισόδου –εξόδου σε γήπεδο ιδιοκτησίας BASF ΕΛΛΑΣ Α.Ε. σε αγροτικό δρόμο στη θέση ¨ΠΑΛΑΙΑ ΣΩΤΗΡΑ¨ Αγ. Θεοδώρων Θήβας (εκτός σχεδίου πόλεως).

Λήψη απόφασης για άδεια εισόδου –εξόδου σε γήπεδο ιδιοκτησίας Καλαφάτη Ιωάννη σε αγροτικό δρόμο στη θέση «ΜΙΣΟΝΥΧΙ» ή «ΛΑΖΑΡΑΚΙ» του Δ.Δ.Αμπελοχωρίου Θηβών.

Έγκριση δαπάνης για εξόφληση κεφαλαίου, τόκων και δικαστικής δαπάνης, που επιδικάσθηκαν δυνάμει της υπ’ αριθ. 180/2008 απόφασης του Ειρηνοδικείου Θηβών στον Αριστείδη Κούνο, κάτοικο Θηβών, κατά Δ.Θηβαίων.

Έγκριση μεταβίβασης επαγγελματικής άδειας λαϊκής αγοράς του κ. Σαντάρδου Ευάγγελου του Κων/νου προς το γιό του Σαντάρδο Μάριο.

Αποδοχή ποσού 34.050,25 € από ΥΠ.ΕΣ. που αφορούν σε πρόστιμα Κ.Ο.Κ. από το διάστημα 2/9/2011 έως 1/11/2011».

Αποδοχή ποσού 5.280,00 € από ΥΠ.ΕΣ. για τους εθελοντές Σχολικούς Τροχονόμους από Απρίλιο έως Ιούνιο 2011.

Αποδοχή ποσού 26.100,02 € από ΥΠ.ΕΣ. για κάλυψη δαπανών μισθοδοσίας μονίμου προσωπικού ΚΕΠ.

Αποδοχή ποσού 190.984,00 € από ΥΠ.ΕΣ. για 2’ εντολή πιστώσεων ΣΑΤΑ 2011.

Αποδοχή ποσού 46.550,00 € από το ΥΠ.ΕΣ. «1η Κατανομή ΣΑΤΑ για συντήρηση και επισκευή σχολικών κτιρίων.

Αποδοχή ποσού 73.081,28 € από ΥΠ.ΕΣ. για Λειτουργικές δαπάνες σχολείων – Δ’ κατανομή έτους 2011.

Διάθεση πίστωσης ποσού 3.200,00 € για δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια εορτασμού των φετινών Χριστουγέννων

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΚΟΝΤΙΝΗΣ

25η Νοεμβρίου, Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Η βία κατά των γυναικών είναι ένα δισεπίλυτο κοινωνικό πρόβλημα, στο οποίο γίνονται διακρίσεις σχετικά με την πολιτισμική ταυτότητα, την κοινωνικο-οικονομική θέση, το μορφωτικό επίπεδο, την εθνικότητα και την ηλικία του θύματος.

Ως κοινωνικό φαινόμενο δεν εντοπίζεται μόνο σε φτωχές αλλά και σε εύπορες οικογένειες και δεν είναι άγνωστο ακόμα και σε γυναίκες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

Τα θύματα δεν μπαίνουν στην πρώτη γραμμή λόγω της σοβαρότητας αλλά και λόγω του αντίκτυπου που έχει αυτό το κοινωνικό θέμα στην ζωή. Γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα αυτό το ζήτημα, να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες και να θεσπιστεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο.

Πρέπει όλοι μαζί να ενωθούμε και να πούμε ΟΧΙ στην βία κατά των γυναικών.

Δίπλα μας υπάρχουν πολλές γυναίκες-θύματα, που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα και αρνούνται-φοβούνται να το δημοσιοποιήσουν. Εμείς πρέπει να τις βοηθήσουμε να εκφραστούν και να ξεφύγουν, να τις προστατεύσουμε, να τις αγκαλιάσουμε και να δράσουμε σαν μία γροθιά.

Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη!


Χρήσιμες Πληροφορίες στα κάτωθι:

- Ν.3500/2006 για την ενδοοικογενειακή βία

ΕΚΚΑ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης), αρμόδιος δημόσιος φορέας για την υποστήριξη των γυναικών που είναι θύματα βίας (διαθέτει 4 ξενώνες φιλοξενίας)
Τηλεφωνική Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας (197), λειτουργεί όλο το 24ωρο και για την επαρχία (210-197) καθώς και στην ιστοσελίδα www.ekka.org.gr
24ωρη Τηλεφωνική Γραμμής SOS (15900) του Υπουργείου Εσωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας (τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της έχει ήδη δεχτεί 2795 κλήσεις)
Άμεση Δράση Αστυνομίας (100)
Ε.Κ.Α.Β (166)
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία και Φαρμακεία (1434)
Κλήση Έκτακτης Ανάγκης (112)
Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης (1145)
Συνήγορος του Πολίτη (210-7289600)
Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (210-8625016)
Εισαγγελία Ανηλίκων (210-8827993)
Γενική Γραμματεία Ισότητας, Αθήνα (210-3317305)
Γενική Γραμματεία Ισότητας, Πειραιά (210-4112091)
Αλληλεγγύη (210-5203031)
Γραμμή SOS (8001137777)
Φροντίδα (210-8103496,8104079/6973871004)
Χαμόγελο του Παιδιού (1056,210-3306170-9)

* Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη, Μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Η διαχείριση των απορριμμάτων παραδίνεται στους ιδιώτες

του Θανάση Σκούμα,
Δημοτικού Συμβούλου Δ. Θηβαίων

ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΕΤΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ και Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ της ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥΣ.

Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι πολύ σοβαρό θέμα, για να αφεθεί στα χέρια των δήθεν ειδικών. Είναι ζήτημα που αφορά τη γνώση και την απόφαση της κοινωνίας.

Χωρίς καμία σχετική απόφαση οποιουδήποτε συλλογικού οργάνου, παρουσιάστηκε πρόταση «ολοκληρωμένης διαχείρισης» από τον Διευθυντή της ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ στη Λαμία, με παρόντες τον Περιφερειάρχη, και τους Δημάρχους της Περιφέρειας. Η πρόταση αυτή, προέρχεται όχι από την ΠΕΔ ή την Περιφέρεια, αλλά από το δικό μας φορέα διαχείρισης (ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ), και που περιέργως διατυπώθηκε όχι από την πολιτική ηγεσία της Διαδημοτικής Επιχείρησης Οργάνωσης και Διαχείρισης Απορριμμάτων Θήβας, αλλά από υπηρεσιακό στέλεχος, και περιλαμβάνει τρία (3) σενάρια, προωθεί την τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού στην Στερεά Ελλάδα, και στην οποία τονίζεται ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή ιδιωτών για να κατασκευαστούν μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων. Τα τρία σενάρια: α) το πρώτο περιλαμβάνει 3 (ΜΕΑ) Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Λαμία, Θήβα, Χαλκίδα), δαπάνης 145 εκατ. € (35 εκ. δημόσια δαπάνη και 110 εκατ. ιδιωτική), β) το δεύτερο περιλαμβάνει 2(ΜΕΑ) Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Λαμία, Θήβα) δαπάνης 130 εκατ. € (35 εκ. δημόσια δαπάνη και 95 εκατ. ιδιωτική),, και γ) το τρίτο περιλαμβάνει 1 Μονάδα (Θήβα) δαπάνης 120 εκατ. € (35 εκ. δημόσια δαπάνη και 85 εκατ. ιδιωτική)!!!. Την πρόταση έσπευσε να χαρακτηρίσει θετική ο κ. Περιφερειάρχης.

Η αντίληψη που προωθεί η πρόταση αυτή είναι η δημιουργία εσόδων ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, από παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αναερόβια ζύμωση χωρίς λοιπά στοιχεία, αντίληψη που δεν συνάδει με τη δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία θέτει κριτήρια προστασίας του περιβάλλοντος με την αποκεντρωμένη διαχείριση χαμηλού κόστους, με μονάδες τοπικού χαρακτήρα διαχωρισμού και κομποστοποίησης, με διαλογή στην πηγή και βασισμένη στην ευρεία κοινωνική συμμετοχή και έλεγχο, αλλά με την κερδοσκοπική διεκδίκηση που πιεστικά θέτουν οι επενδυτές των σκουπιδιών, που αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τη φύση της σύνθεσης του κομπόστ, για την εκ της επεξεργασίας ενδεχόμενη δημιουργία καυσίμων υλικών κλπ. Έτσι, δεν μπορεί να μην συνδέσει κανείς την πρόταση αυτή με την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων που εξήγγειλε προ ημερών ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Κουκουλόπουλος ομιλώντας σε «επενδυτές» και περιλαμβάνεται αυτούσια στο τεύχος της πρότασης της ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ. Επίσης είναι απορίας άξιο, πώς δημοσιοποιείται από τη ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ, που ακόμα είναι δημόσιου χαρακτήρα ΝΠΙΔ, με μετόχους αποκλειστικά τους Δήμους της 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Βοιωτίας, μία πρόταση παραίτησης από την αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων και δη από το δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης των σκουπιδιών, χωρίς να έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση σε συλλογικό όργανο Δήμων- μελών της και χωρίς να έχει ζητήσει την γνώμη των δημοτικών συμβουλίων και της κοινωνίας. Είναι η ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ και ο υπηρεσιακός της κορμός αυτόνομος και ανεξέλεγκτος, ή οφείλει να λογοδοτεί στην τοπική κοινωνία και τα δημοτικά συμβούλια, αποφασίζοντας με το Δ.Σ. της, τις βασικές πολιτικές στρατηγικές κατόπιν αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων των Δήμων που τη συνθέτουν; Επίσης η αναφορά στην «κοινωνική ευθύνη», περί δήθεν ουσιαστικής συμμετοχής φορέων και πολιτών και περί ενημέρωσης και πρόσβασης στη λειτουργία των έργων, αποτελεί ένα ευρηματικό μύθο. Η λειτουργία της Διαδημοτικής ως ΑΕ, δεν έχει προσφέρει καμία ουσιαστική ενημέρωση και συμμετοχή των πολιτών. Αντίθετα, οι πολίτες αποκάλυψαν τις επιδιώξεις συμφερόντων στο πρόσφατο παρελθόν και ακύρωσαν με την δυναμική τους κινητοποίηση το εργοστάσιο καύσης. Το πρόσχημα ότι δεν υπάρχουν χρήματα και έτσι παραδίνουν μια αρμοδιότητα δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα στην ιδιωτική πρωτοβουλία, συνδέεται ασφαλώς με την παράλληλη εκχώρηση κάθε δημόσιου αγαθού στους ιδιώτες και δη στους πιστωτές της χώρας για την πληρωμή του αμφίβολου χρέους της χώρας. Όμως, δεν είναι οι πολίτες και ο λαός υποχρεωμένοι να πληρώσουν την κρίση του χρηματοπιστωτικού και του πολιτικού συστήματος. Να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται για την κρίση. Η αυτοδιοίκηση οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να διεκδικήσει με αδιαπραγμάτευτο αγώνα να μην εκχωρηθεί η δημόσια αυτή αρμοδιότητα στους καρχαρίες των σκουπιδιών. Συνδέεται επίσης με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ. Οι «επενδυτές», απαιτούν την αύξηση των τιμολογίων για να κερδοσκοπήσουν οι «επενδύσεις» τους. Και έτσι προωθούν πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων, για να πληρώνει ο λαός, χαράτσια στους επενδυτές της ενέργειας, «καθαρής» (πράσινης) και απορριμμάτων.

Οι πολίτες και η κοινωνία πρέπει να έχουν ουσιαστικό ρόλο και λόγο στη διαχείριση των απορριμμάτων και όχι απλά ενημέρωση. Τώρα που οι «επενδύσεις» στα απορρίμματα αφορούν ξεκάθαρα και ξεδιάντροπα, την παραγωγή ενέργειας από τους ιδιώτες και το κέρδος των επενδυτών. Η κοινωνία είναι αρμόδια να αποφασίσει τι θα γίνει και όχι οι δήθεν ειδικοί που είναι ενδεχομένως εντελοδόχοι μεγάλων συμφερόντων που κερδοσκοπούν από τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους ιδιώτες δεν έχει καμία κοινωνική και πολιτική νομιμοποίηση. Ο Πρόεδρος και το Δ. Σ. της ΔΕΠΟΔΑΘ, ο Δήμος της Θήβας και οι άλλοι Δήμοι της διαχειριστικής ενότητας πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους δημότες και στο περιβάλλον. Και όλοι μας ως πολίτες, να αναλάβουμε την ευθύνη να διαχειριστούμε τα σκουπίδια της περιοχής μας και μόνο αυτά, με σεβασμό στο περιβάλλον και να μην αφήσουμε κανένα να κερδοσκοπήσει σε βάρος της ζωής μας. Αυτό σημαίνει ενεργοποίηση των πολιτών και των φορέων της τοπικής κοινωνίας μας, για να πούμε,

ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και

ΝΑΙ στην δημόσια διαχείριση αυτών με αποκεντρωμένο τρόπο και σεβασμό στο περιβάλλον, με κοινωνικό έλεγχο και συμμετοχή.

Ανακοίνωση Γ.Α.Π.

Όσα παιδάκια θέλουν να πουν τα κάλαντα φέτος θα πρέπει μέχρι τις 15 Δεκέμβρη να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα στο Υπουργείο Οικονομικών για να πάρουν μπλοκάκι πληρωμών...
Οι παραβάτες θα διώκονται ποινικά.....
Ισχύει και για των Φώτων.!

ΠΗΓΗ Γ .Α. Π

Την Κυριακή πάμε για...τσίπουρο στον Μπράλο!

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μπράλου σε συνεργασία με το Γεωργικό Πιστωτικό Συνεταιρισμό Μπράλου ,συνδιοργανώνουν με το Δήμο Αμφίκλειας -Ελάτειας τη "Γιορτή Τσίπουρου".

Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 12:00, στο Κοινοτικό κατάστημα στην Πλατεία Κ. Μπράλου.

Συμμετέχουν τα χορευτικά συγκροτήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλιάρτου και του Χορευτικού –Λαογραφικού Συλλόγου Αμφίκλειας .

Η παρουσία σας θα είναι ιδιαίτερη τιμή για μας.

Για το Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας
Ο Δήμαρχος Θ.ΝΤΟΥΡΟΣ
Για την Οργανωτική Επιτροπή
Ο Πρόεδρος Δ.ΒΟΥΛΟΓΚΙΤΣΑΣ

Κέντρο βρεφών εγκαινίασε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Τα εγκαίνια του κέντρου βρεφών της ΕΛΕΠΑΠ, τέλεσε την Τετάρτη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Η ΕΛΕΠΑΠ στα 74 χρόνια λειτουργίας της, με 6 κέντρα πανελλαδικά και 220 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό και παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες κατάφερε σήμερα με την βοήθεια επίσημων χορηγών και πολλών άλλων ατόμων, να τελέσει τα εγκαίνια του νέου κέντρου βρεφών.

Να σημειώσουμε ότι η ΕΛΕΠΑΠ αγκαλιάζει σε ετήσια βάση, πάνω από 1600 παιδιά με αναπηρία.

Στον λόγο της η Πρόεδρος του Δ.Σ ΕΛΕΠΑΠ κα Μαριάννα Μόσχου ευχαρίστησε θερμά για την παρουσία αλλά και την υποστήριξη τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και πολλούς χορηγούς καθώς και τον Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μάρκο Μπόλαρη.

Ο Μακαριώτατος μιλώντας προς τους παρευρισκομένους είπε «Έχω να πω μόνο μια πρόταση του Αποστόλου Παύλου προς τους Κορινθίους ‘Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει’ η αγάπη δεν χάνει ποτέ την αξία της. Αν κάποιος δώσει όλη του την περιουσία για φιλανθρωπία και δεν το κάνει με αγάπη αλλά με άλλα συμφέροντα τότε δεν ωφελείται πουθενά»

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος αναφερόμενος στη σημερινή αρρώστια που έχει η κοινωνία σημείωσε : «Αυτή είναι η αρρώστια της εποχής φύγαμε από την ιερή αγάπη για να φτάσουμε στην εκμετάλλευση του ενός από τον άλλον»

Υπογραμμίζοντας το έργο και την προσπάθεια που γίνετε στην ΕΛΕΠΑΠ τόνισε «Βλέπω αυτήν εδώ την προσπάθεια που αρχίζει από τα μικρά παιδιά, τις μικρές εικόνες του Χριστού και συγχαίρω τους ανθρώπους και τους χορηγούς που βοηθήσανε στο έργο αυτό, είναι πια καιρός που πρέπει να ανοίξουν τα σεντούκια τους αυτοί που έχουν και να δώσουν σ αυτούς που δεν έχουν».

«Σε αυτά τα πλαίσια βοηθάει με το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της η Αρχιεπισκοπή, είναι μια όαση εδώ σήμερα και μαζί θα βοηθήσουμε να γίνουν περισσότερες κάνοντας ένα βήμα με αγάπη ο Θεός θα κάνει δέκα» κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.

Αμέσως μετά ο κ. Ιερώνυμος ξεναγήθηκε στους νέους χώρους του κέντρου συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάρκο Μπόλαρη και τον Ιεροκήρυκα και Διευθυντή του Ιδιαίτερου γραφείου του Μακαριωτάτου, Αρχιμ. Χρυσόστομο Παπαθανασίου.

Γενική απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2011

Προτάσεις και … πείσματα για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Στερεά!!!

«Αξιοποιείστε την σύγχρονη τεχνογνωσία, που εξελίσσεται με πολύ ταχείς ρυθμούς, εφαρμόζοντας τις σήμερα αποδεκτές τεχνολογίες, βάζοντας όμως κριτήριο την πιο χρηστή αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων και φυσικά την βιωσιμότητα των έργων, υπό το πρίσμα της κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής αποδοχής» τόνισε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κ. Περγαντάς, στους συμμετέχοντες στην συνάντηση εργασίας για διαχείριση των στερεών αποβλήτων, δηλώνοντας την πρόθεσή του να στηρίξει οποιαδήποτε ομόφωνη πρόταση - απόφασή, για την οριστική επίλυση του προβλήματος στην Περιφέρειά, που δεν αποτελεί μόνο αναγκαιότητα για την Δημόσια Υγεία και το περιβάλλον, αλλά παράλληλα έναν σημαντικό οικονομικό τομέα που δημιουργεί ευκαιρίες απασχόλησης και σημαντικές δυνατότητες επιχειρηματικής δραστηριότητας .

Υπογράμμισε την αναγκαιότητα μιας ενιαίας και ολοκληρωμένης λύσης και όχι αποσπασματικών προτάσεων προσωρινού χαρακτήρα και ξεκαθάρισε πως απόλυτη προτεραιότητα για την Περιφέρεια αποτελεί το άμεσο κλείσιμο των ενεργών ΧΑΔΑ και η αποκατάστασή τους, προκειμένου να αποφευχθεί βαρύ πρόστιμο.

Εξέφρασε τους φόβους του για περιορισμό των χρημάτων που προορίζονται για την διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας κάνει λόγο για 53,9 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 10.000.000 θα προέλθουν μέσα από την μη ένταξη έργων που αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία, ποσό που μπορεί να λιγοστέψει ακόμη στην συνέχεια.

Στην συνάντηση πάντως, δεν υπήρξε ομοφωνία των δημάρχων προς την κατεύθυνση συγκρότησης μιας ολοκληρωμένης πρότασης, καθώς μερικοί επιμένουν στις ενέργειες που έχουν γίνει σύμφωνα με τον υφιστάμενο περιφερειακό σχεδιασμό.

Ωστόσο, «η προεργασία για την κατάρτιση της ολοκληρωμένης πρότασης των δημάρχων φαίνεται ότι ήδη έχει ξεκινήσει, καθώς η χθεσινή συνάντηση ξεκίνησε με την παρουσίαση της πρότασης για την αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού που έχει καταρτίσει η ΔΕΠΟΔΑ Θήβας, η οποία περιλαμβάνει τρία διαφορετικά σενάρια και την παρουσίασε ο Δ/ντ’ής της επιχείρσησης Χ. Τσοκανής και απ’ ότι φάνηκε πάνω σε αυτή θα βασιστεί και η πρόταση που θα καταθέσουν δήμαρχοι της Στερεάς και εφόσον βέβαια υπάρξει τελική συμφωνία, καθώς η διαφωνία προέρχεται κυρίως από την πλευρά της κεντρικής Εύβοιας, όπου ο δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου κ. Θωμάς κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης έδειξε να επιμένει στην υλοποίηση των έργων που έχουν προωθηθεί για την περιοχή του» σημειώνεται στο ρεπορτάζ στην εφημερίδα «ΗΜΕΡΑ» της Λαμίας.

Το αναλυτικό ρεπορτάζ της Λαμιακής εφημερίδας κάνει λόγο για «τρία σενάρια που περιλαμβάνονται στην πρόταση που παρουσίασε ο κ. Τσοκανής εκ μέρους της ΔΕΠΟΔΑ Θήβας οδηγούν ουσιαστικά στην αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού, κάτι που χαρακτηρίσθηκε αναγκαίο, τόσο από τον ίδιο όσο και από άλλους δημάρχους που τοποθετήθηκαν.

Το πρώτο σενάριο της πρότασης περιλαμβάνει την δημιουργία τριών Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων που θα είναι η Λαμία, η Θήβα και η Χαλκίδα, καθώς και την δημιουργία επτά Σταθμών Μεταφόρτωσης σε Ευρυτανία, Φωκίδα, Δομοκό, Λοκρίδα, Νότια Εύβοια, Βόρεια Εύβοια και Λιβαδειά. Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει την κατασκευή δύο Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων σε Λαμία και Θήβα, καθώς και οχτώ Σταθμών Μεταφόρτωσης, όπου σε σχέση με την πρώτη πρόταση προστίθεται ένας ακόμη, στην Χαλκίδα. Το τρίτο σενάριο περιλαμβάνει την δημιουργία μιας Μονάδας Επεξεργασίας στην Θήβα και την δημιουργία εννέα ΣΜΑ, όπου προστίθεται ένας ακόμη για την περιοχή της Λαμίας.

Ωστόσο και τα τρία σενάρια της πρότασης έχουν κόστος πολύ μεγαλύτερο από τα χρήματα που υπάρχουν για την διαχείριση των απορριμμάτων της Στερεάς Ελλάδας, γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Τσοκανή θα πρέπει να επιλυθεί με την συμμετοχή ιδιωτών, στην κατασκευή και λειτουργία των Μονάδων Επεξεργασίας. Το ενδεχόμενο εμπλοκής ιδιωτών ωστόσο φάνηκε να απορρίπτεται σε πρώτη φάση από τους περισσότερους δημάρχους, αν και στην σχετική επιστολή του ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Κουκουλόπουλος εισάγει ξεκάθαρα το θέμα της σύμπραξης ιδιωτών και δημοσίου τομέα προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα της έλλειψης κονδυλίων. Το πρόβλημα μάλιστα της έλλειψης χρημάτων γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, καθώς από το σύνολο των χρημάτων θα πρέπει να αφαιρεθούν τα χρήματα που θα διατεθούν για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και οι οποίοι ανέρχονται στους 65, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διαχειριστικής Αρχής».

Ο Κ. Περγαντάς πάντως έδωσε διορία ενάμιση μήνα στους δημάρχους να σκεφτούν και να επεξεργαστούν όλα όσα συζητήθηκαν, ορίζοντας επόμενη συνεδρίαση, σε επίπεδο ΠΕΔ, μέσα στον Δεκέμβρη όπου και θα ληφθεί η τελική απόφαση.

Κομισιόν: “Δεν κόβεται το ρεύμα, αν δεν πληρωθεί το τέλος!”

Δεν έχει δικαίωμα η ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα σε κανέναν πολίτη που δεν πληρώνει το φόρο αλλά πληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό απαντάει ο Γερμανός Επίτροπος κ. Oettinger αρμόδιος για θέματα ενέργειας στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.
Πιο συγκεκριμένα, ο Ν. Χουντής στην ερώτησή του ισχυριζόταν ότι με βάση την κοινοτική νομοθεσία «δεν έχει δικαίωμα το κράτος να επιβάλλει στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ) να διακόψουν την παροχή σε εκείνους τους καταναλωτές που δεν καταβάλλουν το διεκδικούμενο φόρο» αλλά πληρώνουν κανονικά την κατανάλωση του ρεύματος που χρησιμοποίησαν. Τόνιζε ταυτόχρονα ότι πολύ περισσότερο δεν μπορεί να διακοπεί η παροχή σε ευάλωτους καταναλωτές, όπως ορίζει και η σχετική οδηγία 2009/72.

Στην απάντησή του ο Γερμανός Επίτροπος κ. Oettinger, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι σε κάθε περίπτωση οι κυβερνήσεις πρέπει να εξασφαλίζουν «τη συμμόρφωση με το σύνολο της σχετικής ενωσιακής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας 2009/72/ΕΚ και των διατάξεων αυτής που αφορούν την προστασία των καταναλωτών (άρθρο 3 και παράρτημα Ι), τα δικαιώματα των ευάλωτων καταναλωτών (άρθρο 3 παράγραφοι 7 και 8) και την καθολική υπηρεσία (άρθρο 3 παράγραφος 3).»

Συνεχίζοντας την απάντηση του ο Επίτροπος ενέργειας της ΕΕ, γίνεται απολύτως σαφής: «Οι διατάξεις σχετικά με την καθολική υπηρεσία γεννούν σαφή υποχρέωση των κρατών μελών και παρέχουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια. Η οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.» και καταλήγει την απάντησή του σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τους ευάλωτους καταναλωτές: «Ως προς την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών, η οδηγία υποχρεώνει τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν την τήρηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που συνδέονται με τους ευάλωτους καταναλωτές.»

Σημειώνεται ότι ήδη κατά του τέλους έχουν κατατεθεί προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με τη συζήτηση στην Ολομέλεια να έχει προγραμματιστεί για τις 2 Δεκεμβρίου.

Ο Ν. Χουντής σχολιάζοντας αυτήν την απάντηση δήλωσε: « Η ανάλγητη κυβέρνηση, που αποδεικνύεται ότι δεν σέβεται καμία νομιμότητα, τόλμησε σήμερα να στείλει τα ΜΑΤ ενάντια σε όσους υπερασπίζονται το δικαίωμα του πολίτη να έχει ηλεκτρική ενέργεια και να μην του κόβουν το φως, εφόσον πληρώνει κανονικά τον λογαριασμό του. Καλούμε την κυβέρνηση μετά από αυτή την απάντηση, να πάρει πίσω αμέσως το απαράδεκτο χαράτσι, που πάει να επιβάλλει στους πολίτες. Αυτοί που εμπνεύστηκαν και επιμένουν στην εφαρμογή αυτού του μέτρου, που ταλαιπωρούν και εκφοβίζουν τον ελληνικό λαό, αξίζουν την γενική κατακραυγή».

Όπως έχει γίνει γνωστό ανεπισήμως από κυβερνητικές πηγές, αναζητείται λύση ειδικά για τις περιπτώσεις των πολιτών που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν το τέλος.

Ενδεχομένως να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των τραπεζών και των εφοριών σε μία τέτοια διαδικασία, που εκτιμάται ότι μπορεί να συσχετιστεί με τους διακανονισμούς για την αποπληρωμή δανείων από τους πολίτες.