Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Ξεσηκωμός για τους ΡΟΜΑ στην Θήβα!

Έντονος είναι πλέον ο προβληματισμός στην Θήβα από την διαρκή παραβατικότητα των ΡΟΜΑ του καταυλισμού στο Πυρί, που πλέον δρουν καθ΄ όλη την διάρκεια του 24ωρου σε σπίτια επιχειρήσεις, ανελλιπώς στην γνωστή γέφυρα, με επιθέσεις σε διερχόμενους οδηγούς, προξενώντας ζημιές σε οχήματα και οδηγούς, απασχολώντας ανά πάσα στιγμή και ώρα την ήδη ελλιπή σε δύναμη ΕΛ.ΑΣ, που έχει παράλληλα να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη εγκληματικότητα… 

Το πρόβλημα μεταφέρθηκε στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον Δημοτικό έλεγχο, όπου οι ευθύνες πέφτουν σε ΕΛ.ΑΣ και Δήμαρχο… Στην ΕΛ.ΑΣ, που αδυνατεί να τα βγάλει πέρα, απασχολώντας τις δυνάμεις της αποκλειστικά και μόνο στην περιοχή του καταυλισμού και στον Δήμαρχο, που δεν πιέζει την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ να αυξήσει την δύναμη στην Υποδιεύθυνση Θηβών…  

Διαβάστε τι υποστηρίζουν και τι προτείνουν οι επικεφαλής των Δημοτικών συνδυασμών και τι απαντά ο Δήμαρχος… 

Αθ. Σκούμας: «Υπάρχει αυξανόμενη εγκληματικότητα αλλά δεν υπάρχει η αντιμετώπιση της, γιατί εκεί γίνεται σοβαρή διακίνηση ναρκωτικών και όσο αυτό συνεχίζει, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η γκετοποίηση του χώρου, Αυτό αντιμετωπίζεται με την παρουσία αστυνόμευσης, που είναι απαραίτητη άμεσα, γι’ αυτό και πρέπει να συνέλθει η σχετική επιτροπή από την πλευρά του Δήμου, για να αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα. Αν αυτό γίνει σε πρώτη και κυρίαρχη φάση , μετά τα προβλήματα θα μειώνονται, καθώς ότι έχει δημιουργηθεί είναι για να διευκολύνεται η διακίνηση ναρκωτικών» .

Στ. Χαλβατζής : «Να δραστηριοποιηθεί - εντατικοποιηθεί η παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής με την λειτουργία της επιτροπής, που είχαμε συστήσει για τον λόγο αυτό και η οποία δυστυχώς πέρα από την πρώτη φορά δεν έχει μέχρι σήμερα ξανασυνεδριάσει και δυστυχώς, όπως είπε ο Δήμαρχος, δεν έχει προσχωρήσει τίποτα λόγω αντικειμενικών δυσκολιών και αδυναμιών, δημιουργώντας πρόβλημα. Πρέπει να δραστηριοποιηθούμε εμείς, οι κάτοικοι της συνοικίας, αλλά και οι νομοταγείς κάτοικοι του καταυλισμού, οι οποίοι πρέπει να απολαύσουν της δημοτικής προστασίας για να ζουν με ασφάλεια και χωρίς προβλήματα εγκληματικότητας και υγείας. Δυστυχώς, το πρόβλημα θα λυθεί με συνεχή και στενή παρουσία της ΕΛ.ΑΣ, αλλά με τα σημερινά δεδομένα της χώρας αν η δημοτική αρχή δεν πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση, δεν πρόκειται να έρθει αστυνομική δύναμη στην Θήβα για να προστατέψει την περιοχή».

Κ. Βενιζέλος, Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος Μειοψηφίας: «Υπεύθυνη και αρμόδια για το θέμα είναι η ΕΛ.ΑΣ, αλλά μερίδιο ευθύνης έχει και ο Δήμος, γιατί σε πολλές λαϊκές συνελεύσεις, που έγιναν για το θέμα σε Πυρί και Δημαρχείο, ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε να λύσει κάποια από τα προβλήματα, που αφορούν κυρίως τους πολίτες του Πυριού. Σήμερα όμως, στις απαντήσεις του ήταν επιφυλακτικός. Περιμένω να γίνουν πράξεις οι δεσμεύσεις του και κυρίως να μας απαντήσει αν έχει σκοπό να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο και με ποιο τρόπο».

«Δεν δεσμεύτηκε κανείς, παρά συζητήσεις και προτάσεις έγιναν, καθώς το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και δεν λύνεται από την μια ημέρα στην άλλη» απαντά ο Δήμαρχος Θηβαίων Σπ. Νικολάου, αναφερόμενος σε σταθερά βήματα που πρέπει να γίνουν, τα οποία απαιτούν πολύπλευρη νομική κάλυψη.. «Η παραβατικότητα των ΡΟΜΑ έχει ξεσηκώσει τον κόσμο, όμως και η οποιαδήποτε κίνηση μπορεί να ξεσηκώσει άλλον κόσμο» δηλώνει, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για επανάληψη γεγονότων περί ρατσιστικής συμπεριφοράς και δηλώνει πως χωρίς την βοήθεια της ΕΛ.ΑΣ, με πλήρη αστυνόμευση και ελέγχους και εντός καταυλισμού, ο ίδιος, μόνος του, ότι και να θέλει να κάνει δεν μπορεί να ανταποκριθεί, καθώς οι δεσμεύσεις των αρμοδίων δεν υλοποιήθηκαν…

Στο μεν ΥΠΕΣ δεν υπήρξαν δεσμεύσεις για την μεταφορά των ΡΟΜΑ, γιατί υπάρχει θέμα ιδιοκτησιακό, στο δε Δημόσιας Τάξης ούτε που ενδιαφέρθηκαν, καθώς δεν έφεραν επιπλέον προσωπικό στην Υποδιεύθυνση Θηβών, που εκτός από το πολύ σοβαρό πρόβλημα των ΡΟΜΑ, έχει να βγάλει πέρα επίσης πάρα πολύ δουλειά!

Το τι μέλλει γενέσθαι τις επόμενες μέρες όμως, είναι πολύ εύκολο να μαντέψει ο οποιοσδήποτε, εξαιρουμένου του Δημοσίας Τάξης και συμπεριλαμβανομένης της ΕΛ.ΑΣ, που συνήθως πληρώνει το «μάρμαρο», όπως άλλωστε συνέβη και πρόσφατα με τον τραυματισμό της 25χρονης ΔΙΑΣίτισσας!

Πηγη: Βοιωτική Ώρα