Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Αθώοι οι δύο Θηβαίοι για την παράνομη υιοθεσία βρέφους στην Κω

Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν χθες από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου οι 4 κατηγορούμενοι στην υπόθεση της παράνομης υιοθεσίας, πριν από τρία χρόνια, βρέφους 10 μηνών στην Κω. Πρόκειται για 45χρονο κάτοικο Θηβών και τον 39χρονο συντοπίτη του, την 27χρονη Ρουμάνα μητέρα του βρέφους, και μία ακόμη αλλοδαπή από τη Ρουμανία σύζυγο του 39χρονου, οι οποίοι και παραπέμφθηκαν με βούλευμα αρχικά του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Κω και εν συνεχεία με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου σε δίκη από το αρμόδιο δικαστήριο κατηγορούμενοι για παράνομη υιοθεσία με πρόθεση κερδοσκοπίας από κοινού.

Σε ό,τι αφορά τον 49χρονο και την 43χρονη, θετούς γονείς του βρέφους είχαν απαλλαγεί. Συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων ήταν ο κ. Aκης Δημητριάδης.

Χθες το δικαστήριο ομόφωνα απάλλαξε από κάθε κατηγορία και τους τέσσερις κατηγορούμενους, ενώ αθωωτική ήταν και η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας κ. Κωνσταντίνου Μπούτσικου, ο οποίος στην αγόρευση του έκανε λόγο για «ανυπαρξία κάθε είδους πρόνοιας» από την πλευρά του κράτους το οποίο ακόμη και σήμερα και παρά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει στη σχετική νομοθεσία, επιβάλλει δαιδαλώδεις διαδικασίες για την ολοκλήρωση οποιασδήποτε υιοθεσίας!

Σε μία καθηλωτική αγόρευση ο κ. Εισαγγελέας (ο οποίος είναι και εισαγγελέας Ανηλίκων στην περιοχή), τόνισε πως οι γραφειοκρατικές διαδικασίες οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις διαρκούν χρόνια, «σπρώχνουν» ζευγάρια, όπως στην περίπτωση της Κω, να βρουν άλλες «λύσεις» προκειμένου να αποκτήσουν ένα παιδί.

Την ίδια ώρα ο εισαγγελικός λειτουργός διερωτήθηκε αν υπάρχει η γνώση σχετικά με τα παιδιά που φιλοξενούνται στα διάφορα ιδρύματα της χώρας μας αλλά και στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας στη Ρόδο.

«Παιδιά κακοποιημένα σωματικά και ψυχικά – όπως είπε χαρακτηριστικά- τα οποία το ίδρυμα δεν μπορεί να δώσει σε οικογένειες που τα ζητάνε. Διότι προς τιμήν τους οι Ροδίτες θPέλουν να υιοθετήσουν τέτοια παιδιά, όμως βρίσκουν «εμπόδιο» τη δαιδαλώδη διαδικασία που υπάρχει και η οποία σε φθάνει σε σημείο απόγνωσης»!

Ο κ. Εισαγγελέας είπε χαρακτηριστικά πως αν σήμερα κάναμε μία αίτηση σε κάποιο ίδρυμα στην Αθήνα ως ενδιαφερόμενοι για να υιοθετήσουμε ένα παιδί, η πρώτη επίσκεψη της κοινωνικής λειτουργού θα γινόταν μετά από έξι χρόνια! Αναφερόμενος στην υπόθεση ο κ. Εισαγγελέας τόνισε πως ίσως να υπάρχουν δικονομικά κενά, γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν τον ενοχλεί, αφού επί της ουσίας «σώθηκε ένα παιδί, μία ψυχή».

Σε ό,τι αφορά το διαδικαστικό μέρος πρόσθεσε ότι από την ακροαματική διαδικασία δεν έχει αποδειχτεί ότι δόθηκαν χρήματα για την υιοθεσία, καθώς τα 900 ευρώ που κατατέθηκαν ήταν για τα εισιτήρια και για να αγοραστούν ρούχα και γάλα για το βρέφος, άρα η κατηγορία δεν αποδεικνύεται και πρότεινε την αθωότητα των τεσσάρων κατηγορουμένων.

Η συγκεκριμένη υπόθεση είχε προκαλέσει το πανελλήνιο ενδιαφέρον, ενώ δημοσιεύματα στο τύπο διατηρούνταν έως και πριν λίγο καιρό. Υπενθυμίζεται πως όλα ξεκίνησαν μετά από πληροφορίες που είχαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Κω αναφορικά με την παράνομη υιοθεσία που θα γίνονταν στο νησί.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί γνώριζαν πως το απόγευμα της 15ης Μαρτίου 2009 επρόκειτο να μεταβεί στην Κω με πτήση αεροπορικής εταιρείας από την Αθήνα γυναίκα μαζί με το νεογέννητο βρέφος της προκειμένου να το αφήσει σε οικογένεια του νησιού. Μετά την πληροφορία αυτή το αεροδρόμιο τέθηκε σε διακριτική παρακολούθηση και πράγματι την Κυριακή 15 Μαρτίου 2009 στις 8.25 το βράδυ αφίχθηκε η 27χρονη μαζί με το μόλις 10 ημερών βρέφος της.

Μαζί ήταν και ο 39χρονος ημεδαπός κάτοικος Θήβας, ο οποίος και κρατούσε το νεογέννητο αγοράκι. Εκεί βρίσκονταν η 43χρονη με τον 49χρονο σύζυγο της οι οποίοι παρέλαβαν το ζευγάρι με το μωρό και με το αυτοκίνητο τους πήγαν σπίτι τους όπου και τους παραδόθηκε το βρέφος.

Στη συνέχεια η 27χρονη και ο 39χρονος πήγαν σε ξενοδοχείο της πόλης της Κω οπότε και συνελήφθηκαν από τους αστυνομικούς. Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του ζευγαριού στην Κω βρέθηκε το μωρό, για το οποίο η 43χρονη είχε παραδώσει τρεις αποδείξεις καταθέσεων συνολικού ποσού 900 ευρώ σε λογαριασμό του 39χρονου ημεδαπού.

Γράφει : Ελευθερία Πελλού (rodiaki.gr)