Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Πρόταση για αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της "Κοιλάδας των Μουσών"

Πρόταση για την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της «Κοιλάδας των Μουσών», στη Βοιωτία, κατέθεσε η Θ' Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ), μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη. Η παρέμβαση της Ανεξάρτητης Αρχής έγινε έπειτα από καταγγελία πολίτη, γιατί η εν λόγω Θ' ΕΠΚΑ καθυστερούσε την αδειοδότηση οικοδομής στο Νεοχώρι Βοιωτίας, δίπλα στο συγκεκριμένο κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο.  

 Όπως σημειώνει ο Συνήγορος του Πολίτη, μετά την πρόταση που κατέθεσε η Θ' ΕΠΚΑ, ανακοινώθηκε η υπουργική απόφαση για την αναοριοθέτηση στις αρμόδιες διοικητικές και πολεοδομικές υπηρεσίες της περιοχής, καθώς και τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να μεριμνούν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους για την ασφάλεια του αρχαιολογικού χώρου και να μην χορηγούν ή εκδίδουν εγκρίσεις και αποφάσεις εργασιών σε αυτόν, χωρίς την προηγούμενη άδεια του υπουργείου Πολιτισμού. 

Ο πολίτης που διαμαρτυρήθηκε για την καθυστέρηση της αδειοδότησης οικοδομής, κατήγγειλε, επίσης, την καθυστέρηση εισαγωγής της υπόθεσης στο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Στερεάς Ελλάδας (ΤΣΜΣΕ) και ειδικότερα, ότι η Θ' ΕΠΚΑ διαβίβασε επτά μήνες μετά το σχετικό αίτημα, την υπόθεση στο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων, το οποίο ζήτησε, με τη σειρά του, καλύτερη τεκμηρίωση της θέσης του κτιρίου σε σχέση με το χώρο και τον οικισμό. 

Στη συνέχεια, η Θ' ΕΠΚΑ καθυστέρησε, επιπλέον, επτά μήνες να ενημερώσει την ιδιοκτήτρια, ενώ, κάλεσε ως εκδοθείσα εκ παραδρομής τη βεβαίωση ότι το αγροτεμάχιο ήταν εκτός του αρχαιολογικού χώρου και εξέφρασε την πρόθεση παραπομπής της υπόθεσης στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). 

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η χωροθέτηση δραστηριοτήτων και έργων κοντά σε αρχαία ακίνητα και τον περιβάλλοντα χώρο τους επιτρέπεται μόνο μετά από έγκριση του υπουργού Πολιτισμού, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνωμοδότηση του ΚΑΣ. 

Ο Συνήγορος του Πολίτη επεσήμανε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν οι διατάξεις σχετικά με τα έργα κοντά σε αρχαία. Παράλληλα, με τις ενέργειες αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου, η Θ' ΕΠΚΑ όφειλε να αποστείλει στο ΤΣΜΣΕ, τα ζητούμενα σχετικά στοιχεία (θέση του κτιρίου σε σχέση με τον χώρο και τον οικισμό), προκειμένου το Τοπικό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει για την οικοδομική άδεια. 

Η Ανεξάρτητη Αρχή επανέλαβε, επίσης, τις απόψεις που έχει διατυπώσει παλαιότερα, σχετικά με τη δέσμευση της ιδιοκτησίας και την επίκληση από το υπουργείο Πολιτισμού και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων μη δημοσιευμένης αλλά πιθανής, μελλοντικής υπουργικής απόφασης, που θα εντάσσει την ιδιοκτησία σε ζώνη Α' ή Β' προστασίας κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων. 

Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, η Θ' ΕΠΚΑ έκανε γνωστό, ότι στην απόφαση της Νομαρχίας Βοιωτίας για τα όρια του οικισμού Νεοχωρίου δεν λήφθηκε υπόψη η προγενέστερη θεσμοθετημένη κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου, και ότι η υφιστάμενη οικία βρίσκεται εκτός των ορίων του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου. 

Το ΤΣΜΣΕ γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της έγκρισης του αιτήματος και στη συνέχεια εκδόθηκε από τη Θ' ΕΠΚΑ απόφαση έγκρισης ανέγερσης οικοδομής.