Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Πρόγραμμα εκπαίδευσης - απασχόλησης στη Γερμανία για νέους και νέες από 18 ως 35 ετών

Στα πλαίσια της συνεργασίας μου με τον κ. Χανς Γιόακιμ Φούχτελ, εντεταλμένο της γερμανικής κυβέρνησης για τη προώθηση της ελληνογερμανικής συνεργασίας, σας επισυνάπτω ενημερωτικό υλικό που αφορά επιδοτούμενο πρόγραμμα εκπαίδευσης - απασχόλησης στη Γερμανία για νέους και νέες από 18 ως 35 ετών.  

Το πλεονέκτημα του συγκεκριμένου προγράμματος είναι ότι η εκπαίδευση σε επαγγέλματα του τουριστικού κλάδου συνδυάζεται με σύναψη σύμβασης 3ετούς απασχόλησης με αντίστοιχες τουριστικές επιχειρήσεις στη Γερμανία.  

Οπότε ο εκπαιδευόμενος μπορεί να καλύψει τις σπουδές και τα έξοδα διαβίωσης του χωρίς να υπάρχει ανάγκη να επενδυθεί κάποιο κεφάλαιο από τον ίδιο ή την οικογένεια του. Επιπλέον υπάρχει πρόβλεψη για την κάλυψη των ταξιδιωτικών εξόδων και μαθημάτων εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας.  

Τέλος δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε ότι οι επιτυχόντες του προγράμματος θα γίνουν κάτοχοι ενός πτυχίου άμεσα συνδεδεμένου με την αγορά εργασίας, στη μεγάλη βιομηχανία της χώρας μας που είναι ο τουρισμός αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.  

Αυτό σε συνδυασμό με την προϋπηρεσία 3 ετών που θα έχει αποκτήσει ο πτυχιούχος σε σημαντικές τουριστικές επιχειρήσεις, του δίνουν όλα τα απαραίτητα εφόδια για το ξεκίνημα μιας σοβαρής επαγγελματικής καριέρας με μεγάλες προοπτικές. 

-----------------------------
Θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω το πρόγραμμα ανάπτυξης, MobiPro-EU της ευρωπαϊκής κοινότητας, το οποίο δίνει την δυνατότητα σε άνεργους νέους (μέχρι 35 ετών), πολίτες της ΕΕ, να προετοιμαστούν για μια επαγγελματική, δυαδική εκπαίδευση στην Γερμανία και συγκεκριμένα στη Φρανκφούρτη. 

Σκοπός του προγράμματος είναι η μείωση της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη, καλύπτοντας παράλληλα και το κενό που παρατηρείται σε εξειδικευμένο προσωπικό στις ευρωπαϊκές και δη στις γερμανικές επιχειρήσεις.

Για τους Έλληνες το πρόγραμμα περιλαμβάνει, στην αρχή πρακτική εξάσκηση και μετέπειτα εκπαίδευση στο επάγγελμα μάγειρας/μαγείρισσα και στο επάγγελμα ειδικευμένος/η ξενοδοχοϋπάλληλος.

Η δομή του προγράμματος έχει ως εξής:

α) Μαθήματα της γερμανικής γλώσσας στην Ελλάδα για μια περίοδο ως 8 εβδομάδες, ανάλογα με το επίπεδο γνώσης της γερμανικής γλώσσας από τον σπουδαστή.

β) Μαθήματα της γερμανικής γλώσσας στη Γερμανία, ως 4 εβδομάδες.

γ) Δύο μήνες δοκιμαστική πρακτική εξάσκηση, προκειμένου ο σπουδαστής να εγκλιματιστεί με το περιβάλλον.

δ) Εφόσον και η επιχείρηση και ο σπουδαστής είναι ευχαριστημένοι από τη μεταξύ τους συνεργασία, προχωρούν σε υπογραφή συμβολαίου πρακτικής εξάσκησης, διάρκειας 3 χρόνων.

ε) Το πρόγραμμα για την επόμενη περίοδο ξεκινάει την 1η Αυγούστου ή 1η Σεπτεμβρίου 2013 και ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου 2016, μέσα από τις τελικές εξετάσεις που δίνει ο σπουδαστής, πάνω στο επάγγελμα που έχει ειδικευτεί.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι φοιτητές δύναται να επιδοτηθούν για μαθήματα γλώσσας, δαπάνες μετακίνησης για συνεντεύξεις, καθώς και δαπάνες διαβίωσης κατά την διάρκεια της πρακτικής εξάσκησης και της δυαδικής εκπαίδευσης.

Αναλυτικότερα το ύψος της επιδότησης φτάνει τα 10 ευρώ/ ώρα για τα μαθήματα γερμανικής στην Ελλάδα, τα 12 ευρώ/ ώρα για τα μαθήματα γερμανικής στη Γερμανία, την εφάπαξ καταβολή 300 ευρώ για τα έξοδα κάθε ταξιδιού από και προς τη Γερμανία, που σχετίζεται με το πρόγραμμα, όπως επίσης και μηνιαία αποζημίωση εώς 818 ευρώ.

Περαιτέρω πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στο link: http://www.thejobofmylife.de/ ή επικοινωνήστε μαζί μου http://ikarampelas.blogspot.gr/

Η υποβολή των αιτήσεων μαζί με ένα συνοδευτικό βιογραφικό γίνεται στο e-mail: WillkommeninFrankfurt@frankfurt-main.ihk.de

Με εκτίμηση,
Γιάννης Καράμπελας
Βουλευτής Βοιωτίας

Σημειώνεται πως η υποβολή των αιτήσεων μπορεί να γίνει μέχρι 31 Μαΐου 2013.