Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Ο αγώνας για την αποκατάσταση των αδικιών του «Σχεδίου Αθηνά» και την ουσιαστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση συνεχίζεται

Το ΣτΕ πρόσφατα έκρινε νόμιμα τα ΠΔ του Υπουργείου Παιδείας που αφορούν το σχέδιο «Αθηνά» και μεταξύ αυτών τα ΠΔ κατάργησης του Πανεπιστήμιου Στερεάς Ελλάδας καθώς και μεταφοράς της έδρας του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία. 

Από την πρώτη στιγμή καταγγείλαμε τις σχετικές μεθοδεύσεις και στηρίξαμε ολόπλευρα ένα αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο που όχι μόνο αντιστεκόταν σε αυτήν την πολιτική αλλά και απαιτούσε τη διατήρηση και αναβάθμιση του Πανεπιστημίου στη Στερεά και την περαιτέρω ενίσχυση του ΤΕΙ Χαλκίδας, παράλληλα με τη διατήρησή του ως κεντρικό ΤΕΙ στη Περιφέρειά μας. 

Το πλαίσιο αυτό διασφάλιζε τις βάσεις για την εκπόνηση ενός πραγματικού χωροταξικού σχεδιασμού για μια νέα οικονομική ανάπτυξη με σαφή καινοτόμα, κοινωνικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και της Περιφέρειας συνολικά. 

Προτείναμε μια περιφερειακή στρατηγική για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη τεχνολογική ανάπτυξη (με τη στήριξη της έρευνας αιχμής και την ενίσχυση της γνώσης ως παραγωγικής δύναμης) και ουσιαστικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας με έμφαση στους τομείς γεωργίας & τροφίμων, στην παραγωγή και διανομή ενέργειας, στο τουρισμό και στις νέες τεχνολογίες κ.α. 

Αποκαλύψαμε την «ξαφνική διαλλακτικότητα» παραγόντων και στελεχών της συγκυβέρνησης ( είτε ανέβαλαν κινητοποιήσεις, είτε άλλαξαν στάση στην τελική ψηφοφορία στη Βουλή) καθώς και την ανάθεση από το Υπουργείο σε ιδιώτες (με συμφέροντα στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης) της καταγραφής των στοιχείων της ανώτατης εκπαίδευσης στην οποία βασίστηκε το σχέδιο Αθηνά.

Εμείς παρά τις όποιες «κρυφές συμφωνίες» μεταξύ της συγκυβέρνησης και ιδιωτών που εποφθαλμιούν την υλικοτεχνική υποδομή και τη στρατηγική θέση του ΤΕΙ Χαλκίδας, θα αγωνιστούμε αταλάντευτα, μαζί με τους καθηγητές και φοιτητές αλλά και τους πολίτες του νομού , για να παραμείνει το ΤΕΙ στα Ψαχνά, να καταλάβει τη θέση που του αρμόζει ως κεντρικό ΤΕΙ στη Στερεά Ελλάδα αλλά και να υλοποιηθεί μια ουσιαστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στη χώρα. Μεταρρύθμιση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, με στόχευση, διαδικασίες και επιστημονικά κριτήρια για το τι αντιμετωπίζουμε, τι θέλουμε, πως και με τι μέσα θα το πετύχουμε και τι προτεραιότητες έχουμε άμεσα και μεσοπρόθεσμα.

Μεταρρύθμιση που θα υπακούει και θα εξυπηρετεί τις πραγματικές εκπαιδευτικές, επιστημονικές και κοινωνικές ανάγκες και θα είναι συστατικό στοιχείο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της πατρίδας μας.


Ευάγγελος Αποστόλου
Βουλευτής Εύβοιας – ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ 
Συντονιστής θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ