Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015

Οδηγίες για την εποχική γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμόΘήβα  8/12/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Δήμος Θηβαίων: Οδηγίες για την εποχική γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό


Ο Δήμος Θηβαίων, μετά από έγγραφο του Υπουργείου Υγείας (ΑΔΑ: 7Θ7Θ465ΦΥΟ-Α9Π),  ενημερώνει τους δημότες του σχετικά με την εποχική γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό :

  • Ο κυριότερος και αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης από την εποχική γρίπη είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο όταν εφαρμοστεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε ποσοστό 80 % περίπου και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης.
  • Η δραστηριότητα της εποχικής  γρίπης αρχίζει τον Ιανουάριο και κορυφώνεται  κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.
  • Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων.
  • Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι σημαντικός για τα άτομα τα οποία ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, οι οποίες είναι:

Ø  Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
Ø  Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνιο νόσημα όπως: Άσθμα- καρδιακή νόσος- μεταμόσχευση οργάνων -δρεπανοκυτταρική  νόσος- σακχαρώδη διαβήτη- χρόνια νεφροπάθεια.
Ø  Έγκυες γυναίκες.
Ø  Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά κάτω των έξι μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα τα οποία, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
Ø  Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.
  • Επίσης μέτρα ατομικής υγιεινής , μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης της γρίπης και κυρίως τα ακόλουθα:
Ø  Συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών
Ø  Χρήση αντισηπτικού
Ø  Κάλυψη μύτης και στόματος με χαρτομάντηλο
Ø  Συχνός αερισμός κλειστών χώρων και αποφυγή συγχρωτισμού.
Ø  Οικειοθελής απομόνωση από το σχολείο ή την εργασία για τα άτομα με συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
Ø  Έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση σοβαρών συμπτωμάτων


Στους δικαιούχους συνταγογράφησης εμβολίων συμπεριλαμβάνονται οι ασφαλισμένοι που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα καθώς και οι δικαιούχοι βιβλιαρίων ανασφαλίστων.