Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΘΗΒΑΣ



ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ
ΝΕΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΘΗΒΑΣ


           
            Για την προετοιμασία των εγκαινίων του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας και μετά από σχετικό δελτίο τύπου- ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης “Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Κίνημα Θήβας”, με την οποία κατηγορείται ευθέως η δημοτική αρχή για απουσία και αδιαφορία σχετικά με τα  εγκαίνια αλλά τη διευκόλυνση των επισκεπτών , ο Δήμος Θηβαίων ενημερώνει για τα ακόλουθα:

·         Για την προετοιμασία των εγκαινίων του Μουσείου Θήβας πραγματοποιήθηκαν δύο (2) συσκέψεις στο Υπουργείο Πολιτισμού, στις 4 και 24 Νοεμβρίου 2015.
·         Στις συσκέψεις συμμετείχαν:
1.       Εκ μέρους του Δήμου Θηβαίων : ο Γενικός Γραμματέας κ. Μελετίου Χάρης και η ειδική συνεργάτιδα του Δημάρχου κα. Βενιζέλου Ευγενία.
2.       Εκ μέρους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας: οι ειδικοί συνεργάτες του Περιφερειάρχη κα Σοφρώνη Ευαγγελία και κ. Μούσιος Επαμεινώνδας
3.       Εκ μέρους της ΕΦ.Α. Βοιωτίας : ο κ. Κουτσοδήμος Δημήτρης
4.       Εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού : ο κ. Βέλτσιος Ευστάθιος, ειδικός συνεργάτης του Υπουργού.

·         Οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζήτησαν τα ακόλουθα:
1.      Tις πιθανές ημερομηνίες εγκαινίων του μουσείου.
2.      Την αποστολή επίσημης πρόσκλησης από το Υπουργείο Πολιτισμού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να εγκαινιάσει το Μουσείο.
3.      Τη δυνατότητα διοργάνωσης τριήμερων ή πενθήμερων εκδηλώσεων είτε πριν είτε μετά τα εγκαίνια του μουσείου.
4.      Τι θα περιλαμβάνουν αυτές οι εκδηλώσεις ( π.χ. θεατρικά, μουσικά σχήματα κ.α.)
5.      Σε ποιους χώρους θα πραγματοποιηθούν αυτές οι εκδηλώσεις ( π.χ. προαύλιο χώρο μουσείου, συνεδριακό κέντρο, θέατρο “Μελίνα Μερκούρη”, κεντρική πλατεία).
6.      Τη δυνατότητα διαφημιστικής καμπάνιας ( σε Αθηναϊκά & Περιφερειακά Μ.Μ.Ε.)
7.      Το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με την απαλλοτρίωση ακινήτου πλησίον της πλατείας Κεραμοπούλου, που εμποδίζει την εφαρμογή και ένταξη της μελέτης ανάπλασής της ( για να γίνει χώρος στάθμευσης).

·         Ο κ. Κουστουδήμος κατέθεσε αντίγραφο της μελέτης στο Υπουργείο Πολιτισμού και τη σχετική αλληλογραφία, που περιλαμβάνει όλες τις ενέργειες που έγιναν για την απαλλοτρίωση καθώς και φωτογραφικό υλικό από την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο χώρος πέριξ του μουσείου. Επίσης, δόθηκαν διευκρινίσεις για το τι περιλαμβάνει η εν λόγω μελέτη.
·         Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες συναντήθηκαν με τον κ. Δούρο Παναγιώτη, Διευθυντή του Γραφείου του  Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και του έθεσαν εκ νέου το θέμα της απαλλοτρίωσης ζητώντας την άμεση επίλυσή του.
·         Μετά τις δύο (2) αυτές συναντήσεις, το Υπουργείο Πολιτισμού κάλεσε την Προϊσταμένη της ΕΦ.Α. Βοιωτίας κα Χαραμή για τα περαιτέρω.
·         Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Υπουργού Πολιτισμού κ. Μπαλτά Αριστείδη με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Μπακογιάννη Κων/νο , τον Δήμαρχο Θηβαίων κ. Νικολάου Σπύρο και την Προϊσταμένη ΕΦΑ Βοιωτίας κα Χαραμή Αλεξάνδρα.
·         Η τελική απόφαση και ευθύνη για την ημερομηνία των εγκαινίων αλλά και το τελικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας και του Υπουργείου Πολιτισμού. Πιθανόν τα εγκαίνια να πραγματοποιηθούν την άνοιξη του 2016 ( Απρίλη – Μάιο).  Όπως προαναφέρθηκε, αναμένεται η σχετική απάντηση και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
·         Ο Δήμος Θηβαίων και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα συμβάλουν στη βέλτιστη πραγματοποίηση τους. Ο Δήμος διαθέτοντας τους χώρους για να γίνουν οι εκδηλώσεις και  μαζί με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα ρυθμίσουν όλα τα θέματα για την διαφημιστική καμπάνια ή τις παράλληλες εκδηλώσεις. Επιπλέον, ο Δήμος μετά από σχετική πρόσκληση, ετοιμάζει μελέτη για την υποβολή πρότασης για ανάπλαση της πλατείας Κεραμοπούλου.
·         Μέχρι στιγμής, επίσημη απάντηση από το Υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με όλο το πλαίσιο των εγκαινίων και  το χρηματικό ποσό που θα διαθέσει το Υπουργείο για την πραγματοποίηση αυτών  δεν υπάρχει.
·         Επισημαίνεται ότι υπάρχει στενή συνεργασία Δήμου-Περιφέρειας και ΕΦ.Α. Βοιωτίας σχετικά με την προβολή του μουσείου και την καλύτερη διοργάνωση των εκδηλώσεων.
·         Πραγματοποιούνται επίσης ενέργειες σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου σχετικά την τοποθέτηση κατάλληλων ενημερωτικών πινακίδων τόσο στις εισόδους της πόλης όσο και εντός αυτής, για την καθοδήγηση των επισκεπτών στο Μουσείο καθώς επίσης και ενέργειες σχετικά με το χώρο στάθμευσης των λεωφορείων. 
·         Γνωρίζουμε ακόμα ότι ο Δήμος Θηβαίων, το αμέσως προσεχές διάστημα, θα φέρει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση για δημιουργία Επιτροπής Τουρισμού, τα μέλη της οποίας θα προετοιμάσουν την ετήσια τουριστική του προβολή και τους στόχους του για το 2016 ( φυλλάδια, συμμετοχή σε εκθέσεις, τουριστική καμπάνια κα).