Δευτέρα, 23 Μαΐου 2016

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣύσκεψη του  Σ.Τ.Ο  Πολιτικής Προστασίας Δήμου Θηβαίων για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.
Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θηβαίων, με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο κ. Χατζησταμάτη Ανδρέα,  την Τετάρτη 27 Απριλίου στο Δημαρχείο της Θήβας.
Τα θέματα της συνεδρίασης ήταν :
•    Απολογισμός πλημμυρικών φαινομένων-χιονοπτώσεων και παγετού στη ζώνη ευθύνης του Καλλικρατικού Δήμου Θηβαίων
•    Σχεδιασμός και δράσεις πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση της Αντιπυρικής Περιόδου 2016 καθώς και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων- υπηρεσιών.
Η σύσκεψη ξεκίνησε με ενημέρωση από τον Αντιδήμαρχο κ. Κίτσο Σπύρο για τον απολογισμό της χειμερινής περιόδου και στη συνέχεια με τα αναφερόμενα στη σχετική εγκύκλιο της Γ.Γ.Π. Προστασίας και το Μνημόνιο Ενεργειών του Δήμου, με σκοπό τη συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων για την υποστήριξη του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταστολή των πυρκαγιών της θερινής περιόδου.
Βάση και των εισηγήσεων των εμπλεκομένων φορέων (Π.Υ. Θήβας- Τμήμα Πολ.Προστασίας Π.Ε.Β- Δασαρχείο Θήβας, Κ.Ε.ΠΒ, Τροχαία Θηβών, Αστυνομία Θηβών, Τμήμα Πολ. Προστασίας Δ.Θ. ), καθορίστηκαν οι παρακάτω ενέργειες με σκοπό την καλύτερη πυροπροστασία –πυρασφάλεια στη Ζώνη ελέγχου του Δήμου.
•    Διάθεση μηχανημάτων του Δήμου,  προς υποβοήθηση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος .     
•    Συντήρηση και αντικατάσταση πυροσβεστικών υδροστομίων, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Π.Υ.
•    Προληπτικός καθαρισμός βλάστησης σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας άλση, πάρκα κλπ., σε  ιδιόκτητα οικόπεδα σύμφωνα με τις διατάξεις  της 4/12 Πυρ. Διάταξης και του άρθρου 94 του Ν. 3852/2010  «Καλλικράτης» , σε αγροτεμάχια με σιτοκαλαμιές ή υπολείμματα άλλων καλλιεργειών πλησίον των δασών Μοσχοποδίου, Κιθαιρώνα κλπ, ώστε να δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη προς την πλευρά που γειτνιάζουν με αυτά.
•    Συνεχής ενημέρωση των πολιτών από το Δήμο, με ανάλογα Δελτία Τύπου, για όλα τα παραπάνω μέτρα πρόληψης.
•    Ενημέρωση του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε.Βοιωτίας για την εξέλιξη όποιας κατάστασης.
•    Επιτήρηση των δασικών εκτάσεων από  ομάδες  για τις περιοχές του Δάσους Μοσχοποδίου και της Αγ. Τριάδας από συλλόγους, Δημοτική Αστυνομία και εθελοντές πολίτες κλπ .
•    Απαγόρευση της κυκλοφορίας, σε περίπτωση που τεθεί σε εφαρμογή με απόφαση  της Π.Ε. Βοιωτίας το μέτρο αυτό, στα Δάση Μοσχοποδίου και Κιθαιρώνα και Αγ.Τριάδα Τοπ. Κοιν. Θήβας, σε συνεργασία με ΕΛ.ΑΣ. Κ.Ε.ΠΒ, Δασαρχείο.
•     Εκπομπή μικτών περιπολιών από Κ.Ε.ΠΒ, Π.Υ και ΕΛ.ΑΣ σε περίπτωση υψηλού δείκτη επικινδυνότητας
Οι παραπάνω ενέργειες-άξονες που συζητήθηκαν εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο  Πολιτικής Προστασίας του  Δήμου Θηβαίων για την άμεση εκτέλεσή τους, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών  κατά τη θερινή περίοδο 2016.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι κκ. Α. Χατζησταμάτης και Σπ. Κίτσος,  ο  Διοικητής της Π.Υ. Θηβών κ. Γ. Οικονόμου, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Βοιωτίας κ. Μ. Κοκοσαίος και οι υπάλληλοι κ.κ. Αλ. Μεταξάς και Δ. Δημητρίου, ο κ. Μ. Χαρατσής ως Εκπρόσωπος του Δασαρχείου Θηβών, ο κ. Κ. Ταλάντζης, Λοχαγός ΠΒ ως Εκπρόσωπος του Κ.Ε.Π.Β Θηβών, η Προϊσταμένη του Τμήματος Αυτεπιστασίας-Συντηρήσεων και Πολιτικής Προστασίας κα. Στ. Κυλάφη και ο υπάλληλος κ. Σπ. Παπαναστασίου, ο Διοικητής του Α.Τ. Θηβών κ. Ι. Κατσακιώρης και ο Υποδιοικητής της Τροχαίας Θηβών κ. Ι. Βάνας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: