Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε η ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014-2020» πράξη με τίτλο «Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Θηβαίων», με MIS:5000935, την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο της πόλης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου).
Στην ημερίδα, απήυθηναν χαιρετισμούς ο Δήμαρχος Θηβαίων κος Σπυρίδων Νικολάου, η Αντιπερειφερειάρχης ΠΕ Βοιωτίας – Αναπληρώτρια Πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κα Φανή Παπαθωμά, η Εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματέως Ισότητας Των Φύλων κα Ελένη Σταματίου καθώς επίσης και ο Προϊστάμενος Μονάδας Β2 της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κος Δημοσθένης Χορταργιάς.
Για τον τρόπο που διαχειρίζεται η Εισαγγελία τα περιστατικά βίας τόσο για τα θύματα όσο και για τους θύτες, έγινε πλήρης ανάλυση από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θήβας κα Αλεξάνδρα Μουσούρη, η οποία βάσει της εμπειρίας της ανέλυσε τα περιστατικά που έχει διαχειριστεί και παρότρυνε τα θύματα να μην φοβούνται να καταγγέλλουν το γεγονός.
Ο Υποδιοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Θήβας κος Γιώργος Δημόπουλος, ανέφερε το ρόλο των Αστυνομικών Αρχών στη διαχείριση των περιστατικών ΔΙΑΣ και τόνισε τι μπορεί να κάνει ένα θύμα (αναφορά και καταγγελία) φτάνοντας στις Αστυνομικές Αρχές.
Ενώ, το μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θήβας και Συμπαραστάτρια του Δημότη στο Δήμο Θηβαίων κα Μαρία Ματάλα ανέφερε το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σε σχέση με την τιμωρία του θύτη και την προστασία του θύματος.
Η Κοινωνιολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Θηβαίων κα Χαρούλα Κυριακάκη, παρουσίασε τις ενταγμένες στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014-2020» δομές του Δικτύου Καταπολέμησης της Βίας Κατά των Γυναικών που δραστηριοποιούνται στη Περιφέρεια Στερεάς, με στατιστικά στοιχεία των περιστατικών που έχουν δεχθεί. Οι δομές που αναφέρθηκαν είναι το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Χαλκιδαίων, Λαμιέων, Θηβαίων καθώς και ο Ξενώνας Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας του Δήμου Λαμιέων, για τον οποίο μίλησε αναλυτικά η Ψυχολόγος του κα Ιωάννα Σκυλίτση. Για την καμπάνια της ΧΕΝ Ελλάδος, που αφορά στην συλλογή υπογραφών και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την σημασία της Επικύρωσης της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, μίλησε η Πρόεδρος της ΧΕΝ Θήβας, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΧΕΝ Ελλάδος και ταμίας της Ευρωπαϊκής ΧΕΝ κα Ιωάννα Τούσσα.
Ο κ. Δήμαρχος στον χαιρετισμό του συνεχάρη τα στελέχη του Κέντρου και τις ομιλήτριες/ομιλητές για τη συμμετοχή τους και τόνισε ότι ο σκοπός της ημερίδας είναι η ανάληψη δράσης για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών. Όπως είπε χαρακτηριστικά :«Το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών στην κοινωνία μας, είτε αυτή είναι σωματική, είτε λεκτική ή ψυχολογική, μας σοκάρει. Όμως είναι γεγονός, ότι, ακόμα και σήμερα είναι ευρύτατα διαδεδομένη και πολλές φορές ακραία. Σύμφωνα με έρευνες, μία στις πέντε γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποστεί κακοποίηση στο οικογενειακό περιβάλλον. Η κακοποίηση της γυναίκας συμβαίνει σε οικογένειες κάθε φυλής, θρησκεύματος και σε όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα. Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, ο μεγαλύτερος εχθρός μιας γυναίκας που κακοποιείται, με οποιονδήποτε τρόπο, είναι η ντροπή και ο φόβος για τις αντιδράσεις του κοινωνικού περίγυρου. Συζητώντας όμως το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών, όπως κάνουμε σήμερα μέσα από αυτή την ημερίδα, αναλαμβάνουμε δράση για τον τερματισμό της, με στόχο η μία γυναίκα στις πέντε να γίνει καμία». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: