Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΠΟΔΑΘ Α.Ε….
…σχετικά με τα προβλήματα στην ανακύκλωση

Η Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε στα πλαίσια της ανάκτησης πολύτιμων υλικών, της ευαισθητοποίησης των πολιτών, της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων ενόψει λειτουργίας του ΧΥΤΑ αλλά και των δεσμεύσεων που προκύπτουν από την έγκριση και χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχώρησε σε συνεργασία με το σύνολο των εγκεκριμένων συστημάτων ανακύκλωσης στην χώρα μας (φορητών μπαταριών, ηλεκτρικών & ηλεκτρονικών συσκευών κ.α).
Μια από τις δράσεις ανακύκλωσης είναι και αυτή της ανακύκλωσης των υλικών συσκευασίας και αφορά το χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο & πλαστικό.
Το πρόγραμμα της ανακύκλωσης περιλαμβάνει τους γνωστούς μπλε κάδους, του οποίους προμηθεύει η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α) σε Δήμους ή ομάδες Δήμων, προκειμένου να λειτουργήσει η ανακύκλωση.
Τα προς ανακύκλωση υλικά οδηγούνται σε αδειοδοτημένο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ) και μετά τον διαχωρισμό τους, τα ανακυκλούμενα πλέον υλικά, προωθούνται σε επιχειρήσεις όπου ξαναχρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη.
Το πλησιέστερο αδειοδοτημένο και διαθέσιμο Κ.Δ.Α.Υ, με το οποίο συνεργάζεται η επιχείρηση, είναι αυτό της Γενικής Ανακυκλώσεως Α.Ε και βρίσκεται στον Ασπρόπυργο Αττικής.
Η ίδια εταιρία, η Γενική Ανακυκλώσεως Α.Ε, έχει αναλάβει και την αποκομιδή των προς ανακύκλωση υλικών και την μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο Αττικής.
Η Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε (στη φωτό ο Γενικός Δ/ντης κ. Χαρ. Τσοκανής) από τα μέσα του 2007 ξεκίνησε την συνεργασία με την Ε.Ε.Α.Α, η οποία παραχώρησε 750 μπλε κάδους για την περιοχή ευθύνης μας.
Οι 750 κάδοι τοποθετήθηκαν και στους 11 Δήμους (σε 45 συνολικά πόλεις και χωριά) και αφορούν τον Αστικό πληθυσμό (νοικοκυριά).
Ο αριθμός των κάδων που παραχωρεί η Ε.Ε.Α.Α είναι συγκεκριμένος και αφορά την αναλογία 1 κάδος ανά 100 κατοίκους.
Από τον πρώτο χρόνο πιλοτικής λειτουργίας του προγράμματος διαπιστώθηκε η ανάγκη επιπλέον κάδων, αφού η αναλογία 1 κάδος ανά 100 κατοίκους, δεν εξυπηρετεί την διασπορά των κατοικιών και τους πολίτες στην περιοχή μας.
Να σημειώσουμε ότι η αναλογία αυτή αφορά μεγάλα αστικά κέντρα όπου υπάρχει συγκέντρωση πληθυσμού σε μεγάλα κτίρια (όπως πολυκατοικίες, Δημόσιους Οργανισμούς κ.λ.π), ενώ αντίθετα στην Περιφέρεια όπου υπάρχει χαμηλός συντελεστής δόμησης και αραιή κατοίκηση, η αναλογία των κάδων δεν επαρκεί για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Η παραπάνω διαπίστωση διαβιβάσθηκε, υπό την μορφή αιτήματος προς την Ε.Ε.Α.Α, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των κάδων ανά κάτοικο.
Το αίτημα μας έγινε δεκτό και έχει γίνει παραγγελία 500 επιπλέον μπλε κάδων, έτσι ώστε με την τοποθέτησή τους να καλυφθούν οι ανάγκες στο σύνολο της περιοχής μας.
Για την τοποθέτηση όμως των επιπλέον κάδων και την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος απαιτείται μεγαλύτερος αριθμός απορριμματοφόρων και πύκνωση των δρομολογίων.
Σήμερα από την όλη λειτουργία του προγράμματος παρατηρούνται τα εξής προβλήματα.
Στα προάστια της πόλης της Θήβας δεν πραγματοποιούνται καθημερινά δρομολόγια αποκομιδής και η έλλειψη πρόσθετων κάδων δημιουργεί κορεσμό στους ήδη υπάρχοντες με αποτέλεσμα, κατόπιν αιτήματος πολλών πολιτών, να παρεμβαίνει ο Δήμος και να πραγματοποιεί μερική αποκομιδή με συμβατικά απορριμματοφόρα. Η ανακύκλωση πραγματοποιείται κανονικά τόσο στο υπόλοιπο του Δήμου Θηβαίων όσο και στο σύνολο των υπολοίπων 10 Δήμων και των Δημοτικών Διαμερισμάτων.
Ο ανάδοχος που πραγματοποιεί την δράση της ανακύκλωσης δεν έχει τακτοποιηθεί οικονομικά με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ανάπτυξη των επιπλέον κάδων αλλά και να τίθεται συνολικότερα ζήτημα ομαλής λειτουργίας της ανακύκλωσης. Παρά την πολύμηνη καθυστέρηση στην πληρωμή του αναδόχου, θετική είναι η στάση της συγκεκριμένης εταιρίας η οποία συνεχίζει το πρόγραμμα αποκομιδής.
Η ύπαρξη της επιχείρησης τίθεται υπό αμφισβήτηση από το τέλος του 2006 μέχρι σήμερα, αφού δεν εγκρίνονται τα εντάλματα πληρωμής για την παροχή υπηρεσιών των Δήμων από την Επίτροπο του Νομού που αφορούν την χρηματοδότηση της επιχείρησης.
Πιο συγκεκριμένα αμφισβητείται το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων που έχει θέσει η Πολιτεία και ειδικότερα :
Στο τέλος του 2006 αμφισβητήθηκε η δυνατότητα σύναψης προγραμματικών συμβάσεων παροχής υπηρεσιών μεταξύ της Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ και των Δήμων. Η αμφισβήτηση αυτή επικυρώθηκε από σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Στην συνέχεια και για να ξεπεραστεί το πρόβλημα, η επιχείρηση μετατράπηκε από Διαδημοτική σε Ανώνυμη των Ο.Τ.Α, σύμφωνα με το άρθρο 30 του Νόμο 3536/2007 μετά από παρότρυνση του Υπουργείου Εσωτερικών. Η μετατροπή αυτή ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2007.
Η μετατροπή της επιχείρησης αμφισβητήθηκε και πάλι από την Επίτροπο και χρειάσθηκε Νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Εσωτερικών για την Νομική ισχύ της επιχείρησης και την καταβολή του κεφαλαίου.
Η σύναψη νέων συμβάσεων, με βάση τον καινούργιο Νόμο, επίσης αμφισβητήθηκε και σήμερα, μετά δε από την αμφισβήτηση και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχουμε προσφύγει με αίτηση ανάκλησης της απόφασης προκειμένου να καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση της επιχείρησης.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι όλες οι ενέργειες της Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε έγιναν κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Εσωτερικών και ιδιαίτερα του Νομικού Συμβούλου του Κράτους και αφορούν εφαρμογή της υπάρχουσας Νομοθεσίας.
Η διαρκής όμως αμφισβήτηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της επιχείρησης από το τέλος του 2006 μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα τόσο στην γενικότερη λειτουργία της επιχείρησης όσο και στις δράσεις ανακύκλωσης.
Ειδικότερα για την δράση ανακύκλωσης, η οποία θα είχε ήδη ανασταλεί εάν δεν δινόταν έκτακτο βοήθημα από το Υπουργείο Εσωτερικών, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να αναπτυχθεί και να λυθούν τα επιμέρους προβλήματα, εάν δεν απεμπλακεί η χρηματοδότηση της επιχείρησης.
Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα, για διάστημα λειτουργίας 15 περίπου μηνών, έχουν συγκεντρωθεί πλέον των 2.000 τόνων καθαρού ανακυκλώσιμου υλικού και έχουν προωθηθεί προς ανακύκλωση.
Η Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε παρά τα προαναφερόμενα προβλήματα προσπαθεί μέσα σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον όχι μόνο να λειτουργήσει τις δράσεις ανακύκλωσης αλλά και να οργανώσει την σωστή διαχείριση του ΧΥΤΑ που σε λίγους μήνες θα τεθεί σε λειτουργία και που αποτελεί την σημαντικότερη περιβαλλοντική παρέμβαση στην περιοχή, αφού θα κλείσουν δεκάδες ανεξέλεγκτες χωματερές.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους πολίτες που από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκαν θετικά τόσο το έργο του ΧΥΤΑ όσο και την ανακύκλωση. Θέλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη για τα προβλήματα που παρουσιάζονται και που αμαυρώνουν την σημαντική προσπάθεια που καταβάλει μεγάλος αριθμός εμπλεκομένων.
Είμαστε αποφασισμένοι όχι μόνο να λύσουμε αυτά τα επιμέρους προβλήματα αλλά και τα γενικότερα δομικά προβλήματα που δεν μας επιτρέπουν να λειτουργήσουμε και να προσφέρουμε το έργο το οποίο μας έχει ανατεθεί.
Την ίδια αποφασιστικότητα και στήριξη και βεβαίως την καλοπροαίρετη κριτική, ζητούμε και από τα πολιτικά κόμματα γιατί η προστασία του περιβάλλοντος και η ποιότητα ζωής των πολιτών δεν είναι προσωπική υπόθεση αλλά κοινός στόχος όλων μας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

TA ANAKYKΛΟΥΜΕΝΑ ΥΛΙΚΑ ΤΑ ΠΕΤΑΤΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΓΙΑΤΙ .... ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΟ ΛΕΜΕ ΑΥΤΟ....Η ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΤΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΟΚ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΜΑΖΕΥΕΙ ΤΑ ΑΝΑΚΥΚΛΟΥΜΕΝΑ ΥΛΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ... ΝΤΡΟΠΟΙ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ??????????????????????????????????????????

Ανώνυμος είπε...

Στα χέρια της αδελφής του Μπασιάκου...
.
...οι κρίσιμοι φάκελοι για τη Μονή Βατοπεδίου. Ο Αλ. Κοντός αναζητεί νέα στοιχεία για τον προκάτοχό του!

.
Πληροφορίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρουν ότι ο υπουργός Αλέξανδρος Κοντός προσπαθεί να βρει οτιδήποτε έχει υπογράψει ο προκάτοχός του Ευάγγελος Μπασιάκος για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Εστω και χειρόγραφο σημείωμα ή επίσημο αίτημα που να έχει επάνω τη μονογραφή του με τη λέξη "συμφωνώ".
Την ίδια ώρα προσπαθεί να "εξαφανίσει" αποφάσεις παραχώρησης εκτάσεων όταν ήταν ο ίδιος υφυπουργός υπό τον Ευ. Μπασιάκο. Ωστόσο φοβάται γιατί η αδελφή του κ. Μπασιάκου, που ήταν διευθύντρια του Γραφείου του, έχει κρατήσει όλα τα πρωτότυπα.
-------------------------------------------