Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

«Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων να αποκτήσουν ισχυρή παρουσία, δυνατή φωνή και δημιουργική παρέμβαση στη Νέα Γενιά και τις Τοπικές Κοινωνίες…»

«Ανοικτό Διήμερο» στη Χαλκίδα με τίτλο «Ενδυνάμωση των Τοπικών Συμβουλίων των Νέων» διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008.
Στόχος του «Ανοικτού Διήμερου» ήταν η ενημέρωση, ενδυνάμωση και ενίσχυση των εκλεγμένων Τοπικών Συμβουλίων Νέων (ΤΟΣΥΝ) αλλά και η ενημέρωση της Ελληνικής νεολαίας για τις δυνατότητες που προσφέρουν αυτά. Στο πλαίσιο των εργασιών του αναπτύχθηκαν μεταξύ άλλων, ο κανονισμός Λειτουργίας των ΤΟΣΥΝ και η ενίσχυση του ρόλου τους στις Τοπικές Κοινωνίες μέσω πρωτοβουλιών και δράσεων.
Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Αθανάσιος Σκορδάς ανοίγοντας τις εργασίες του Διημέρου ανέφερε στον χαιρετισμό του:
«…Χαιρετίζοντας την Συνδιάσκεψη, χαιρετίζω ένα νέο θεσμό. Η πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς μας δίνει την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή και να συζητήσουμε μαζί σας τρόπους υποστήριξης του νέου αυτού θεσμού.
Να συζητήσουμε και να ενισχύσουμε τους τρόπους με τους οποίους τα ΤΟΣΥΝ θα αποκτήσουν ισχυρή παρουσία, δυνατή φωνή και δημιουργική παρέμβαση τόσο στη νέα γενιά σαν σύνολο, όσο και στις τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιούνται.
Γιατί δημιουργούνται νέοι θεσμοί;
Διότι φίλες και φίλοι,
σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, οι νέοι, στη χώρα μας, αλλά και στο σύνολο του ανεπτυγμένου κόσμου, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα που τους δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα και προσδοκίες. Από τη μια πλευρά, νέες ευκαιρίες και δυνατότητες, σε τομείς προνομιακούς για τη νέα γενιά, ανοίγονται μπροστά μας καθημερινά. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πριν από λίγα μόλις χρόνια ότι ένας νέος επαγγελματίας θα μπορούσε να στήσει από το σπίτι του, ακόμα και στο πιο απομονωμένο μέρος μια εικονική επιχείρηση που να προωθεί προϊόντα και υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο;
Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι καινοτόμες ιδέες όπως το google ή το facebook θα επέτρεπαν σε «πιτσιρικάδες» να δημιουργήσουν επιχειρηματικούς κολοσσούς;
Η ελευθερία των μετακινήσεων και η ροή της πληροφορίας επιτρέπει στον καθένα να αναζητήσει ευκαιρίες όχι μόνο στο στενό περιβάλλον όπου ζει, αλλά στο σύνολο της Ευρώπης ή και του πλανήτη.
Από την άλλη πλευρά, η αβεβαιότητα που προκαλούν οι τεράστιες αλλαγές που συντελούνται, η αδυναμία οποιουδήποτε να εγγυηθεί το πώς θα είναι ο κόσμος, η εργασία, η κοινωνία σε 10 ή σε 20 χρόνια, δημιουργούν ανασφάλεια και αγωνία στη νέα γενιά και την οδηγούν στο συντηρητισμό και στην απόρριψη κάθε αλλαγής και μεταρρύθμισης.
Το φάσμα της ανεργίας και η δυσκολία των νέων να βρουν την εργασία που επιθυμούν οδηγούν στην απογοήτευση και την παραίτηση από την προσπάθεια, με την καταφυγή στο βόλεμα της μετριότητας μιας θέσης στο δημόσιο. Επιπλέον, οδηγούν τη νέα γενιά να πείθεται ότι οι άλλοι, οι μεγάλοι, οι πολιτικοί, η Πολιτεία, αδιαφορούν για αυτήν και για το μέλλον και δεν κάνουν τίποτε για να την ενισχύσουν.
Δίνουν την ευκαιρία σε διάφορους να εκτοξεύουν ανέξοδα συνθήματα, να περνούν αντιλήψεις, ότι όλοι είναι ίδιοι, όλοι είναι κακοί, όλοι είναι απέναντί μας, ότι τίποτε δεν αλλάζει, ότι η στασιμότητα επικρατεί σε όλα. Και πάνω σ’ αυτό το υπόβαθρο κάποιοι επενδύουν στη βία, στο μηδενισμό, στην αντικοινωνική συμπεριφορά.
Είναι όμως έτσι;

Δεν υπάρχουν σχόλια: