Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ: «πάγωμα» χρεών των αγροτών στην ΑΤΕ
Ο Βουλευτής Βοιωτίας Μιχάλης Γιαννάκης, σε συνεργασία με συναδέλφους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με τις προθέσεις τους για το «πάγωμα» χρεών των αγροτών στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
& ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2008
ΘΕΜΑ: «ΠΑΓΩΜΑ» ΧΡΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΕ
Οι συνέπειες της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης είναι ήδη ορατές και στη χώρα μας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντέδρασε άμεσα, με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να πρωτοστατεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης στην λήψη μέτρων. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που εγγυήθηκαν τις καταθέσεις στις τράπεζες. Ήδη έχει εκπονηθεί σχέδιο στήριξης του τραπεζικού συστήματος με στόχο την προστασία των καταθετών, αλλά και τη ρευστότητα στην αγορά.
Μετά από αυτή πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αρκετές τράπεζες έσπευσαν να ανακοινώσουν μειώσεις επιτοκίων χορηγήσεων και «πάγωμα» των χρεών για ασθενείς κοινωνικά ομάδες.
Η κρίση όμως και τα προβλήματα ρευστότητας στην παγκόσμια αγορά οδήγησαν και στην κατάρρευση των τιμών των αγροτικών προϊόντων, τη στιγμή που το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί. Η κυβέρνηση παρεμβαίνοντας στην αγορά προχώρησε στην χορήγηση άτοκων δανείων στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, προκειμένου να καταβάλουν προκαταβολές για τα δημητριακά που συνέλεξαν, έτσι ώστε να τα διαθέσουν αργότερα σε καλύτερες τιμές από τις προσφερόμενες.
Εκτιμούμε ωστόσο ότι λόγω της δύσκολης συγκυρίας που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα πρέπει και η ΑΤΕ, κατά το προηγούμενο που διαμόρφωσαν οι άλλες τράπεζες, να προβεί σε αναστολή αποπληρωμής των καλλιεργητικών, κτηνοτροφικών και στεγαστικών δανείων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών για το χρόνο που διαρκεί η κρίση.
Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
Προτίθεστε να υποδείξετε στην ΑΤΕ -στην οποία το κράτος είναι ο βασικός μέτοχος και η οποία ιδρύθηκε για να υπηρετεί τον αγροτικό κόσμο- την αναστολή της αποπληρωμής των καλλιεργητικών, κτηνοτροφικών και στεγαστικών δανείων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών για το χρόνο που διαρκεί η κρίση;

Δεν υπάρχουν σχόλια: