Ο ΕΦΕΤ, ως Κεντρική Αρμόδια Αρχή για τον επίσημο έλεγχο των τροφίμων και στα πλαίσια των Αρμοδιοτήτων του, θέτει την επιμόρφωση και κατάρτιση όλων των υπαλλήλων των υπηρεσιών που ασκούν επίσημο έλεγχο, ως βασική προτεραιότητα για την ομοιόμορφη, αποτελεσματική και βέλτιστη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών.
Στα πλαίσια του προγράμματος των σεμιναρίων κατάρτισης των επιθεωρητών του ΕΦΕΤ και των υπηρεσιών που ασκούν επίσημο έλεγχο τροφίμων, έχουν υλοποιηθεί από τον ΕΦΕΤ εκατόν οκτώ ( 108) σεμινάρια για την χρονική περίοδο 2004-2008.
Πιο συγκεκριμένα διεξήχθησαν σεμινάρια στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Αλεξανδρούπολη, στην Πάτρα, στη Καβάλα, στη Λάρισα, στο Ηράκλειο, στα Ιωάννινα, στο Βόλο και στη Μυτιλήνη.
Η θεματολογία των σεμιναρίων συνίσταται στα εξής:
1. Επίσημος έλεγχος – Δειγματοληψία.
2. Γενικές αρχές επιθεώρησης συστημάτων διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων («FSMS-HACCP).
3. Επίσημος έλεγχος τροφίμων στον τομέα του κρέατος και των προϊόντων του.
4. Επίσημος έλεγχος τροφίμων στον τομέα του γάλακτος και των προϊόντων του.
5. Επίσημος έλεγχος τροφίμων στον τομέα των αλιευτικών προϊόντων.
6. Επίσημος έλεγχος στον τομέα των τροφίμων φυτικής προέλευσης.
Μέσω των σεμιναρίων κατάρτισης – επιμόρφωσης είναι φανερή η έμπρακτη προσπάθεια του ΕΦΕΤ να καλλιεργήσει μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία ένα κοινό μέτωπο ελέγχων με κοινές αρχές σε όλη την ελληνική επικράτεια κατά τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη διάρκεια των σεμιναρίων υπήρξε ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και γενικά καλλιεργήθηκε πνεύμα συνεργασίας με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα χρήσιμο δίκτυο επικοινωνίας ανάμεσα στους ελεγκτές με διαφορετική υπηρεσιακή προέλευση, ειδικότητα και εμπειρία.
Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΦΕΤ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου