Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

Ο Νίκολας Στέρν στη Βουλή για το περιβάλλον

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας συναντήθηκε με τον καθηγητή Sir Nicholas Stern, οποίος τον επισκέφθηκε συνοδευόμενος από το βουλευτή και Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλο, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη κ. Ευθύμιο Βιδάλη, το Γενικό Γραμματέα του ΣΕΒ κ. Σάκη Καλλιτσάντση και το Συντονιστή Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Βέργαδο.
Στη συνάντηση, στην οποία παρευρέθηκε, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Νίκος Στεφάνου, ο κ. Σιούφας και ο κ. Stern είπαν τα εξής:
Δ. Σιούφας: Καλωσορίζω με ιδιαίτερη χαρά στη Βουλή τον καθηγητή Sir κ. Nicholas Stern. Θεωρούμε την επίσκεψή του στην Ελλάδα και την έλευσή του στη Βουλή, αλλά και τη συνάντηση με τις Επιτροπές Οικονομικών, Παραγωγής και Περιβάλλοντος, με τον κ. Μητσοτάκη, ένα σημαντικό γεγονός και περιμένουμε όλοι να ακούσουμε τις σκέψεις και τις ιδέες του για πιο έντονο παγκόσμιο συναγερμό, ώστε πολίτες, βιομηχανίες, νοικοκυριά και κυβερνήσεις να πάρουν από τώρα τα μέτρα για να αποφύγουν βιβλικές καταστροφές στο μέλλον.
Θέλω να βεβαιώσω τον κ. καθηγητή ότι η Βουλή των Ελλήνων θα πρωτοστατήσει σε αυτό το κίνημα συναγερμού σε όλο τον κόσμο και ότι θα αναλάβω πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε και τα άλλα Κοινοβούλια να σταθούν δίπλα στις κυβερνήσεις σε αυτές τις πρωτοβουλίες.
N. Stern: Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μένα να βρίσκομαι εδώ. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω την ελληνική Κυβέρνηση, τους Έλληνες και την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα που με προσκάλεσε εδώ, να τους ευχαριστήσω για τη φιλοξενία και για αυτό το πολύ όμορφο δώρο από το Κοινοβούλιο. Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω την Ελλάδα για την ενεργό συμμετοχή της στο πλαίσιο της Ευρώπης, ώστε η Ευρώπη να έχει ηγετική θέση σ’ αυτό το ζήτημα. Και νομίζω ότι είναι ζωτικής σημασίας η Ευρώπη να έχει τα σκήπτρα, να είναι πρώτη και να μπορέσει να συνεργαστεί με άλλα πολύ σημαντικά μέλη του κόσμου, ώστε να καταλήξουμε στην παγκόσμια συμφωνία.
Το Δεκέμβριο του 2009 στο πλαίσιο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή είναι πολύ σημαντική η χρονική συγκυρία. Του χρόνου το Δεκέμβριο πρέπει να το πετύχουμε αυτό γιατί πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή η Συμφωνία του Κιότο. Είναι πάρα πολύ σημαντική και η χρονική συγκυρία τώρα, καθώς όσο χάνουμε χρόνο, τόσο θα διογκώνεται το πρόβλημα. Η Ευρώπη, λοιπόν, είναι πολύ δυνατή ως προς αυτό και, βέβαια, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά σ’ όλο αυτό το εγχείρημα.
Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα θα πληγεί πολύ άσχημα από την κλιματική αλλαγή, γιατί μπορεί να έχουμε ξηρασία και μετατροπή σε έρημο. Αλλά σε ένα πιο θετικό πλαίσιο, οι νέες τεχνολογίες θα είναι κατάλληλες για αυτή τη χώρα, γιατί έχει πάρα πολλά και ιδιαίτερα πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, έχει την ηλιακή ενέργεια, έχει άνεμο, έχει πάρα πολλές ευκαιρίες που μπορούν να προαχθούν περαιτέρω. Και βέβαια, αν και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζονται και στη Νότια Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλοι, οι ευκαιρίες είναι ακόμα μεγαλύτερες, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε έναν καθαρότερο και ασφαλέστερο κόσμο. Άρα, λοιπόν, τα νέα δεν είναι μόνο κακά, είναι και καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: