Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

«Στον κάλαθο των αχρήστων οι προτάσεις για τον Ασωπό»

Όσο οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και της Νομαρχίας θα είναι υποστελεχωμένες, η δράση των βιομηχανιών στην περιοχή του Ασωπού θα είναι ανεξέλεγκτη.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, παίρνοντας για πρώτη φορά θέση στο τεράστιο περιβαλλοντικό σκάνδαλο που συντελείται στην περιοχή και για το οποίο διαπιστώνεται ότι 1,5 χρόνο μετά τη διαπιστωμένη καταστροφική δράση των επιχειρήσεων, στον κάλαθο των αχρήστων έχουν πέσει και όλες οι προτάσεις του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης.
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας κ. Λέανδρος Ρακιντζής είχε παρουσιάσει, στις αρχές του καλοκαιριού, το δικό του πόρισμα για το έγκλημα του Ασωπού, διαπιστώνοντας σοβαρές παραλείψεις στους ελέγχους και στη λειτουργία των εργοστασίων που αποβάλουν επικίνδυνα απόβλητα στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού.
Σύμφωνα με το ΤΕΕ, τα προβλήματα της Βιομηχανικής Περιοχής Οινοφύτων - Σχηματαρίου ξεκινούν από την παντελή έλλειψη σχεδιασμού οργανωμένων υποδοχέων των εργοστασιακών δραστηριοτήτων και καταλήγουν σε ένα ιδιαίτερο φάσμα περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που συνεχώς διευρύνεται.
Στην περιοχή λειτουργούν περισσότερες από 1.500 μονάδες βιομηχανικής και βιοτεχνικής δραστηριότητας.
Ένα από τα μεγαλύτερα ελλείμματα στη διαχείριση των προβλημάτων της περιοχής είναι, σύμφωνα με το ΤΕΕ, η ανεπαρκής στελέχωση και ο πενιχρός εξοπλισμός των συναρμόδιων υπηρεσιών της περιφέρειας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις υπηρεσίες εργάζονται συνολικά λιγότεροι από δέκα μηχανικοί και είναι φανερό ότι, εξ ορισμού, εξανεμίζονται οι προοπτικές για σωστά και αποτελεσματικά διοικητικά μέτρα και παρεμβάσεις.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ
Δεν αποτελεί αρμοδιότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ η στελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας και της Νομαρχίας για την προστασία του Ασωπού ποταμού, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, που απαντά στην αναφορά από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Επίσης, απαντά ότι δεν υπάρχει μελέτη από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) που ανέθεσε το ΥΠΕΧΩΔΕ. Το (ΙΓΜΕ) έκανε μόνο μια αναγνωριστική διερεύνηση για το θέμα των υπόγειων νερών με σκοπό να προτείνει την εκπόνηση μελέτης που θα χρηματοδοτηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Το υπουργείο κάνει λόγους για ευθύνες που θέλουν ορισμένοι να του αποδώσουν για τον Ασωπό ποταμό και τονίζει ότι καταβάλει μία συστηματική προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Επίσης, το υπουργείο τονίζει, ότι η αρμοδιότητα καθαρισμού του Ασωπού ανήκει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αλλά το έργο χαρακτηρίστηκε εθνικό ώστε να παρέμβει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Αναφέρει δε ότι οι εργασίες καθαρισμού ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 2007 και το έργο ολοκληρώθηκε τρεις μήνες μετά. Ακόμα, επισημαίνει ότι οι έλεγχοι στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της περιοχής είναι συνεχείς Υπενθυμίζεται ότι, σε ανακοίνωσή του που εξέδωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ανέφερε ότι καμία από τις ουσιαστικές προτάσεις που έχει καταθέσει ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης για τον Ασωπό ποταμό δεν υλοποιείται. Επίσης, το ΤΕΕ έκανε λόγο για ανεπαρκή στελέχωση και πενιχρό εξοπλισμό των συναρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας. Μάλιστα, η πρώην γενική επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος, Μαργαρίτα Καραβασίλη, τόνισε πως παρόλο που έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που έχει γίνει γνωστή η υπόθεση με το πρόβλημα ρύπανσης του Ασωπού με εξασθενές χρώμιο, δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα. Η κα. Καραβασίλη βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για άσκηση κριτικής στο έργο της Υπηρεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: