Ταξίδι στη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια με «ξεναγό» την αρχαιολογική σκαπάνη, μέσα από ένα λεύκωμα
Από την Ελευσίνα, τις Θερμοπύλες και τους Δελφούς μέχρι τη Χαλκίδα και την Ερέτρια, η αρχαιολογική σκαπάνη έχει οργώσει την περιοχή φέρνοντας στο φως μοναδικούς θησαυρούς, αυτόπτες μάρτυρες της Ιστορίας.
Το αρχαιολογικό ταξίδι στην Εύβοια και τη Στερεά Ελλάδα παρουσιάζεται βήμα προς βήμα στις 440 σελίδες του πολυτελούς τόμου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μέλισσα. Πρόκειται για το δεύτερο τόμο της σειράς «Αρχαιολογία», που διαδέχθηκε την αντίστοιχη έκδοση για τα αρχαιολογικά μνημεία και ευρήματα των νησιών του Αιγαίου και κυκλοφόρησε πριν από τρία χρόνια. Την επιστημονική επιμέλεια υπογράφει ο καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Ανδρέας Βλαχόπουλος.
Τριάντα πέντε Ελληνες και ξένοι αρχαιολόγοι μάς ξεναγούν στα μνημεία της περιοχής, μεταφέροντας με συνοπτικό τρόπο ιστορικά στοιχεία και εικόνες από την καθημερινότητα των πληθυσμών. Ο τόμος περιλαμβάνει 767 φωτογραφίες μνημείων και χαρακτηριστικών ευρημάτων, πολλές από τις οποίες είναι εντυπωσιακές αεροφωτογραφίες, όπως επίσης και χάρτες ολόκληρης της περιοχής. Χαρακτηριστικοί σταθμοί αυτής της πολύτιμης περιήγησης στη νοτιότερη απόληξη του ελλαδικού κορμού είναι η Χαλκίδα με τον παραθαλάσσιο οικισμό της Μάνικας στα βόρεια της πόλης. Οικισμός που άνθησε 2.500 χρόνια πριν από τη Γέννηση του Χριστού. Η Ερέτρια με το Ναό του Απόλλωνος Δαφνηφόρου, το θέατρο, τη Δυτική Πύλη και την περίφημη Οικία των Ψηφιδωτών που μαρτυρά την ακμή της πόλης κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. Ο επόμενος σημαντικός σταθμός του τόμου είναι η Αθήνα και το Σούνιο με τα γνωστά μνημεία παγκόσμιας ακτινοβολίας. Η Ελευσίνα με το επίσης σημαντικό ιερό της Δήμητρας και της Κόρης, όπου πραγματοποιούνταν τα Μεγάλα Μυστήρια προς τιμήν των δύο θεοτήτων προστάτιδων της μετά θάνατον ζωής. Μερικά χιλιόμετρα βορειότερα συναντάμε τη Θήβα, μία από τις τρεις κορυφαίες πόλεις-κράτη της αρχαίας Ελλάδας, που επηρέασε καταλυτικά τον ελληνικό πολιτισμό. Ακολουθεί ο Ορχομενός με το εντυπωσιακό κτίσμα των μυκηναϊκών χρόνων, το θολωτό τάφο «Θησαυρός του Μινύου», και οι Θερμοπύλες με την ιστορική μάχη του 5ου αιώνα π.Χ. Οι Δελφοί είναι ένας από τους προφανείς σταθμούς του τόμου, ενώ το ταξίδι συνεχίζεται προς τα δυτικά με στάσεις στους Οινιάδες και τη Στράτο, τις δύο σπουδαιότερες πόλεις των αρχαίων Ακαρνάνων. Στην πρώτη ξεχωρίζει η πύλη του ισχυρού πολυγωνικού τείχους που περιβάλλει την πόλη, ενώ στη δεύτερη εξέχουσα θέση κατέχει το θέατρο που μπορούσε να φιλοξενήσει 6.000 θεατές και ο Ναός του Στρατίου Διός γύρω από τον οποίο στρατοπέδευε ο ακαρνανικός στρατός.
Το εισαγωγικό κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στο παλαιοπεριβάλλον και τα σπήλαια της περιοχής, τα οποία εξετάζονται κατά τη διαχρονική τους χρήση από τον άνθρωπο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου