Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΛΑΒΑΚΗΣ

Αλλάζουν οι κανόνες επισήμανσης τροφίμων

"Μόνο ασφαλή τρόφιμα και ζωοτροφές κυκλοφορούν στην Ε.Ε." δήλωσε η Επίτροπος κα Βασιλείου σε ερώτηση που υπέβαλλε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιάννης Γκλαβάκης σχετικά με το νέο κανονισμό για την γενική και διατροφική επισήμανση των τροφίμων. Όπως δήλωσε ο Έλληνας ευρωβουλευτής κύριος στόχος είναι η βελτίωση των υφιστάμενων διατάξεων και η δημιουργία ενός ενιαίου κανονισμού που θα δίνει σαφείς πληροφορίες στους καταναλωτές και θα εφαρμόζεται σε όλα τα τρόφιμα. Επιπλέον ο κανονισμός αυτός θα αποτελέσει εργαλείο για την ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών των αγροτικών προϊόντων διατροφής όπως είναι τα ελληνικά προϊόντα.
Οι κυριότερες αλλαγές όσον αφορά τα θέματα γενικής επισήμανσης είναι οι ακόλουθες:
-θεσπίζονται σαφέστερες διατάξεις για την αναγραφή ή όχι της χώρας καταγωγής ή του τόπου προέλευσης ενός τροφίμου
-καθιερώνεται ελάχιστο μέγεθος εκτύπωσης της γραμματοσειράς για τις υποχρεωτικές πληροφορίες, ώστε να είναι ευανάγνωστες
-παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τα αλλεργιογόνα συστατικά για τα μη προσυσκευασμένα προϊόντα
-διευκρινίζονται οι προυποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες με τα κράτη μέλη μπορούν να θεσπίζουν πρόσθετους εθνικούς κανόνες σχετικά με την επισήμανση της καταγωγής.
-διευκρινίζονται οι αρμοδιοτήτες των υπευθύνων επιχειρήσεων τροφίμων σχετικά με την επισήμανση των τροφίμων.
Η νέα πρόταση περιλαμβάνει επίσης και ορισμένες διατάξεις σχετικά με την διατροφική σήμανση όπου προβλέπεται:
-υποχρεωτική δήλωση για την ενέργεια, τα λιπαρά, τα κορεσμένα, τους υδατάνθρακες -με ειδική αναφορά στα σάκχαρα- και το αλάτι, τα οποία εκφράζονται ως ποσότητες ανά 100g ή ανά 100ml ή ανά μερίδα στο εμπρόσθιο μέρος της συσκευασίας,
εθελοντική δήλωση για τις θρεπτικές ουσίες από έναν καθορισμένο κατάλογο
Ο κ. Γκλαβάκης τονίζει ότι ο νέος κανονισμός ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καταναλωτών που ζητούν περισσότερες, σαφείς, απλές και περιεκτικές πληροφορίες στις ετικέτες των τροφίμων, ιδίως των τυποποιημένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: