Διοικητική μεταρρύθμιση: χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου(;)
του Γιώργου Μουλκιώτη*Είναι από όλους παραδεκτό, ότι επιβάλλεται να υπάρξει πραγματική διοικητική μεταρρύθμιση. Ο θεσμός της ΝΑ, πρέπει να αναβαθμισθεί σε αιρετή περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, όπως και οι δήμοι, πρέπει να υπάρξουν λίγοι αλλά ισχυροί. Προϋπόθεση για την επιτυχία αυτής της διοικητικής μεταρρύθμισης, είναι η πραγματική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και η οικονομική αυτονομία τους και αυτάρκεια. Τα κράτος, πρέπει να διατηρήσει λίγες και επιτελικές αρμοδιότητες.
Όλοι οι φορείς της Αυτοδιοίκησης, έδειξαν ότι έχουνε την πραγματική βούληση να προχωρήσουν σε νέες δομές, που η χώρα μας έχει ανάγκη.
Από τα κόμματα εξουσίας, το ΠΑΣΟΚ, στον χώρο της Αυτοδιοίκησης έχει προσφέρει σημαντικά. Σε επίπεδο θεσμών, είναι δικό του έργο η οικονομική αυτοτέλεια το 1998, η καθιέρωση της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης το 1994, η συνένωση δήμων – Κοινοτήτων το 1997, με το σχέδιο «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ».
Η Ν.Δ. σε όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις, ήταν ΑΠΟΥΣΑ και μάλιστα, στις δυο τελευταίες, της αιρετής Ν.Α. και του «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ», είχε αποχωρήσει από την Βουλή, με αστείες και αφελείς καταγγελίες (για ομοσπονδιοποίηση της χώρας, για αφανισμό χωριών…….).
Σήμερα η ΝΔ, που υποτίθεται, ότι «συνεχίζοντας την μεταρρυθμιστική της προσπάθεια», κατά την πλέον επίσημη έκφραση του πρωθυπουργού, προετοιμάζονταν πυρετωδώς για μεταρρυθμίσεις, για συνενώσεις δήμων με στόχο από 1034, να γίνουν 400 και για συνενώσεις Νομαρχιών, με την μέθοδο των διευρυμένων Ν.Α., με σκόπιμη μάλιστα διαρροή αριθμητικών μονάδων, αλλά όχι των πολιτικών της απόψεων, πιστή στο παρελθόν της, ανέκρουσε θορυβοδέστατα πρύμνα.
Και αυτό, διότι όπως μας διδάσκει η πολιτική ιστορία, η συντηρητική παράταξη, ανέκαθεν δεν είχε πιστέψει στην λογική της αποκέντρωσης και στην λειτουργία ενός επιτελικού κράτους. Οι όποιες διακηρύξεις της, ήταν κενές περιεχόμενου και μεθοδευμένη προσποίηση, για λόγους μικροπολιτικής κατανάλωσης.
Έτσι, εκμεταλλευόμενη την «ευκαιρία» της οικονομικής ύφεσης, βρήκε την οδό διαφυγής, αφού προσποιήθηκε στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, δήθεν προβληματισμό και περίσκεψη και εκεί που όλοι ανέμεναν, μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ, την πλήρη ανάπτυξη των θέσεών της, για την διοικητική μεταρρύθμιση, επέλεξε, μετά τις προηγηθείσες σκόπιμες διαρροές στον τύπο, την αναβολή λήψης αποφάσεων, προσποιούμενη τις επιπτώσεις της παγκόσμιας συγκυρίας.
Όμως είναι γνωστό, ότι η παρουσίαση των πολιτικών απόψεων, ώστε να ανοίξει ουσιαστικός διάλογος, δεν εμποδίζεται σε τίποτα από αυτό το οικονομικό φαινόμενο. Αντίθετα, θα ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος, σε πραγματικές συνθήκες δύσκολης λειτουργίας της αγοράς και του κράτους, με στόχο τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα..
Το μείζον, στην προκειμένη περίπτωση, είναι η πανηγυρική ανυπαρξία πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης και η μη αντοχή της, στη δημιουργία επιτελικού σύγχρονου κράτους, από το φοβικό σύνδρομο που την κατατρέχει, της απώλειας δηλαδή των όποιων ερεισμάτων της, στους τοπικούς παράγοντες και στις πελατειακές δομές του κράτους, αλλά και στην γραφειοκρατία, με την αποκάλυψη του, διαχρονικά, βαθειά αντιδραστικού ρόλου της.
Δεν αποφασίστηκε αναβολή. Αποφασίστηκε η ματαίωση της διοικητικής μεταρρύθμισης.
Οι πολιτικές δυνάμεις και οι δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης, που παλεύουν την καθημερινότητα του πολίτη και την ανάπτυξη σύγχρονης δομής του Κράτους, πρέπει να κρατήσουν το όραμα της διοικητικής μεταρρύθμισης ζωντανό. Είναι το καίριο στοίχημα με την κοινωνία.
*Πρόεδρος του Νομ. Συμβουλίου Βοιωτίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου