Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

«Μέσα στους ανθρώπους εξορίστηκα»
Το νέο βιβλίο του Κέντρου Νεότητας Θηβών

«Με λένε Πάβελ και είμαι από τη Σιβηρία. Ο μπαμπάς μου και η μαμά μου δεν τα πήγαιναν και τόσο καλά. Όλο τσακώνονταν και έπιναν. Ο μπαμπάς μου χτυπούσε τη μαμά μου. Μια μέρα τη χτύπησε πάρα πολύ. Έπειτα την πήγε στο δάσος. Την έδεσε με ένα σύρμα και την έπνιξε μέσα στο βάλτο. Τώρα είναι στη φυλακή κι εγώ ζω με τον παππού και τη γιαγιά μου
Δεν πρόκειται για μυθιστόρημα αλλά για αληθινή ιστορία, που με πολλές ακόμη παρόμοιες έγιναν βιβλίο και κυκλοφορεί από το Κέντρο Νεότητας Θηβών. Ο τόμος αυτός, που φέρει τον τίτλο «Μέσα στους ανθρώπους εξορίστηκα-συνοδοιπορία με τα παιδιά του πουθενά και του κανένα» είναι ο τέταρτος στη σειρά οδοιπορικών του Κέντρου στις ομόδοξες, πολύπαθες χώρες του Βορρά και έχει τη δική του ιδιομορφία: Πέρα από την περιγραφή κάποιων περιοχών, ασχολείται και με ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα των χωρών αυτών: το εγκαταλελειμμένο παιδί.
Για το πώς ξεκίνησε η ιδέα για την συγγραφή αυτού του βιβλίου μιλάει ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Σαγματά π. Νεκτάριος Αντωνόπουλος.
«Με την παρέα του Κέντρου Νεότητας έχουμε ταξιδέψει αρκετά στο εξωτερικό και ειδικά στις πολύπαθες χώρες της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Εκεί ανακαλύψαμε ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που λέγεται εγκαταλελειμμένο παιδί. Με τον νυν Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι γι΄ αυτά τα παιδιά. Έτσι κάναμε αρκετές αποστολές μεταφέροντας διάφορα αναγκαία πράγματα για αυτά τα παιδιά, που ζουν σε άθλια ορφανοτροφεία. Τα τελευταία χρόνια τα παιδιά τα φέρνουμε στην Ελλάδα για διακοπές και φιλοξενούνται από την Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας στις κατασκηνώσεις μας στον Παρνασσό. Μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί 1600 παιδιά και πιστεύουμε αυτό το πρόγραμμα, με την χάρη του θεού, να συνεχιστεί.
Από τις καταγραφές που κάναμε, τις ιστορίες των παιδιών δηλαδή, κυκλοφορήσαμε αυτό το βιβλίο. Είναι πραγματικά συγκλονιστικές οι ιστορίες των παιδιών και δείχνουν σε εμάς ότι υπάρχει πολύς πόνος, πολύ ανέχεια, μεγάλη φτώχεια και εγκατάλειψη. Πιστεύουμε ότι αυτό το βιβλίο θα προβληματίσει πολλούς και θα δουν την ζωή διαφορετικά
».
Μάλιστα ο Ηγούμενος της Μονής Σαγματά τονίζει ότι το βιβλίο αυτό εκδόθηκε με στόχο να κάνει, πρώτον, συγκοινωνούς του προβλήματος περισσότερους ανθρώπους και δεύτερον, να ενημερώσει όλους όσοι συνέδραμαν και συνδράμουν στην ιερή προσπάθεια ώστε να 'ρθουν ακόμη πιο κοντά και να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά, είτε υλικά ή ηθικά, είτε άμεσα ή έμμεσα, είτε επώνυμα ή ανώνυμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: