Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Από 1/1/2011 μεταφορά της ΠΥΡΚΑΛ στα Δερβενοχώρια;;;


Το επόμενο εικοσαήμερο θα κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας το μέλλον των ΕΑΣ (συγχωνευμένη ΕΒΟ - ΠΥΡΚΑΛ) και των 2.000 εργαζομένων σε αυτά. Κυβέρνηση και διοίκηση προσπαθούν με κάθε τρόπο να ξεπουλήσουν το μοναδικό εργοστάσιο της εταιρείας που έχει άδεια παραγωγής πυρομαχικών με την αιτιολογία της ανάπτυξης των Ελληνικών Πετρελαίων. Οι πρώτες κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης έγιναν τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο, όταν έδωσαν άδεια για την επέκταση των εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ, με αποτέλεσμα εφόσον αυτό υλοποιηθεί τα ΕΑΣ να χάνουν την άδεια λειτουργίας του εργοστασίου της Ελευσίνας, καθώς μειώνεται δραστικά ο χώρος ασφαλείας που οφείλει να έχει ένα εργοστάσιο κατασκευής πυρομαχικών, σύμφωνα με τον νόμο.
Από εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, εξελίσσονται μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΕΛΠΕ, του υπουργείου Άμυνας και της διοίκησης της εταιρείας για να βρεθεί ένας τρόπος τα ΕΛΠΕ στην ουσία να εξαγοράσουν έναντι πινακίου φακής τμήμα ή και ολόκληρο το εργοστάσιο των ΕΑΣ. Αιφνιδιαστικά η διοίκηση των ΕΑΣ, χωρίς την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου επί του περιεχομένου της συμφωνίας, συγκάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση στις 30 Ιανουαρίου με δύο θέματα: άδειασμα του εργοστασίου της Ελευσίνας από 1/1/2011 και μεταφορά του σε οικόπεδο στα Δερβενοχώρια που θα διεκδικηθεί δωρεάν από το Δημόσιο και δεύτερον, ενοικίαση περίπου 100 στρεμμάτων στα ΕΛΠΕ για 25 χρόνια με αντίτιμο περίπου το ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο.
Οι ενέργειες τόσο του υπουργείου Άμυνας όσο και της διοίκησης των ΕΑΣ εξόργισαν τους εργαζόμενους, οι οποίοι ξεκίνησαν με καταγγελίες και παρεμβάσεις να επιδιώκουν την ακύρωση της απόφασης. Αυτό που έχει κάνει έξαλλους κυριολεκτικά τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως σε ποια παράταξη ανήκουν, είναι το γεγονός ότι η διοίκηση των ΕΑΣ δεν έχει καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα, με αποτέλεσμα τα έργα της επέκτασης να έχουν ξεκινήσει και όταν τελικά θα εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και ανεξάρτητα αυτής, η επένδυση θα έχει ολοκληρωθεί και τα ΕΑΣ θα έχουν χάσει την άδεια παραγωγής τους αφήνοντας ανέργους τους εργαζόμενους. Παράλληλα, τα ΕΑΣ έχουν χάσει τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν με ξένες εταιρείες για συμπαραγωγές οπλικών συστημάτων καθώς δεν θα έχουν πού να τα κατασκευάζουν.


Οι Δερβενοχωρίτες τι λένε γι' αυτήν την εξέλιξη;;; Συμφωνούν με τους σχεδιασμούς της ΠΥΡΚΑΛ;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια: