Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Φτωχός ένας στους πέντε Ελληνες



Επιδείνωση της αγοραστικής δύναμης και του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων με την πάροδο των χρόνων δείχνει η «γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος για τη φτώχεια». Περισσότερα από δύο εκατομμύρια άτομα (το 21% του πληθυσμού) στη χώρα μας βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, το οποίο σύμφωνα με τη Eurostat είναι για ένα άτομο 5.910 ευρώ το χρόνο και για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο παιδιά κάτω των 14 ετών 12.411 ευρώ. Πρόσθετο πρόβλημα για την Ελλάδα είναι ότι το ποσοστό φτώχειας παραμένει αμετάβλητο ακόμη και αν συνυπολογιστούν τα κοινωνικά επιδόματα προς τους φτωχούς.
Συνθήκες εξαθλίωσης βιώνουν μεγάλα τμήματα του ελληνικού πληθυσμού. Συγκεκριμένα το 41% των μονογονεϊκών οικογενειών με ένα τουλάχιστον εξαρτώμενο άτομο, το 33% των ανέργων, το 25% των συνταξιούχων και το 14% των εργαζομένων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Μάλιστα η χώρα μας για το 2006 κατατάχθηκε δεύτερη στην Ε.Ε. των «27» ακολουθώντας τη Λετονία, ενώ κατέχει την αρνητική πρωτιά μεταξύ των 15 «παλαιών» κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οσον αφορά στις ευάλωτες οικονομικά ομάδες, τα μεγαλύτερα ποσοστά φτώχειας, βάσει του μεγέθους νοικοκυριού, εμφανίζουν οικογένειες με πέντε ή και περισσότερα μέλη (38%), ενώ ακολουθούν τα νοικοκυριά με ένα μέλος ηλικίας άνω των 65 ετών (34%). «Οικονομικά ασθενέστερες» σε σχέση με τον ανδρικό πληθυσμό είναι οι γυναίκες, με το 21% να βρίσκεται στο όριο της φτώχειας. Βάσει της γεωγραφικής διαίρεσης της χώρας τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας παρουσιάζει η Ηπειρος (37,3%) και έπονται η Στερεά Ελλάδα, η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα. Ιδιαίτερα «ευάλωτοι» είναι οι ηλικιωμένοι και οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, αλλά και τα άτομα χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. Φτωχοί για… μια ζωή εκτιμάται ότι θα μείνουν περίπου ένα εκατ. Ελληνες.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι εξάλλου το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά στην ανισότητα στην κατανομή εισοδήματος. Συγκεκριμένα ο λόγος του εισοδήματος του 20% των πλουσιότερων νοικοκυριών ως προς τα εισοδήματα του 20% των φτωχότερων ανέρχεται σε 6,1, έναντι 4,7 που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε. των «15».
Ακόμα και την… πόρτα των εργαζομένων χτυπά η φτώχεια ως απόρροια των χαμηλών εισοδημάτων. H χώρα μας έχει το υψηλότερο ποσοστό φτωχών εργαζομένων (14%) στην Ε.E., ενώ διαχρονικά παρουσιάζει διπλάσιο ποσοστό από το μέσο όρο των «15».
Πρώτος παράγοντας η ανεργία
Αν και η ανεργία στη χώρα μας μειώνεται σταδιακά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, φαίνεται πως εξακολουθεί να αποτελεί τη βασική αιτία της φτώχειας. Οι χαμηλές παροχές του κράτους σε συνδυασμό με οικονομικούς παράγοντες, όπως ο πληθωρισμός και το φορολογικό σύστημα, επιτείνουν το πρόβλημα.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση της Ε.Ε. των «15» στις δημόσιες δαπάνες που στοχεύουν στην ενίσχυση της απασχόλησης, ενώ βρίσκεται στην 24η θέση μεταξύ των «27» ξοδεύοντας για προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας μόλις το 0,512% του ΑΕΠ.
Επιβάρυνση
Το φαινόμενο της φτώχειας ενισχύει και η άνιση φορολογική πολιτική, καθώς μπορεί η συνολική φορολογική επιβάρυνση να είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο τόσο της Ε.Ε. όσο και της ευρωζώνης, όμως η έμμεση φορολόγηση, η οποία πλήττει κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα, είναι εξαιρετικά υψηλή. Σύμφωνα με στοιχεία του 2006, η συνολική φορολογική επιβάρυνση του πληθυσμού ως ποσοστό του ΑΕΠ ανέρχεται στο 33,5%, τη στιγμή που στην Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 41,2%. Αντίθετα, μέχρι το 2004 η έμμεση φορολογία αποτελούσε το 41,9% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης, ενώ τα επόμενα 3 χρόνια συνέχισε να αυξάνεται.
Βασικό εργαλείο για την καταπολέμηση της φτώχειας θεωρεί η ΟΚΕ την πολιτική του ελάχιστου
εγγυημένου εισοδήματος, η οποία θα στοχεύει στην οικονομική και κοινωνική επανένταξη όσων λαμβάνουν αυτή την παροχή.
Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: