Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Η πραγματική οικονομία...σε κρίση...


Της Άριας Αγάτσα*


Η κρίση παρουσιάστηκε πριν 18 μήνες περίπου στη μητρόπολη του καπιταλισμού που ακούει στο όνομα ΗΠΑ, σαν αποτέλεσμα κυρίως της ανεξέλεγκτης χορήγησης στεγαστικών δανείων σε ανθρώπους με ιδιαίτερα χαμηλό εισόδημα και υψηλό ρίσκο για τις τράπεζες. Η δίψα για αυξημένα κέρδη και μεγαλύτερα bonus των στελεχών τους δεν είχε τα όριά της….
Εκδηλώθηκε κυρίως σαν κρίση του πιστωτικού συστήματος , οι τράπεζες δηλαδή δεν είχαν εμπιστοσύνη να δανείσουν η μια την άλλη με αποτέλεσμα να μειώσουν τα δάνεια που χορηγούσαν στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά και να στερέψει η αγορά από μετρητά .
Η αυτορρύθμιση της αγοράς που πιστεύουν οι θιασώτες της νεοφιλελεύθερης οικονομίας δεν στάθηκε ικανή να αποκαταστήσει την ισορροπία στο παγκόσμιο σύστημα. Έτσι λοιπόν , μέσω της παγκοσμιοποίησης ,δεν άργησε το πρόβλημα να διαχυθεί σ ολόκληρο τον κόσμο και να περάσει στην πραγματική οικονομία , στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις .
Οί καταναλωτές άρχισαν να περιορίζουν τις αγορές τους και οι επιχειρήσεις σταδιακά μειώνουν τις θέσεις εργασίας προκαλώντας αύξηση της ανεργίας. Η κινητοποίηση των κυβερνήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο για να διασώσουν τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων βρίσκεται σε εξέλιξη μιας και η ίδια η κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη .Στη χώρα μας η κρίση είναι ήδη ορατή ,μείωση του τζίρου της αγοράς κατά 50%,μείωση των χορηγούμενων από τις τράπεζες δανείων, απειλή για κλείσιμο των μικρών καταστημάτων ,απειλές για απολύσεις, αύξηση της ανεργίας Κλάδοι όπως οι κατασκευές και ο τουρισμός πατάνε χειρόφρενο προβληματισμένοι για το μέλλον.
Περιοχές , όπως η Βοιωτία με έντονο πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, περνάνε δύσκολες μέρες.
Με τις απειλές για απολύσεις στις αρχές του νέου έτους , το φάσμα της ανεργίας πλανάτε πάνω από χιλιάδες Ελληνικά νοικοκυριά που δεν έχουν να καλύψουν ούτε τις άμεσες ανάγκες τους
Οι μεγάλες αυξήσεις σε πολλά είδη λαϊκής κατανάλωσης , όπως και στα τιμολόγια των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας που παρατηρήθηκαν από τις αρχές του 2008 με την Κυβέρνηση σε ρόλο απλού θεατή, έχουν επιτείνει τα προβλήματα στα νοικοκυριά τα οποία μάταια αναζητούν βοήθεια σε μια κυβέρνηση αμήχανη , που έχει αφήσει τη χώρα αθωράκιστη από τη δίνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση δείχνει ανάγλυφα τα αδιέξοδα μιας αγοράς που λειτουργεί χωρίς κανόνες και αποδεικνύει την ανάγκη να ασκήσει τον ρυθμιστικό ρόλο του το κράτος. Ένα κράτος επιτελικό και ισχυρό, που βάζει κανόνες, ελέγχει, σχεδιάζει την αναπτυξιακή πορεία, συμβάλλει αποφασιστικά σε αυτήν με δημόσιες επενδύσεις, και διασφαλίζει τη δίκαιη κατανομή του πλούτου. Σήμερα, χρειαζόμαστε μια νέα συμφωνία που βάζει κανόνες στην αγορά και υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Είναι η ώρα για ριζικές, προοδευτικές λύσεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο..
*Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ
Υποψήφια Βουλευτής Βοιωτίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: