2, 3, 4 Οκτωβρίου 2009 Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας
Ο τομέας της κτηνοτροφίας στη χώρα μας είναι στενά συνδεδεμένος με την ελληνική ύπαιθρο, με τους ανθρώπους της, με την ίδια την κοινωνική οργάνωσή της. Τα παραδοσιακά προϊόντα της ζωικής παραγωγής, με πρώτα το γάλα, τα τυροκομικά και το κρέας, αποτελούν έναν ανεκτίμητο διατροφικό θησαυρό, λόγω της ποιότητάς τους, της διατροφικής αξίας τους, αλλά και της γαστρονομικής υπεροχής τους.
Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι, πέραν της φέτας η οποία είναι διεθνώς γνωστή και το όνομά της είναι πλέον κατοχυρωμένο ως αποκλειστικά ελληνικό, είκοσι ακόμα ελληνικά τυριά είναι κατοχυρωμένα ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προελεύσεως.
Οι δυνατότητες της Ελλάδας να παράγει ζωικά προϊόντα υψηλής ποιότητας σε μεγάλες ποσότητες και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των σύγχρονων καταναλωτών, είναι μεγάλες, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα αξιοποιηθεί κατάλληλα η γεωγραφική διαμόρφωση της χώρας και η σύγχρονη τεχνολογία.
Η κτηνοτροφία στην Ελλάδα καλύπτει το 27% στο ισοζύγιο της αγροτικής μας παραγωγής σε αντίθεση με τη φυτική παραγωγή που καλύπτει το 70%. Η αναλογία αυτή αποτελεί μια δυσμενή στρέβλωση, δεδομένου ότι στα περισσότερα γεωργικά προϊόντα υπάρχει πρόβλημα απορρόφησης (παράγουμε πολύ περισσότερο από ότι μπορούμε να προωθήσουμε στην ελληνική και στις ξένες αγορές), ενώ αντιθέτως στον τομέα των κτηνοτροφικών προϊόντων η χώρα μας εισάγει τεράστιες ποσότητες κρέατος, γαλακτοκομικών και τυροκομικών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ισοζύγιο της ελληνικής οικονομίας και τους έλληνες κτηνοτρόφους.
Περισσότερα εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου