Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Βοιωτία Μιχάλης Γιαννάκης, στα πλαίσια των κοινοβουλευτικών του πρωτοβουλιών παρέδωσε την Τρίτη, στο γραφείο του Υπουργού Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων Άρη Σπηλιωτόπουλου επιστολή στην οποία αναπτύσσει τις προτάσεις του σχετικά με τον διεξαγόμενο διάλογο για την Παιδεία.
Οι προτάσεις του Μιχάλη Γιαννάκη ετέθησαν στην κρίση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, ως συμβολή σε έναν γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο.
Η επιστολή του κ. Γιαννάλη έχει ως εξής:
Αγαπητέ Κύριε Υπουργέ,
Ο διάλογος για την αναμόρφωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος αποτελεί μια σημαντικότατη πρωτοβουλία της Κυβέρνησής μας. Σε αυτό τον διάλογο η Ν.Δ προσέρχεται με σύνεση, συνέπεια αλλά και σεβασμό στις νεότερες γενεές.
Η απουσία προειλημμένων αποφάσεων και η συμμετοχή όλων των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας θα πρέπει να αποτελέσουν την ηχηρότερη απάντηση στους επικριτές μας, που επιθυμούν να υπονομεύσουν τον ίδιο τον διάλογο. Είναι οι ίδιοι επικριτές που στο όνομα μιας ανέξοδης αντιπολίτευσης επιθυμούν να βυθίσουν την κοινή μας προσπάθεια σε ανυποληψία. Είναι εκείνοι που στο όνομα μιας κατ’ επίφαση προοδευτικότητας προσπαθούν να επιβάλλουν την στασιμότητα, σε μια εποχή μάλιστα που αλλάζει ραγδαία.
Για τον λόγο αυτό οφείλουμε να αποδείξουμε έμπρακτα την προσήλωση μας στις αρχές μας. Προσήλωση σε έναν διάλογο ειλικρινή, μακριά από κομματικά ταμπού, από προκαταλήψεις του παρελθόντος και από αγκυλώσεις προσωπικών επιδιώξεων.
Η αντικειμενικότητα του διαλόγου άλλωστε αποτελεί αναγκαία αλλά και ικανή προϋπόθεση για να προσελκύσει όλους του φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας σε αυτή την προσπάθεια. Σεβόμενος απολύτως τόσο τα πρόσωπα όσο και τους θεσμούς που έχουν επιφορτιστεί με την ευθύνη την διεξαγωγή του διαλόγου, αλλά και τις επιταγές του Συντάγματος και του Νόμου, αισθάνομαι την ανάγκη να καταθέσω τις προσωπικές μου απόψεις, οι οποίες βασίζονται στους παρακάτω άξονες:
Σύσταση θέσης εξωκοινοβουλευτικού Υφυπουργού ή Ειδικού Γραμματέα Υπουργείου Εθνικής Παιδείας με αρμοδιότητα την διεξαγωγή του διαλόγου για την Παιδεία και τη εφαρμογή της πολιτικής που θα προκύψει από αυτόν
Πενταετής θητεία έτσι ώστε να διασφαλίζεται η πιστή διεξαγωγή του διαλόγου αλλά και η υλοποίηση της πολιτικής, ανεξάρτητα από τις αλλαγές προσώπων στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας
Ο διορισμός εξωκοινοβουλευτικού Υφυπουργού ή Ειδικού Γραμματέα να γίνεται από την ίδια την Βουλή με νομοθετική ρύθμιση που να προβλέπει αυξημένη πλειοψηφία 2/3, ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή διακομματική συναίνεση
Έτσι επιτυγχάνεται:
α. η προσέλευση όλων στον διάλογο
β. η λήψη αποφάσεων από κοινού για ζητήματα που μας αφορούν όλους
γ. η εφαρμογή μακρόχρονης εκπαιδευτικής πολιτικής, απεξαρτημένη από πρόσωπα και κόμματα
δ. η συναίνεση και η σύνθεση απόψεων που επιθυμούν οι πολίτες από τον πολιτικό κόσμο
Αγαπητέ Άρη,
Η εισήγησή μου αυτή πιστεύω ότι μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια που η Κυβέρνησή μας έχει ξεκινήσει, να στηρίξει το δύσκολο έργο που ανέλαβες και να συνδράμει την προσπάθεια για εθνική συνεννόηση στα «δύσκολα» και στα «μεγάλα», που αφορούν τον τόπο μας, που αφορούν τα παιδιά μας.
Οφείλουμε να αποδείξουμε έμπρακτα ότι ο διάλογος γίνεται tabula rasa.
Οφείλουμε να αποδείξουμε ότι επιθυμούμε την προσέλευση όλων σε έναν γόνιμο και παραγωγικό διάλογο.
Οφείλουμε να αποδείξουμε ότι αυτός ο διάλογος βρίσκεται μακριά από τις πρακτικές των κυβερνήσεων του χθές με προσχηματικούς διαλόγους. Ότι αφορά το μέλλον.
Ας αναλάβουν οι επικριτές μας το πολιτικό κόστος να απορρίψουν μια πρωτοβουλία που συμβάλλει στην συναίνεση και στην δημιουργική σύνθεση.
Είμαι δε σίγουρος, ότι βλέπεις πάντα με θετικό πνεύμα όποια πρόταση συμβάλει στην εμπέδωση των αρχών και των αξιών της παράταξής μας.
Είμαι και θα παραμείνω αρωγός της μεγάλης και δύσκολης προσπάθειας που ανέλαβες. Μια προσπάθεια που γνωρίζω καλά ότι αφορά τα παιδιά μας και το μέλλον τους
Πάντα στη διάθεση σου,με φιλικούς χαιρετισμούς
Μιχάλης Γιαννάκης
Βουλευτής Βοιωτίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου