Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Ολοκληρώνεται ο ΧΥΤΑ Θήβας



Στους Δημάρχους της Ανατολικής Βοιωτίας και στον αγώνα τους για ένα καθαρό περιβάλλον συμπαραστέκεται το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΟΔΑΘ Α.Ε (που συμμετέχουν οι 11 Δήμοι της 2ης Διαχειριστικής Ενότητας του Νομού Βοιωτίας) το οποίο συνεδρίασε και εκτός των άλλων ασχολήθηκε και με το μείζον θέμα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης των περιοχών, που αφορά τόσο την μόλυνση του Ασωπού ποταμού όσο και την γενικότερη ρύπανση του περιβάλλοντος. Σε δελτίο τύπου της ΔΕΠΟΔΑΘ το οποίο υπογράφει ο Δήμαρχος Θηβαίων και πρόεδρος της διαδημοτικής επιχείρησης Νίκος Σβίγγος αναφέρεται:
«Οι Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού καλούνται να διαχειριστούν ένα τεράστιο και διαχρονικό πρόβλημα το οποίο με ευθύνη της Πολιτείας κατέστη μείζον περιβαλλοντικό ζήτημα, και έχει άμεση σχέση τόσο με την προστασία της Δημόσιας υγείας, της ποιότητας ζωής των πολιτών όσο και αυτής της προστασίας του περιβάλλοντος.
Την μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων από σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων, την ανυπαρξία οργανωμένης διαχείρισης της βιομηχανικής δραστηριότητας (να σημειωθεί ότι η περιοχή που συγκεντρώνει την μεγαλύτερη βιομηχανική δραστηριότητα της χώρας μας, δεν έχει χαρακτηρισθεί ως ΒΙ.ΠΕ. ) αλλά και τους ελέγχους τήρησης των παραπάνω, καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ΟΤΑ Α΄ βαθμού, οι οποίοι όχι μόνο δεν έχουν την αρμοδιότητα ελέγχων, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις, έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά στην εγκατάσταση νέων μονάδων, χωρίς ποτέ να έχει ληφθεί υπόψη αυτή η θέση τους.
Οι 11 Δήμοι που συμμετέχουν στην Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ. Α.Ε. μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, προσπαθούν καθημερινά να
προωθήσουν δράσεις που θα συμβάλλουν στην επίλυση των προαναφερμένων προβλημάτων και θα βοηθήσουν στην ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος.
Η πρωτοβουλία για την χωροθέτηση, κατασκευή και λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), τον επόμενο μήνα στην Θήβα, είναι μια έμπρακτη ενέργεια για την ορθή διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων της περιοχής μας.
Ανάλογες πρωτοβουλίες και για άλλες κατηγορίες αποβλήτων, όπως για τα αγροτικά απόβλητα, τα αδρανή υλικά κ.α έχουν αναληφθεί και έχουν ενταχθεί σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος.
Οι Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού σε συνεργασία με τους πολίτες, δίνουν αυτήν την καθημερινή μάχη για ένα καθαρό περιβάλλον. Την ίδια ανταπόκριση και ανάληψη των ευθυνών της, οφείλει να έχει και να αναλάβει η κεντρική διοίκηση».
(Φωτογραφίες απο την επίσκεψη της Κοινοτικής Επιτρόπου κ. Danuta Hubner στον ΧΥΤΑ, το περασμένο καλοκαίρι)

1 σχόλιο:

Συμπαράταξη Bοιωτών για το Περιβάλλον είπε...

Σε σχέση με τον υπο διαμόρφωση ΧΥΤΑ Θήβας, υπάρχει προβληματισμός α. για τον έλεγχο των βιομηχανικών αποβλήτων που γίνονται δεκτά στον ΧΥΤΑ όταν προσομοιάζουν με οικιακά. Είναι κρίσιμο για την ασφαλή λειτουργία του ΧΥΤΑ, να ελέγχεται το είδος των αποβλήτων γιατί συχνά - και με διάφορους τρόπους- μαζί με τα "οικιακά" μπάινουν και τα επικίνδυνα
β. για τον έλεγχο της ανεξέλγκτης απόρριψης βιομηχανικών αποβλήτων σε γύρω περιοχές

Το πρόβλημα με το εξασθενές χρώμιο στα νερά (παρότι ακόμη και πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση ο δήμαρχος Θηβαίων προσπάθησε να "θολώσει τα νερά") πρέπει να κάνει τους ιθύνοντες να συναισθανθούν το βάρος των ευθυνών τους.

Δυστυχώς η εμπειρία μας απο τις δημοτικές αρχές Θήβας και Λιβαδειάς, αλλά και τις Νομαρχιακές Αρχές, δεν μας καθησυχάζει καθόλου: η συνήθης πρακτική που ακολουθείται είναι αδιαφορία και όταν αρχίσουν οι καταγγελίες και τα προβλήματα, η αποποίηση ευθυνών και η υπόδειξη άλλων υπευθύνων.