Την λήψη μέτρων σε βασικούς οικονομικούς τομείς με στόχο την χάραξη μιας ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ πρότεινε σήμερα με μια έκθεσή του το ΕΚ. Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, "είναι ανάγκη να μην συνθηκολογήσουμε μπροστά στον πολύπλοκο χαρακτήρα του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, αλλά να δείξουμε ότι θέλουμε να φέρουμε τη διαφορά".
Υιοθετώντας με 570 ψήφους υπέρ, 78 κατά και 24 αποχές την έκθεση του κ. Karl-Heinz FLORENZ (ΕΛΚ-ΕΔ, DE), το ΕΚ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει κατά πόσον ο στόχος της ΕΕ των 2°C εξακολουθεί να μπορεί να επιτύχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και να αποτρέψει επικίνδυνες κλιματικές αλλαγές. Παράλληλα, ζήτησε να τεθεί για την ΕΕ και τις υπόλοιπες βιομηχανικές χώρες ως ομάδα, ένας μεσοπρόθεσμος στόχος για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από 25% μέχρι 40% έως το 2020, καθώς και ένας μακροπρόθεσμος στόχος μείωσης τουλάχιστον 80% έως το 2050, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.
Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, επείγει "να ενσωματωθούν η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και η συνακόλουθη αλλαγή του κλίματος ως νέοι όροι πλαίσιο σε όλους τους τομείς και τα πεδία της πολιτικής". Επιπλέον, είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστεί η αλλαγή του κλίματος και των επιπτώσεών της με "πολιτικά και εκπαιδευτικά μέτρα". Για τους ευρωβουλευτές η Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει δεσμευτικό στόχο 20% όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση μέχρι το 2020 και να συνοδεύσει την πρόταση αυτή με συγκεκριμένους ενδιάμεσους στόχους μείωσης.
Το ΕΚ ζητεί ακόμη:
την δημιουργία, ως θεμελιώδους στοιχείου μιας ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής για την ενέργεια, εταιρικών σχέσεων με τρίτες χώρες της Μεσογείου για την ηλιακή ενέργεια, που θα αποσκοπούν σε πρώτη φάση στην παραγωγή ρεύματος από ηλιακή ενέργεια και στη μεταφορά του στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω καλωδίων υψηλής τάσεως·
ο μακροπρόθεσμος στόχος στον κατασκευαστικό τομέα στην Ευρώπη να είναι η καθαρή απόδοση μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας στα νέα κτίρια κατοικιών μέχρι το 2015 και στα νέα εμπορικά και δημόσια κτίρια μέχρι το 2020·
μια ευρωπαϊκή κοινότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ·
από τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να παράσχουν κάθε αναγκαία υποστήριξη στην Έρευνα & Ανάπτυξη λαμβάνοντας υπόψη τις πρωτοπόρους, φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες μεταφορών, όπως είναι το υδρογόνο, η ηλεκτρική ενέργεια, τα στοιχεία καυσίμων, τα υβρίδια ή τα προηγμένα βιοκαύσιμα, τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου για το κλίμα ή/και αναλόγων ταμείων στα κράτη μέλη την ανάπτυξη ενός πανευρωπαϊκού υπερδικτύου, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλες οι μορφές παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.
Το ΕΚ ζητεί επίσης να δοθεί ύψιστη προτεραιότητα στην αλλαγή του κλίματος και στα μέτρα για την αναχαίτισή της. Τονίζει δε ότι πρέπει να κινητοποιηθούν πρόσθετοι πόροι για να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες κατά την αντιμετώπιση της πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής. Τέλος, προτείνει στα κράτη μέλη και την ΕΕ να ενσωματώσουν τις απαιτήσεις για μείωση των εκπομπών, καθώς και μέτρα προσαρμογής στις συνέπειες της αλλαγής του κλίματος, σε αναπτυξιακά προγράμματα.
Η σημερινή έκθεση του ΕΚ περιλαμβάνει την μεγάλη πλειοψηφία των συστάσεων της προσωρινής επιτροπής για την αλλαγή του κλίματος. Η εν λόγω προσωρινή επιτροπή συστήθηκε στις 25 Απριλίου 2007.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου