Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Τσίκνισμα, λίκνισμα και άφθονο κρασί…..


Έδωσαν και πήραν τα προζύμια των Βλάχων στην Θήβα το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, όπου οι παρέες αγνόησαν το τσουχτερό κρύο και διασκέδασαν μέχρι αργά.
Οι Βλάχοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Θήβας, άναψαν φωτιές, ήπιαν κρασί και χόρεψαν με την ψυχή τους.
Λίγο αργότερα κατέβηκαν στον Βλαχομαχαλά, όπου το γλέντι είχε αρχίσει από νωρίς με τα τραπέζια στρωμένα στην οδό Ηλέκτρας, την θράκα να ψήνει και το κρασί να ρέει άφθονο μαζί με τα καλούδια φτιαγμένα από τις νοικοκυρές.
Τραπέζια όμως, στρώθηκαν και στη πιλοτή, για εκείνους που δεν άντεχαν το κρύο, αλλά όλοι μαζί, μέσα κι έξω, υποδέχτηκαν τους Βλάχους των άλλων περιοχών με τους οποίους γλέντησαν για αρκετή ώρα.
Το γλέντι συνεχίστηκε στις ταβέρνες της πόλης, που ήταν γεμάτες από κόσμο και στις οποίες ο χορός με το νταούλι και την πίπιζα κράτησε μέχρι τις πρωϊνές ώρες της Παρασκευής, δίνοντας την πρώτη γεύση της χαράς που ακολουθεί την Κυριακή της Τυρινής και την Καθαρά Δευτέρα!
Πάντως ο νταουλιέρης της φωτογραφίας είναι και ο πρώτος! Το γράφει άλλωστε και στο νταούλι...Μα αυτό δεν είναι νταούλι αλλά ολόκληρο βιογραφικό καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων. 40 χρόνια είναι αυτά......!

Δεν υπάρχουν σχόλια: