Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Κατά πλειοψηφία ο Προϋπολογισμός 2009 του Δήμου Θηβαίων!



Στην είσπραξη βεβαιωθέντων εσόδων, την αξιοποίηση της δημοτικής γης, την εκπόνηση μελετών για την διεκδίκηση μεγάλων έργων στο ΕΣΠΑ, την αύξηση προστίμων του 2% των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και στην μείωση – ελαχιστοποίηση κυρίως των λειτουργικών δαπανών του Δήμου στηρίχθηκε ο προϋπολογισμός του 2009, ο οποίος ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, στην τρίωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης.
«Γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι η αντιπολίτευση δεν θα ψηφίσει, αλλά αυτό δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας για μια σοβαρή Δημοτική Αρχή» δήλωσε ο Δήμαρχος Θηβαίων Ν. Σβίγγος, αναφερόμενος στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται για την είσπραξη βεβαιωθέντων εσόδων κι έχει καλά δρομολογηθεί, αποπληρώνοντας πολλά από τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί από προηγούμενες χρονιές (Δημοτικές Επιχειρήσεις – προμηθευτές - έργα).
Στον τομέα του επενδυτικού προγράμματος οι ελπίδες έχουν στραφεί στον δανεισμό του Δήμου, την αξιοποίηση της δημοτικής γης, αλλά και στην εκπόνηση μελετών με τις οποίες ο Δήμος θα διεκδικήσει μεγάλα έργα μέσα στο ΕΣΠΑ.
«Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να φέρουμε αναστάτωση στον κοινωνικό ιστό της Θήβας, προκειμένου εμείς να ανεβάσουμε τα έσοδά μας» τόνισε ο Δήμαρχος Θηβαίων, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της μείωσης των εξόδων του Δήμου, κυρίως των λειτουργικών (τηλέφωνα – συντήρηση αυτοκινήτων και μηχανημάτων) που μειώθηκαν σημαντικότατα!
« Ο προϋπολογισμός διαμορφώνεται στην πορεία του, αλλά εκείνο που δεν εγγυάται και δεν δίνει την δυνατότητα να πράξουμε αυτό που θέλουμε είναι το γεγονός ότι η Αυτοδιοίκηση είναι περιχαρακωμένη και οριοθετημένη σε ασφυκτικά όρια από την κεντρική εξουσία. Απαιτείται ο απεγκλωβισμός της, ώστε να χαράξει την δική της πολιτική με αυτοδυναμία και αυτοτέλεια, για να μπορέσουν οι Δήμοι να αναδείξουν την δυναμική που έχουν» δήλωσε, ευελπιστώντας στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς την ΚΕΔΚΕ για τον προγραμματισμό της νέας αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης , στην οποία πρώτος στόχος πρέπει να είναι η οικονομική αυτοδυναμία και αυτοτέλεια των ΟΤΑ!
«Εξωπραγματικό – πλασματικό και μη ρεαλιστικό» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο Μ. Λύγγος, καθώς είπε πως «δεν απεικονίζει την πραγματικότητα ως προς τα οικονομικά του Δήμου, ο οποίος κάθε χρόνο πάει και χειρότερα και φέτος είναι πιο χρεωμένος από πέρσι».
«Δεν γίνεται καμία προσπάθεια να πληρωθούν τα χρέη» τόνισε, θεωρώντας πως ο Δήμος πρέπει ν’ αλλάξει τα δεδομένα της πολιτικής του ως προς την είσπραξη των τελών που πρέπει να εισπράττει, αλλά και ως προς την διεκδίκηση περισσότερων εσόδων από την κεντρική εξουσία, στην οποία και επέρριψε ευθύνες για την μη αυτοτέλεια των ΟΤΑ.
Ο κ. Λύγγος κατηγόρησε τον Δήμο για «υποσχέσεις και τυμπανοκρουσίες περί ελέγχου και εισπράξεων» καθώς διαπιστώνεται ότι το 2008 «ουδέν εισπράχθηκε πέρα από εκείνα που καταβάλλονται τα περασμένα χρόνια», ενώ άφησε αιχμές για «χάρες προς ορισμένους ή αδυναμία εισπράξεων».
«Σε κάθε περίπτωση» είπε «πρέπει ο Δήμος να επιβιώσει, να είναι αξιόπιστος οικονομικά και να μη βρίσκεται στα δικαστήρια ένας μόνιμος εναγόμενος που οφείλει 3.300.000 σε διάφορους προμηθευτές, ενώ την ίδια στιγμή πληρώνονται ειδικοί σύμβουλοι, που δεν γνωρίζουμε το είδος των υπηρεσιών που προσφέρουν».
Για τεράστια αύξηση των ανελαστικών δαπανών κατά 2 εκ. ευρώ και στέρηση των εσόδων έκανε λόγο ο Θ. Σκούμας, μιλώντας για «αντιστροφή της θετικής εξέλιξης της προηγούμενης περιόδου, καθώς προτεραιότητες και επιλογές από το πρόγραμμα έργων αφήνουν απ’ έξω σημαντικές δραστηριότητες για την πόλη (κυκλοφοριακό – οδός Μακαρίου) για τα οποία εξασφαλισμένοι πόροι που είχαν εξασφαλιστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή, διατίθενται πλέον για αγροτικούς δρόμους».
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κατηγόρησε την Δημοτική Αρχή για «παραπομπή σημαντικών επενδύσεων (πράξη εφαρμογής) στις καλένδες, με αποτέλεσμα 700 και πλέον οικογένειες να μη μπορούν να διαθέσουν τη γη τους» , καθώς και για το κυρίαρχο θέμα της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα, που επίσης παραπέμφθηκε στις καλένδες, αφού «η χρήση γης από το Γ.Π.Σ για τα βιομηχανικά οικόπεδα άλλα προβλέπει μη επιτρέποντας έτσι στην περιοχή να επιστρέψει στην επιλογή του σεναρίου της Β’ φάσης του Γ.Π.Σ΅για σημαντική και γεωργική γη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: