Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Η Θήβα τίμησε τον Πολιούχο της Άγιο!



Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν το πρωϊ οι λατρευτικές εκδηλώσεις για την γιορτή του Πολιούχου της Θήβας Αγίου Ιωάννη του Καλοκτένη. Από νωρίς το πρωί πλήθος κόσμου συνέρρευσε στη κεντρική πλατεία της Θήβας όπου βρίσκεται ο ναός, συμμετέχοντας στη πανηγυρική Θεία λειτουργία , χοροστατούντος του Μητροπολίτη Θηβών & Λεβαδείας κ. Γεώργιου και των Μητροπολιτών Σιδηροκάστρου και Κορίνθου και σύσσωμου του ιερού κλήρου της περιοχής.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Καλοκτένης γεννήθηκε στη Κωνσταντινούπολη . Σε ηλικία 12 ετών ο πατέρας του τον παρέδωσε στα χέρια του μεγάλου Δομέστιχου, που γρήγορα διέκρινε τη κλίση του προς την εκκλησία και τον κατέταξε στη τάξη των ιερομονάχων.
Ενώ μόναζε στη Κωνσταντινούπολη, χειροτονήθηκε Μητροπολίτης στη Βοιωτία. Έργα του Αγίου, πραγματοποιηθήκαν από τη προσωπική του μάλιστα περιουσία είναι: η ανέγερση νέου ναού της Θεοτόκου, γηροκομείο, πτωχοκομείο, νοσοκομείο, παρθενώνας, γέφυρα κοντά στη Δάφνη, αποξήρανση της πεδιάδας στο Νεοχωράκι και το περίφημο υδραγωγείο της Θήβας.
Ο σημερινός Ναός προς τιμή του Πολιούχου χτίστηκε στα ερείπια του περίλαμπρου που καταστράφηκε από τους σεισμούς το 1900, από το βασιλιά Γεώργιο Α’ και τη βασίλισσα Όλγα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: