Γεωργία και τρόφιμα: η οικολογική πρόταση
Είναι απόλυτη ανάγκη η στροφή σε μια ποιοτική γεωργία, που θα εξασφαλίσει την υγεία της φύση και της υγείας των ανθρώπων αλλά και το εισόδημά τους στις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της ημερίδας για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα, που έγινε την Κυριακή 5 Απριλίου 2009 στη Θήβα.
Στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Θήβας, οι Οικολόγοι Πράσινοι, με ευθύνη της αντίστοιχης Θεματικής Ομάδας, ανέλυσαν τις θέσεις τους ενώ γεωργοί και καταναλωτές εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στις νέες πολιτικές προοπτικές που ανοίγονται.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τον επικεφαλής της Ευρωλίστας κ. Τρεμόπουλο Μιχάλη, με στελέχη της πολιτικής οικολογίας αλλά και με επαγγελματίες της πράσινης επιχειρηματικότητας.
«Απαιτούμε καθαρή παραγωγή, καθαρά προϊόντα και ευημερία των ανθρώπων. Τα τρόφιμα ποιότητας είναι βαθύτατα πολιτική υπόθεση», δήλωσε ο κ Τρεμόπουλος. «Αυτός ο σημαντικός στόχος απαιτεί πολιτικές που πρέπει να εκφραστούν και με τα κατάλληλα πρόσωπα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι αγωνίζονται για το δικαίωμα των πολιτών να επιλέγουν τι θα φτάνει στο πιάτο τους. Και θα εκφράσουν αυτή την ανάγκη και σε επίπεδο ευρωπαϊκού κοινοβουλίου».
Η βιολογική γεωργία και η ενίσχυσή της με συγκεκριμένα μέτρα, η λειτουργία Συμβουλίου Βιολογικής Γεωργίας, η εισαγωγή των βιολογικών προϊόντων σε σχολεία και νοσοκομεία, η εφαρμογή μοντέλων τοπικής παραγωγής και κατανάλωσης, η διαφάνεια στις επιδοτήσεις, η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ στη χώρα μας αναλύθηκαν υπό το πράσινο πρίσμα και από τους Σπύρο Σγούρο, πρόεδρο του οργανισμού πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων ΔΗΩ και Ελένη Τσιομίδου, συντονίστρια της ομάδας Γεωργίας των Οικολόγων Πρασίνων.
Παράλληλα, υπήρξαν παρεμβάσεις για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας στην Ελλάδα από τον Μπάμπη Τσοκανή, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας και για τις συμπράξεις ως προϋπόθεση επιτυχίας στον αγροτικό χώρο από τον Σπύρο Καχριμάνη, πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας. Η συζήτηση έληξε με προτάσεις αντιμετώπισης της ρύπανσης του Ασωπού από την Μαρία Βιτωράκη, χημικό μηχανικό και Δημήτρη Χρυσαφίδη, χημικό.
Φάνηκε καθαρά από τις αναλύσεις των εισηγητών και το διάλογο που αναπτύχθηκε ότι οι παραγωγοί έχουν απορρίψει τη χρήση τεχνητών ορμονών στην παραγωγή κρέατος εδώ και πολλά χρόνια και δεν επιθυμούν μεταλλαγμένα στα χωράφια και στα πιάτα τους στο μέλλον. Οι πολίτες προτιμούν να γνωρίζουν από πού προέρχονται τα τρόφιμα που καταναλώνουν, ποια μεταχείριση επιφυλάσσεται στα ζώα και ποια πρόσθετα έχουν ενδεχομένως εισαχθεί στα τρόφιμά τους. Θέλουν να είναι σίγουροι ότι τα ψάρια τους προέρχονται από αλιευτικούς τόπους η διαχείριση των οποίων πραγματοποιείται με ορθό τρόπο και δεν βλάπτει το περιβάλλον.
Τα στελέχη της Θ.Ο. για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα είχαν την ευκαιρία πέρα από τη διαδικτυακή επικοινωνία, να γνωριστούν καλύτερα, να θέσουν προβληματισμούς για τ΄ αγροτικά θέματα, να προγραμματίσουν τη δράση τους αλλά και να γευτούν οικολογικά προϊόντα της περιοχής.
Επιδίωξη της Θεματικής Ομάδας είναι η δημιουργία μιας σταθερής σχέσης επικοινωνίας μεταξύ αγροτών, αλιέων και καταναλωτών. Διεκδικούμε στα πλαίσια της Νέας ΚΑΠ, από την πολιτική ηγεσία να θέσει αυστηρούς κανόνες για οικολογικά ορθό και κοινωνικά δίκαιο ανταγωνισμό και να μεριμνήσει για τη τήρηση αυτών των κανόνων από όλους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου