•Την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας αγροτικών προϊόντων διατροφής της Ε.Ε.
•Τους παράγοντες που επηρεάζουν την ανταγωνιστική θέση και βιωσιμότητα του τομέα, περιλαμβανομένων μελλοντικών προκλήσεων και τάσεων που ενδεχομένως έχουν αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα.
•Τη διατύπωση μιας σειράς συγκεκριμένων συστάσεων ανά τομέα που θα απευθυνθούν στους διαμορφωτές πολιτικής σε κοινοτικό επίπεδο. Η τελική έκθεση θα υποβληθεί τον Απρίλιο του 2009.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 90% των εταιρειών που λειτουργούν στη βιομηχανία τροφίμων είναι μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και οι οποίες απορροφούν το μεγαλύτερο τμήμα της αγροτικής παραγωγής. Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούσαν να ωφεληθούν από το Πρόγραμμα Πλαίσιο για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία 2007 - 2013 το οποίο στοχεύει στην παροχή καλύτερης πρόσβασης σε χρηματοπιστωτικά μέσα, στην στήριξη δραστηριοτήτων καινοτομίας και στη χρήση τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας. Περαιτέρω, ποσό ύψους 26,4 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής έχει διατεθεί στις ΜΜΕ για την ίδια περίοδο.
Ο κ. Γκλαβάκης τονίζει ωστόσο, ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της μεταποιητικής βιομηχανίας τροφίμων δεν θα πρέπει να γίνει εις βάρος των παραγωγών αγροτικών προϊόντων. Θα πρέπει να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα όσον αφορά την εφαρμογή του ανταγωνισμού σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο με ειδική στοχοθέτηση σε πρακτικές και περιορισμούς που βλάπτουν τον αγροτικό τομέα, τη βελτίωση της διαφάνειας σε όλη την αλυσίδα προμήθειας τροφίμων και την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών, καθώς επίσης και των όρων για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας τροφίμων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου