Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

ΚΑΛΛΙΘΕΑ: Νέο «ΟΧΙ» των κατοίκων στις ανεμογεννήτριες



Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των κατοίκων του Δημοτικού Διαμερίσματος Καλλιθέας του Δήμου Τανάγρας για την δημιουργία αιολικού πάρκου σε απόσταση αναπνοής από το χωριό.
Χθές, Κυριακή απόγευμα, οι κάτοικοι πραγματοποίησαν ανοιχτή συνέλευση όπου συζήτησαν το θέμα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη θέση «Πυργάρι» και αποφάσισαν να αποτρέψουν με κάθε τρόπο κάθε είδους παρέμβαση που θα υπονομεύσει το μέλλον των παιδιών τους.
Στην συνέλευση παρευρέθηκαν ο Βουλευτής Μιχάλης Γιαννάκης, η πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Βασιλική Τσόνογλου, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Γιώργος Μουλκιώτης, οι Δήμαρχοι Τανάγρας και Σχηματαρίου κ. Π. Κυριάκου και Ε. Γεωργίου αντίστοιχα καθώς και εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΛΑΟΣ.
«Δεν είμαστε κατά της αιολικής ενέργειας αλλά οι ανεμογεννήτριες θα είναι στην κυριολεξία πάνω από τα κεφάλια μας αφού η απόσταση από το χωριό είναι περίπου 200 μέτρα» είπε κάτοικος της Καλλιθέας καλώντας όλους τους αρμόδιους με περιβαλλοντική ευαισθησία να επισκεφθούν τον χώρο ώστε να δουν και την καταστροφή του βουνού εξαιτίας των επεμβάσεων.
Μάλιστα οι κάτοικοι δήλωσαν ξεκάθαρα ότι «δεν πάει άλλο» αφού εκτός από το θέμα των ανεμογεννητριών έχουν επίσης σοβαρά προβλήματα με την λειτουργία χοιροστασίου στην περιοχή αλλά και επιπτώσεις από την μόλυνση του Ασωπού ποταμού.
Επίσης εξέφρασαν τους φόβους τους για πλημμυρικά φαινόμενα κατά την διάρκεια του χειμώνα αφού όπως υποστηρίζουν «πολλά δέντρα που υπήρχαν στο βουνό και συγκρατούσαν τα νερά της βροχής, ξεριζώθηκαν για να διαμορφωθεί ο χώρος εγκατάστασης».
Σε δηλώσεις της η πρόεδρος του Ν.Σ Βάσω Τσόνογλου είπε ότι «όταν η πολιτεία σχεδιάζει χωρίς διαβούλευση με τους κατοίκους, όταν ψηφίζονται ειδικά χωροταξικά για τις ΑΠΕ χωρίς να υπάρξει συζήτηση με τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες, δημιουργούνται αυτά τα φαινόμενα. Οι πολίτες της Καλλιθέας έχουν καταθέσει ένδικα μέσα, δεν συμφωνούν με την παρέμβαση αυτή, η αντίδραση τους είναι δικαιολογημένη, και εμείς είμαστε στο πλευρό τους».
«Εκφράστηκε η λαϊκή δυσαρέσκεια για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί –είπε ο Νομ. Σύμβουλος Γ. Μουλκιώτης- και είμαστε αντίθετοι με την δημιουργία αιολικού πάρκου μέσα στο χωριό. Είναι δίκαια τα αιτήματα των κατοίκων και συμπαρατασσόμαστε με αυτά».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Σχηματαρίου Ευ. Γεωργίου μίλησε για επιβεβαίωση της ασυδοσίας του κέρδους αλλά και για μη σωστό σχεδιασμό με την άποψη των πολιτών ενώ αναφέρθηκε και στον Νόμο που εξυπηρετεί –όπως είπε- τους επενδυτές και ζήτησε να σταματήσει κάθε εργασία που γίνεται χωρίς την σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.
Για κακούργημα έκανε λόγο η κ. Δέσποινα Σπανούδη από την Συμπαράταξη των Βοιωτών για το Περιβάλλον, που ήταν και ομιλήτρια στη συνέλευση, σημειώνοντας ότι «μόνο με αγώνες και κινητοποίηση όλων των πολιτών θα επιτευχθεί ο στόχος» ενώ στο πλευρό των κατοίκων δήλωσε και ο Δήμαρχος Τανάγρας Παναγιώτης Κυριάκου ο οποίος μάλιστα απεύθυνε έκκληση προς την Εταιρία αλλά και προς την περιφέρεια Στερεάς να σεβαστούν την επιθυμία και την άποψη των κατοίκων, να επανεξετάσουν το θέμα και να βρουν κάποιο άλλο χώρο για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, όπου δεν θα ενοχλούν κανέναν.
Να σημειώσουμε τέλος ότι οι κινητοποιήσεις των κατοίκων θα συνεχιστούν κλείνοντας τον δρόμο που οδηγεί στο βουνό ώστε να είναι αδύνατη η πρόσβαση των συνεργείων κατασκευής.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για το άρθρο σας, πλην όμως προκύπτουν κάποια σημαντικά και καίρια ερωτήματα, όπως:
1) Έχει εγκριθεί η εγκατάσταση από το Νομαρχιακό Συμβούλιο και αν ναι μπορείται να μας απαντήσετε τι ψήφισαν οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι Βασιλική Τσόνογλου και Γεώργιος Μουλκιώτης?
2) Ο Δήμος Τανάγρας τι στάση είχε κρατήσει όταν το θέμα απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο?
3) Γιατί όλοι οι ανωτέρω αρχικά υποστήριζαν τις ανεμογεννήτριες και τώρα ξαφνικά υπό την πίεση της λαικής κατακραυγής αλλάζουν στάση?
4) Μπορείτε επίσης να μας αναφέρετε ποια είναι τελικά τα ένδικα μέσα που έχουν ασκήσει και ποιος φορέας τα έχει ασκήσει και σε ποιο Δικαστήριο?