Τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ επισκέφτηκαν ο Νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς και η αρμόδια Αντινομάρχης Φανή Παπαθωμά, όπου συναντήθηκαν με το Σωματείο Εργαζομένων και εκπροσώπους της Διοίκησης.
Ο Νομάρχης πήγε στους χώρους του εργοστασίου και τοποθετήθηκε υπέρ της επιβίωσης της ΛΑΡΚΟ, στηρίζοντας το Σωματείο Εργαζομένων, με συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων :
-Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της επιχείρησης, γιατί η ΛΑΡΚΟ ως πρωτογενής παραγωγικός τομέας, πρωτοστατεί στον τομέα της βιομηχανίας και συνεισφέρει σημαντικό ποσοστό στο ΑΕΠ.
-Να παραμείνει η εταιρεία ΛΑΡΚΟ κάτω από Δημόσιο Έλεγχο.
-Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, να ανακληθούν όλες οι απολύσεις και να διατηρηθούν στο ακέραιο όλα τα κεκτημένα των εργαζομένων.
-Η Πολιτεία, η Κυβέρνηση και οι μέτοχοι, οφείλουν να δώσουν άμεσες λύσεις για την επιβίωση της εταιρείας, γιατί είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι για το οικονομικό της αδιέξοδο.
-Να καταλογιστούν και να αποδοθούν ευθύνες σε όσους και όπου ενεπλάκησαν στη μεγάλη οικονομική ζημιά που υπέστη η ΛΑΡΚΟ, κατά την τελευταία τριετία, καταγράφοντας απώλειες (από διαφυγόντα κέρδη) λόγω hedging, πάνω από 350 εκατ. €.
-Να διερευνηθούν – εποπτευθούν όλες οι ενέργειες της σημερινής Διοίκησης, με στόχο τη χρηστή διαχείριση και την επιβίωση της εταιρείας.
-Να ρυθμιστεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, που τα τελευταία χρόνια έχει τριπλασιαστεί βάσει της τιμής του νικελίου.
Ο κ. Περγαντάς δήλωσε τη συμπαράστασή του στην προσπάθεια των εργαζομένων να επιβιώσει η ΛΑΡΚΟ, μια από τις μεγαλύτερες στρατηγικής σημασίας επιχείρηση για τη χώρα μας, και να συνεχίσει τη λειτουργία της, διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας των απασχολούμενων στην εταιρεία.
1 σχόλιο:
ΛΑΡΚΟ :ΜΑΚΡΥΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ
Αν και σήμερα είναι μια ζημιογόνος εταιρεία, ουδείς αμφισβητεί ότι η Λάρκο είναι ταυτόχρονα και μια «πολύφερνη νύφη». Πρώτα απ΄ όλα, η προς ιδιωτικοποίηση εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σιδηρονικελίου (χρησιμοποιείται για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα) στην Ευρώπη. Έπειτα, δεν ήταν πάντα ζημιογόνα. Το 2005 και το 2006 είχε καταγράψει κέρδη. Προς το παρόν, οι δυνάμει «μνηστήρες» της Λάρκο δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, καθώς οι όροι εισόδου στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία δεν έχουν ξεκαθαρίσει. Ένας από τους όρους αυτούς είναι και το θέμα της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, που σήμερα είναι μάλλον απαγορευτική για οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο. Όπως, για παράδειγμα, για τον όμιλο Μυτιληναίου, ο οποίος ενδιαφέρεται μεν για τη Λάρκο, αλλά όχι με τη σημερινή τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που χρησιμοποιεί η άκρως ενεργοβόρος επιχείρηση. Όπως και να ΄χει το πράγμα, ο δρόμος για την έλευση στρατηγικού επενδυτή στη Λάρκο είναι μακρύς και ενδεχομένως η σημερινή κυβέρνηση να μην... προκάνει να τον διανύσει.Περιμένουμε να δούμε....
Δημοσίευση σχολίου