Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Αντικαπνιστικός προβληματισμός για τους επαγγελματίες της Θήβας!



Προβληματισμός επικρατεί από τις ασάφειες του «αντικαπνιστικού νόμου» στις τάξεις των επαγγελματιών της πρ. επαρχίας Θήβας, που το μεσημέρι της Δευτέρας συγκεντρώθηκαν στο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης ακριβώς για να ενημερωθούν πάνω στο θέμα.
Για το μέτρο, που τίθεται σε ισχύ από σήμερα, δεν υπάρχει η διευκρινιστική υπουργική απόφαση που θα δίνει σαφείς οδηγίες στους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ ζήτημα υπάρχει και με τον ελεγκτικό μηχανισμό, τους Επιθεωρητές Υπηρεσιών Υγείας-Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) δηλαδή, που δημιουργήθηκε πρόσφατα με ένα τμήμα, που αποτελείται από 25 άτομα, τα οποία θα πραγματοποιούν ελέγχους σε όλη τη χώρα.
Το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι στον έλεγχο θα εμπλακούν πολλοί φορείς, όπως το υπουργείο Ανάπτυξης (θα ελέγχει τον τρόπο πώλησης προϊόντων καπνού), ο ΕΦΕΤ, οι επόπτες δημόσιας υγείας των νομαρχιών και υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Το έργο όλων των υπηρεσιών θα συντονίζει η νέα Εθνική Συντονιστική Επιτροπή για το Κάπνισμα και ονομάσθηκε συμβολικά «Σπύρος Δοξιάδης-Γιώργος Γεννηματάς», επικεφαλής της οποίας ορίστηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Παν. Μπεχράκης.
Οι νομαρχίες που θα κληθούν να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος, δεν φαίνεται να μπορούν να αντεπεξέλθουν, εξαιτίας του περιορισμένου προσωπικού ενώ πολλά λέγονται και για συμμετοχή της Δημοτικής Αστυνομίας στην διαδικασία των ελέγχων, γεγονός π-ου δεν προβλέπεται από την σύστασή της.
Οι καταστηματάρχες της Θήβας πάντως, δηλώνουν ανενημέρωτοι για τα όσα καλούνται να εφαρμόσουν.
«Διοργανώσαμε την ημερίδα για να δούμε μέχρι που φτάνουν οι ευθύνες μας τόσο σαν επαγγελματίες όσο και σαν πολίτες. Εμείς υποχρεούμαστε να βάλουμε την ειδική σήμανση για την απαγόρευση, την οποία ακόμα δεν έχουμε λάβει. Όμως θα έχουμε συνέπειες αν κάποιος πελάτης μας δεν την σεβαστεί;» αναρωτιέται ο πρόεδρος των Επαγγελματοβιοτεχνών επ. Θήβας Χρήστος Χαρατσής, ενώ ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας Παν. Αγνιάδης τάχθηκε μεν υπέρ της εφαρμογής των κανόνων κατά του καπνίσματος αλλά όχι σε βάρος των επιχειρήσεων που θα έχουν απώλειες από την μείωση του πελατολογίου τους.
«Πλήττονται οι επαγγελματίες αφού πρόκειται για τη χειρότερη συγκυρία για την υιοθέτηση αυστηρών αντικαπνιστικών διατάξεων, δεδομένης της οικονομικής κρίσης, που ούτως ή άλλως έχει επιφέρει δραματική μείωση στο πελατολόγιό τους» τόνισε ο Δήμαρχος Θηβαίων Ν. Σβίγγος, καθώς με τα νέα μέτρα προβλέπεται η δημιουργία χώρων για καπνίζοντες σε επιχειρήσεις άνω των 50 ατόμων, που θα δημιουργούνται εντός του κτηρίου της επιχείρησης σε συνεννόηση μεταξύ των εργαζομένων και των εργοδοτών.
Ομιλητές ήταν η Επόπτης υγείας της ΝΑΒ Α. Μπουλουγουρά, η πρόεδρος του Ν.Σ Β. Τσόνογλου, ο Δήμαρχος Θηβαίων Ν. Σβίγγος, ο αντιδήμαρχος Γ. Κατσέλης, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Βοιωτίας Π. Αγνιάδης και ο Γ’ Αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς.
Τα μέτρα απαγορεύουν την παραμονή και εξυπηρέτηση ανηλίκων στους χώρους καπνιζόντων, σε ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ και τυχεροί είναι οι ιδιοκτήτες των μικρών καταστημάτων έως 70 τ.μ. οι οποίοι μπορούν να επιλέξουν και να δηλώσουν στον Δήμο τους αν η επιχείρησή τους θα απευθύνεται σε λάτρεις του τσιγάρου ή σε φανατικούς αντικαπνιστές.
Την ειδική σήμανση θα παραλαμβάνει ο ιδιοκτήτης από τον οικείο Δήμο όμως οι πινακίδες ακόμη και σήμερα δεν έχουν φτάσει από το Υπουργείο στους Ο.Τ.Α
Για τα καταστήματα άνω των 300 τ.μ. με ζωντανή μουσική το ύψος του διαχωριστικού μεταξύ των χώρων καπνιζόντων και μη θα ανέρχεται στα 2 μ. και θα υπάρχει ειδικό μηχάνημα εξαερισμού.
Τελικά, τα αντικαπνιστικά μέτρα φαίνεται, από την προχειρότητα που τέθηκαν, πως μάλλον γίνονται για την συμμόρφωση της χώρας μας με τους Ευρωπαϊκούς κανόνες παρά για την ουσία!

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΗΤΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΚΡΟΑΤΕΣ. ΑΥΤΟ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΙΛΗΤΕΣ. ΤΟ ΜΠΗΡΤΑΝ ΧΑΜΠΑΡΙ, ΟΠΟΥ ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑ Η .......... ΠΡΩΤΗ

Ανώνυμος είπε...

Πω πω ,πολυκοσμίαα!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΩΝΥΜΕ 7.03
ΟΤΙ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ .....

Ανώνυμος είπε...

KALYNHKTA KAI ΟΝΕΙΡΑ ΤΑ ΙΔΙΑ

Ανώνυμος είπε...

τα δικα σου ονειρα δεν θα βγουν ποτε.
διαβασε σημερα το πρωτο θεμα σελ 16