Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Καταστροφή καλλιεργειών από το χαλάζι στο Νεοχωράκι!!!


Αγανακτισμένοι κοιτούν τους κόπους τους που πάνε χαμένοι οι παραγωγοί του Νεοχωρακίου, τις καλλιέργειες των οποίων έπληξε το χαλάζι των προηγούμενων ημερών.
Χίλια πεντακόσια και πλέον στρέμματα με κρεμμύδια, αμπέλια, ντοματάκια, κολοκύθια, φασολάκια, πεπόνια, καρπούζια, καρότα καταστράφηκαν από το χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού, που μαζί με την σφοδρότητα του ανέμου έπεσε σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων καταστρέφοντας στην κυριολεξία τις καλλιέργειες.
Στα κρεμμύδια είχαν πέσει όλα τα απαιτούμενα λιπάσματα και φάρμακα και σε 15 – 20 ημέρες θα γινόταν η συγκομιδή τους, που τώρα πλέον είναι άχρηστη αφού ήδη άρχισε το σάπισμα σε φύλλο και καρπό.
Στα υπόλοιπα προϊόντα η καταστροφή είναι εμφανής και χθες το πρωί την περιοχή επισκέφθηκε ο Δ/ντής του ΕΛΓΑ, ο οποίος είπε στους πληγέντες πως θα τους ενημερώσει σε 12 ημέρες.
«Να μας απαντήσουν τι;» αναρωτιέται ο παραγωγός που γνωρίζει καλά πως τις επόμενες ημέρες το κρεμμύδι ναι μεν θα βγάλει φύλλο, ο καρπός όμως είναι ήδη άχρηστος» επισημαίνει ο παραγωγός, που γνωρίζει καλά την συμπεριφορά των προϊόντων του.
«Οι οικογένειες που έπεσαν στο μάτι του «χαλαζιού» τέλειωσαν» τονίζει δεύτερος παραγωγός, του οποίου οι καλλιέργειες ήσαν όλες μέσα στην πληγείσα ακτίνα, με την ζημιά του να υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ.!
Οι παραγωγοί δήλωσαν τις ζημιές του και περιμένουν, απαιτώντας από τον ΕΛΓΑ την δίκαιη κατανομή των αποζημιώσεων, καθώς γνωρίζουν καλά από το παρελθόν πως θα υπάρξουν και άλλοι μη πληγέντες, που θα σπεύσουν να δηλώσουν πληγέντες!
«Είμαι νέος αγρότης και από τα 120 στρέμματα με περιβολικά δεν έμεινε τίποτε» λέει απελπισμένος ο νεαρός παραγωγός, ζητώντας κι εκείνος να μη δοθεί «τζάμπα χρήμα σε λάθος κόσμο, που θα πάρει και συγκομιδή και αποζημίωση».
Όλοι τους πάντως εφιστούν την προσοχή στους γεωπόνους του ΕΛΓΑ ώστε η καταγραφή των ζημιών να είναι πραγματική και η αποζημίωση να αποδοθεί πραγματικά πληγέντες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: