Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

Προσφυγή κατά του Χωροταξικού για την Βιομηχανία, κατέθεσαν πολίτες της Βοιωτίας



Αίτηση ακυρώσεως του χωροταξικού σχεδιασμού για τη βιομηχανία κατέθεσαν στο ΣτΕ πολίτες της Βοιωτίας, με το σκεπτικό ότι «διακυβεύεται η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος των οικοσυστημάτων των ορεινών όγκων και των ακτών, η δε ποιότητα της ζωής μας απειλείται με τραγική υποβάθμιση. Η προσβαλλομένη (απόφαση) κατ’ ουσίαν μετατρέπει το σύνολο του νομού Βοιωτίας σε βιομηχανική ζώνη και μάλιστα βαριάς βιομηχανίας, ενώ χωροθετούνται λάθρα εξορυκτικές δραστηριότητες.»
Επιπλέον στην προσφυγή επισημαίνεται ότι «Δεν προβλέπεται ρητά ότι οι βιομηχανίες υψηλής όχλησης θα πρέπει υποχρεωτικά να εντάσσονται σε οργανωμένους χώρους ενώ ήδη η περιοχή υποφέρει από την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση εκατοντάδων βιομηχανιών στην περιοχή Θήβας -Οινοφύτων - Σχηματαρίου και τις βιομηχανικές συγκεντρώσεις στη Θίσβη, την Αντίκυρα και τη Λάρυμνα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι εδώ και δύο χρόνια διαπιστώθηκε η ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στα επιφανειακά και υπόγεια νερά μιας ευρύτατης περιοχής γύρω από τον Ασωπό και τη Θήβα.»
Στην προσφυγή περιγράφεται ότι σύμφωνα με το νέο σχέδιο χωροθετούνται:
α) Η εντατικοποίηση της βιομηχανικής ζώνης Χαλκίδας- Θήβας- Οινοφύτων, η οποία υποτίθεται ότι θα αναδιαρθρωθεί ποιοτικά.
β) Η επέκταση της ζώνης αυτής στην ευρύτερη περιοχή Λιβαδειάς-Ορχομενού, από τη Λάρυμνα μέχρι το Κορινθιακό συμπεριλαμβανομένου και του όρους Ελικών με πλούσια δάση και δασικές εκτάσεις. Η ζώνη περιλαμβάνει γεωργικές γαίες υψηλής παραγωγικότητας. Η ζώνη αυτή προβλέπεται να συνδεθεί με τη νέα ζώνη που χωροθετείται στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας.
γ) Ευρεία περιοχή μεταλλευτικών εγκαταστάσεων, οι οποίες λάθρα χωροθετούνται σε τμήμα από τα Βαρδούσια, την Γκιώνα, τον Παρνασσό και τμήμα του Ελικώνα (συμπεριλαμβανομένων και των Δελφών). Μάλιστα επιτρέπεται η δημιουργία μονάδων μεταποίησης δίπλα σε χωροθετημένα μεταλλεία ή λατομεία.
δ) Βιομηχανικές δραστηριότητες και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής σε άμεση επαφή με το θαλάσσιο μέτωπο, οι οποίες μπορούν να έχουν ίδιες λιμενικές εγκαταστάσεις και στις οποίες επεκτείνονται οι διατάξεις περί παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας.
Τέλος επισημαίνουν ότι το νέο χωροταξικό «διευκολύνει τη διαμόρφωση ενός νέου, τεράστιου ενεργειακού κέντρου το οποίο λάθρα χωροθετείται στο νομό Βοιωτίας και την Στερεά» και αναφέρουν τα εργοστάσια με καύσιμο λιθάνθρακα, φυσικό αέριο αλλά και απορρίμματα όπως νέα μονάδα που σχεδιάζεται στη Θήβα.
Δέσποινα Σπανούδη
Σημείωση: Η προσφυγή των πολιτών της Βοιωτίας είναι μια απο τις τουλάχιστον οκτώ προσφυγές που γνωρίζουμε ότι έγιναν κατά του χωροταξικού της βιομηχανίας.
από Συμπαράταξη Bοιωτών για το Περιβάλλον

Δεν υπάρχουν σχόλια: