Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

Περιοχή Natura ιδιαίτερου κάλλους προστατευόμενη απο..."κάλους"!


Διαβάσαμε στο skai gr ότι η Υλίκη μετατράπηκε σε... πλαζ και συγκεκριμένα ότι κάποιοι κατασκηνώνουν, ψαρεύουν, ή κάνουν σκι μέσα στον ταμιευτήρα!
Λέει το ρεπορτάζ:
"Έκπληκτοι, αλλά και εξοργισμένοι επισκέπτες στην Υλίκη είδαν το περασμένο σαββατοκύριακο κάποιους να έχουν μετατρέψει τον ταμιευτήρα σε... ιδιωτική πλαζ, κάνοντας θαλάσσιο σκι, αλλά και ηλιοθεραπεία πάνω σε ένα 6μετρο πολυεστερικό σκάφος, εκμεταλλευόμενοι τον ανύπαρκτο έλεγχο.
Η ΕΥΔΑΠ δήλωσε άγνοια για το περιστατικό και αρκέστηκε να δηλώσει ότι «απαγορεύεται οποιαδήποτε δραστηριότητα μέσα στη λίμνη, αλλά και η πρόσβαση στο κοινό και ότι ο χώρος είναι φυλασσόμενος».
Δεν είναι όμως το μοναδικό παράδοξο που επικρατεί στην Υλίκη, αφού κάποιοι επιλέγουν το μέρος για να κατασκηνώσουν, να κάνουν πικ νικ και να ψαρέψουν, απειλώντας τόσο το οικοσύστημα, όσο και την υγεία των κατοίκων του λεκανοπεδίου.
Σύμφωνα με την Greenpeace, «η άσκηση της παράνομης αλιείας (όπως για παράδειγμα η χρήση δυναμίτη) το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να έχει είναι το βραχυπρόθεσμο κέρδος εις βάρος, όμως, των αλιευτικών αποθεμάτων του φυσικού μας πλούτου και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων που θέλουν δεκάδες χρόνια για να σχηματιστούν»".
Κατ' αρχήν το θέμα αυτό δεν είναι σημερινό. Η εγκατάσταση σχολής σκι στην παραλίμνη έχει γίνει εδώ και αρκετά χρόνια!!!
Άρα ο ισχυρισμός της ΕΥΔΑΠ ότι δεν γνωρίζει πέφτει στο κενό! Η συγκεκριμένη σχολή ιδρύθηκε απο έναν Γιαννιώτη και μάλιστα πρωταθλητή του θάλλάσιου σκι (έχει παράρτημα στην Λίμνη των Ιωαννίνων) και εξακολουθεί να λειτουργεί (δεν γνωριζουμε αν είναι ακόμη αυτός ο ιδιοκτήτης).
Το σκάφος που χρησιμοποιούν (φυσικά με μηχανή μεγάλης ιπποδύναμης) "οργώνει" τα νερά και δείχνει ότι η Πολιτεία δεν έχει την θέληση να προστατεύσει περιοχές που η ίδια έχει θεσπίσει ως...προστατευόμενες!
Η παραλίμνη έχει χαρακτηριστεί με Υπουργική απόφαση ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους όμως οι εκάστοτε κυβερνητικοί.... κάλλοι αγνούν την απόφαση.
Μάλιστα η Παραλίμνη είναι υπο την προστασία και της αρχαιολογικής Υπηρεσίας Θήβας η οποία όταν ιδρύθηκε η σχολή της ντροπής κατέθεσε μήνυση κατά του ιδιοκτήτη την τύχη της οποίας δυστυχώς δεν μάθαμε ποτέ!
Το Κράτος και οι επίσημες υπηρεσίες του αδιαφορούν:
Και για την σχολή του σκι,
και για τους παράνομους ψαράδες που καταστρέφουν τον γόνο των ψαριών
και για την παράκτια μόλυνση που προκαλούν οι επισκέπτες
και για την υγεία των κατοίκων του Λεκανοπεδίου
Με την αδιαφορία τους:
Καταπατούν το Natura 2000, την απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ που χαρακτήρισε την Παραλίμνη ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλλους,
Γίνονται συμμέτοχοι στην μόλυνση του ταμιευτήρα αλλά και "συνέταιροι" της σχολής σκι!
Η ΕΥΔΑΠ πρέπει να πάψει να κρύβεται πίσω απο το δάχτυλο της.
Καλά θα κάνει να σταματήσει όλους αυτούς τους αχαρακτήριστους που καταστρέφουν την περιοχή και να μαζέψει (μιας και έχει υπο την "προστασία¨της το υδάτινο δυναμικό της Υλίκης και της Παραλίμνης) όλα τα κουτιά απο το φυτοφάρμακα που γράφουν στην ετικέτα τους: "Μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες δυσμενείς επιπτώσεις στο υδάτινο περιβάλλον"!!!!(ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΗ)Πρόεδρος υπάρχει στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε ή κοιτά τους δείκτες του χρηματιστηρίου;;;
Οι υπεύθυνοι στο αντλιοστάσιο του Μουρικίου έχουν ενημερώσει την ΕΥΔΑΠ για τα όσα συμβαίνουν στην Παραλίμνη ή μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει το μεροκάματο να πέφτει;;;
Ο Δήμος Θηβαίων και το Τ.Σ Μουρικίου τι έχουν να πουν;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια: