Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Ιερό των Καβείρων


Στα Θέατρα των Καβείρων και Σύλλα ο Σταύρος Μπένος!!
Ενθουσιασμός για το Ιερό της Θήβας και υποσχέσεις για την αξιοποίησή του…

Το μακροχρόνιο ταξίδι του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» συνεχίζεται με την Βοιωτία και πρώτο σταθμό την Θήβα.
Η μέριμνα του Σταύρου Μπένου για τα μνημεία ήταν πάντα και παραμένει ένα ξεχωριστό κομμάτι της ζωής του.
«Δεν μπορώ να τα αντιμετωπίσω ως ερείπια, ως νεκρά πράγματα. Βλέπω σε αυτά ζωντανούς οργανισμούς που εκπέμπουν μηνύματα γνώσης, σοφίας, αισθητικής, αρμονίας, διαλόγου με το περιβάλλον και τη φύση, που στέλνουν μηνύματα ζωής. Και πάντα διαφωνούσα με την κλασσική αντιμετώπισή τους, αυτή που τα αντιμετωπίζει ως μουσειακά είδη, που τα βάζει στην άκρη, στο περιθώριο της εποχής μας, που εθελοτυφλεί μπροστά στη μυστική ζωή τους, που αγνοεί τη δική τους προσαρμοστικότητα και εναρμόνιση με την κάθε ιστορική περίοδο» λέει ο ίδιος, θεωρώντας τα αρχαία θέατρα «την κορωνίδα των αρχαίων αρχιτεκτονημάτων. Κορυφαία επιτεύγματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Έργα τέχνης που κατασκευάσθηκαν για να φιλοξενήσουν έργα τέχνης. Οικοδομήματα που συγκεντρώνουν στη δομή, στα μέρη, αλλά και στις λεπτομέρειές τους την πρωτοτυπία, τη χάρη, την αγχίνοια, την έκφραση της δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών, δηλαδή ό,τι καλύτερο διαθέτει το ελληνικό πνεύμα. Κτίσματα που αιώνες τώρα διατηρούν ζωντανή και σύγχρονη τη χρηστικότητα και τη μοναδικότητα της μορφής τους».
Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» είναι κίνηση ενεργών πολιτών από όλη την Ελλάδα, αποφασισμένων να κάνουν πράξη την αγάπη τους για τα μνημεία και την πολιτιστική κληρονομιά.
Επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους τα αρχαία θέατρα και στόχος τους η ανάδειξή τους, η εξεύρεση πόρων και όπου είναι εφικτό, η ένταξή τους στην καθημερινή ζωή του τόπου.
Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» είναι πλαισιωμένο από επιστήμονες, διανοούμενους, καλλιτέχνες, ανθρώπους της αυτοδιοίκησης και ενεργούς πολίτες, που έχουν αποφασίσει ότι η έρευνα, η μελέτη, η προστασία, η ανάδειξη και, όπου είναι εφικτό, η χρήση των αρχαίων θεάτρων και των άλλων χώρων θέασης και ακρόασης, όπως είναι τα αρχαία ωδεία και στάδια, είναι και δική τους υπόθεση. Και είναι αποφασισμένοι να πάρουν την τύχη αυτών των μνημείων στα χέρια τους, να συμπράξουν δυναμικά ως αρωγοί του Κράτους και των αρμόδιων υπηρεσιών στο μεγάλο έργο της ένταξης των αρχαίων θεάτρων στη σύγχρονη ζωή.
Πρόκειται για ένα Σωματείο πρότυπο ως προς τη λειτουργία του, τη διαφάνεια της οικονομικής του διαχείρισης, την αποτελεσματικότητα των ενεργειών του, την επίτευξη των στόχων του.
Επιδίωξή τους είναι όχι να βρουν, ούτε απλώς να πείσουν, αλλά να εμπνεύσουν τους μεγάλους χορηγούς, να βοηθήσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες, να κινητοποιήσουν το Υπουργείο Πολιτισμού, να συμπαρασύρουν στο έργο τους όλο και περισσότερους πολίτες.
Αρχικά ο κ. Μπένος συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Θηβαίων Ν.Σβίγγο, με τον οποίο συζήτησαν διάφορα προβλήματα που άπτονρται των πολιτιστικών και όχι μόνο ζητημάτων.
Συζήτησαν για την διάσωση των αρχαίων θεάτρων μας: Το Θέατρο των Καβείρων, όπου η θεά Δήμητρα δίδαξε στους Καβείρους, Προμηθέα και Ανταίο τα Μυστήρια και το οποίο βρίσκεται εγκαταλελειμμένο από την πολιτεία αλλά όχι από τους χιλιάδες επισκέπτες που φθάνουν εκεί.
Το Θέατρο του Σύλλα στον Συνοικισμό, που λέγεται πως ανήγειρες ο ίδιος από το υλικό του θεάτρου του Διόνυσου, που ο ίδιος προηγούμενα είχε καταστρέψει, καθώς και το σύγχρονο θέατρο του Μοσχοποδίου, η ακουστική του οποίου είναι ίδια με αυτήν της Επιδαύρου.
«Η κίνηση που γίνεται από πλευράς του κ. Μπένου για από κοινού προσπάθεια των πόλεων που είχαν στο παρελθόν στην ιστορία τους θέατρα κλασσικά, προκειμένου να καταγραφούν, να αναδειχθούν και στην συνέχεια να δημιουργηθεί το δίκτυο για την αξιοποίησή τους είναι πολύ σημαντική» δηλώνει ο κ. Σβίγγος, ο οποίος έθεσε υπόψη του Προέδρου του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ και το μνημόνιο μεταξύ Δήμου και Ιδρύματος ΠΑΚΑΡΝΤ για την παρέμβαση και ανάδειξη των ανακτόρων του Κάδμου.
«Θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε πολύ καλή πορεία στην αναζήτηση λύσεων για την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων της πόλης καθώς και την τουριστική ανάδειξη της Θήβας» πρόσθεσε, ακολουθώντας την ομάδα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου ξεναγήθηκαν στις αρχαιότητες και συζήτησαν με τον Β. Αραβαντινό για την ολοκλήρωση του έργου και την πολυπόθητη λειτουργία, που αναμένονται μέσω ΕΣΠΑ με το ποσό των 5.200.000 ευρώ περίπου .
Αμέσως μετά η ομάδα μετέβη στο Θέατρο του Σύλλα και των Καβείρων, όπου ο κ. Αραβαντινός εξήγησε τις δυσκολίες συντήρησης του χώρου, εξέφρασε όμως την βεβαιότητά του ότι οι προσπάθειες του κ. Μπένου θα έχουν θετικά αποτελέσματα για την αξιοποίηση του σημαντικότατου αυτού Ιερού της Θήβας, όπως άλλωστε έχει συμβεί και με άλλα θέατρα της χώρας.
Ο ΣΔ. Μπένος πάντως, δήλωσε ενθουσιασμένος με το Θέατρο των Καβείρων, για το οποίο θα καταβάλει προσπάθειες προς κάθε κατεύθυνση για την αξιοποίησή του.
Η ομάδα του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ συνέχισε το ταξίδι προς τον Ορχομενό, όπου θα επισκέφθηκε το αρχαίο θέατρο Ορχομενού και το αρχαίο θέατρο της Χαιρώνειας.

------------------------------------------------------------------------------------

ΓΑΜΩ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΟΥ!!!!

Σε κατάσταση αμόκ η Γενική Δ/νση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής κληρονομιάς του Υπουργείου "Πολιτισμού" διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση σχετικά με την υπόθεση απώλειας κιονόκρανου που ήταν τοποθετημένο στον υπαίθριο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας...
Ε και; Σιγά τα αυγά! Και πως κλάπηκε το αρχαίο αντικείμενο απο την στιγμή που η αρχαία Ολυμπία φυλασσεται;
Αλλά έτσι έχουν μάθει να δουλεύουν στο κατά άλλα Υπουργείο....Πολιτισμού!
Η αρχαία Ολυμπία είναι πρώτη στην γραμμή και γι αυτό τρέχουν πανικόβλητοι!
Εδώ έχουν ρημάξει οι αρχαιολογικοί χώροι και αυτοί στην καρακοσμάρα τους.
Και όταν εμείς φωνάζουμε για τις αφύλακτες αρχαιότητες της Βοιωτίας ποιος μας ακούει;
Τι να πούμε για το αφύλακτο Καβείριο που μπορεί πανεύκολα να μπει οποιοσπήποτε θελήσει και να καταστρέψει ότι υπάρχει;
Ασχολείται κανείς με αυτά;
Τελικά οι ειδικοί του Πολιτισμού θα ασχοληθούν κάποτε ή θα ξυπνήσουν όταν οι κλέφτες μπουν στα δρύινα γραφεία τους στο Υπουργείο;
Και οι άνθρωποι του πολιτισμού μας είναι τόσο ηλίθιοι που στην σελίδα του τρομερού μας Υπουργείου αναφέρεται ότι ο χώρος είναι διαρκώς επισκέψιμος!
Πως να μην είναι διαρκώς επισκέψιμος όταν δεν υπάρχει φύλακες και η περίφραξη έχει πέσει;
Πως να μην είναι διαρκώς επισκέψιμος όταν μπορείς να μπεις ότι ώρα γουστάρεις και με τις όποιες διαθέσεις;
Ξυπνάτε ρε! Θα σας κλέψουν και εσάς και δεν θα το πάρετε χαμπάρι!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αντέ να δούμε τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ σαν κυβέρνηση για αυτά τα θέματα.

Ανώνυμος είπε...

Μην μιλάτε δυνατά κοιμόμαστε και βλέπουμε και όνειρα για έργα για λειτουργικό νοσοκομείο με ενταντική ότι οι δρόμοι της πόλης δεν γίνονται πίστες αγώνων τα βράδια και άλλα πολλά γ΄αυτό σσσσσ