Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

ΩΕΡΟΗ: Αρχαιολογικός χώρος Πλαταιών


Ημερίδα με Θέμα τον αρχαιολογικό χώρο των Πλαταιών διοργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος Πλαταιών Ωερόη στο Πνευματικό κέντρο του Αγίου Νικολάου.
Στόχος των μελών του συλλόγου αλλά και των κατοίκων του χωριού η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και η μετατροπή του σε χώρο επισκέψιμο αναδεικνύοντας την πλούσια ιστορία της περιοχής και της Μάχης των Πλαταιών.
Η σημερινή εικόνα δεν θυμίζει σε κανέναν την αίγλη της αρχαίας πόλης και την μάχη που διεξήχθη τον Αύγουστο του 479 π.Χ. μεταξύ του συνασπισμού των ελληνικών πόλεων-κρατών και του περσικού στρατού με την συντριπτική νίκη των Ελλήνων η οποία σήμανε και το τέλος της περσικής εκστρατείας στον ελλαδικό χώρο.
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας Βασίλης Αραβαντινός και ο αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου της Βιέννης Dr. Konecny Andreas που ο ίδιος έχει πραγματοποιήσει ανασκαφές στην περιοχή αποκαλύπτοντας μάλιστα την μία από τις πέντε συνολικά πύλες-εισόδους της αρχαίας πόλης των Πλαταιών.
Να σημειώσουμε ότι στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν τους αρκετοί κάτοικοι του Δήμου Πλαταιών και του ομώνυμου Δημοτικού Διαμερίσματος καθώς και οι Βουλευτές Βάσω Τσόνογλου και Άρια Αγάτσα.
«Είναι μια επικοινωνία που στις Πλαταιές γίνεται πιο συχνά από άλλους τόπους. Έχουμε μια επιτυχημένη αρχαιολογική παρέμβαση από το 1996, μια συνεργασία με το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, γίνεται μια πάρα πολύ σοβαρή δουλειά, έχουν γραφεί πάρα πολλά πράγματα σε πολύ επίσημα περιοδικά και για την ιστορία, και για την αρχαιολογία αλλά και για τις προοπτικές της μνημειακής ανάδειξης των Πλαταιών» είπε ο κ. Αραβαντινός και συνέχισε «οι Πλαταιές έχουν μια μεγάλη τύχη αλλά και μια ατυχία. Στην αρχαιότητα ήταν η ατυχία γιατί την ευλογία της νίκης δεν την δέχτηκαν όλοι οι Έλληνες, υπήρχαν αντιζηλίες κυρίως με τους Θηβαίους όπως ξέρετε, και υπέστη η πόλη πολλά. Αλλά τώρα έχουν μια μοναδική τύχη που δεν είχε η Θήβα. Δηλαδή ο σύγχρονος οικισμός να έχει κατοικηθεί μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο που μπορεί οποιαδήποτε στιγμή με μια πολύ μικρή παρέμβαση να αλλάξει και να γίνει ζωντανός. Θα μου πείτε πότε; Όταν αλλάξει και ολόκληρος ο λαός και η πατρίδα νοοτροπία. Όταν πια δεν θα υπάρχουν φροντιστήρια στα σχολεία και θα αφιερώνουν πολλές μέρες εκδρομής και περιπάτου οι μαθητές, όταν και εμείς μάθουμε να είμαστε κοντά στα μνημεία αυτά γιατί θα είναι χαρά μας να το κάνουμε. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια επιστημονική καταγραφή την οποία ζηλεύουν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Κάνουμε ότι μπορούμε και εμείς σαν υπηρεσία που δεν είναι εύκολο στον χώρο του Πολιτισμού καθώς δεν υπάρχουν πακτωλοί χρημάτων αλλά έχουμε μια τέλεια συνεργασία με τις ξένες αποστολές».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η άγνωστη γη των Πλαταιών…
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/2009/10/blog-post_26.html
ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ