Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Χρονιά "πολλαπλών ταχυτήτων" για τα φετινά κρασιά


Πτωτικά, σε όλες τις ποικιλίες κρασοστάφυλων, κινήθηκαν φέτος οι τιμές αγοράς της πρώτης ύλης από τους αμπελουργούς, εξαιτίας των υψηλών αποθεμάτων των οινοποιείων, της διαμόρφωσης χαμηλών τιμών για τα θειωμένα γλεύκη προς εξαγωγή και του περιορισμού της κατανάλωσης, λόγω οικονομικής κρίσης. Όσον αφορά στην ποιότητα της φετινής σοδειάς κρασιών, αυτή σε ορισμένες περιπτώσεις θα επηρεαστεί αρνητικά από τις βροχοπτώσεις στις αρχές του φθινοπώρου και γενικότερα από πλευράς ποιότητας έχουμε μια χρονιά "πολλαπλών ταχυτήτων".
Αυτές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις της τριτοβάθμιας κλαδικής οργάνωσης των αμπελουργικών και οινοποιητικών συνεταιρισμών ΚΕΟΣΟΕ, μετά την ολοκλήρωση του φετινού τρύγου. Μάλιστα στο θέμα των τιμών η ΚΕΟΣΟΕ επισημαίνει ότι για ορισμένες ποικιλίες οι τιμές αμπελουργού υποχώρησαν φέτος μέχρι και 50%, σε σχέση με πέρσι. Γεγονός, που δεν αιτιολογείται πλήρως από τις μακροοικονομικές παραμέτρους και τον ανταγωνισμό και οφείλεται μάλλον, κατά την γνώμη της οργάνωσης, σε φαινόμενα κερδοσκοπίας.
Ο φετινός τρύγος ξεκίνησε από άποψη καιρικών συνθηκών - μέχρι το τέλος Αυγούστου – με πολύ καλές προοπτικές για μια καλή σε ποιότητα και όγκο παραγωγή. Οι θερμοκρασίες και οι λίγες βροχοπτώσεις της άνοιξης, συνετέλεσαν ώστε τα σταφύλια στις αρχές του καλοκαιριού να είχαν μια πολύ καλή ανάπτυξη, ωρίμαση και να βρίσκονταν σε καλή υγιεινή κατάσταση. Στη Βοιωτία....
Περισσότερα εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια: