Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Τι σχεδίαζε ο αείμνηστος Νομάρχης Γ. Σταμούλης για τον Ασωπό


Συνέντευξη από τον Κώστα Αγγέλου στην εφημερίδα "Σκυτάλη"

κ. Αγγέλου, είχαμε μιλήσει για το όραμα του αείμνηστου Γιάννη Σταμούλη. Θέματα όπως ο Ασωπός και τις αρνητικές συνέπειες του οποίου βιώνουμε σήμερα, είχαν προγραμματιστεί για υλοποίηση ώστε να εκλείψουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα και να μπει τάξη στην ευρύτερη βιομηχανική περιοχή. Όμως το έργο σταμάτησε. Τι συνέβη;
-Για το θέμα του Ασωπού ποταμού σας λέω ότι είχαμε υποβάλλει ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την απορρύπανση του, από τα τοξικά απόβλητα που είχαν διαπιστωθεί ότι υπήρχαν στην κοίτη του ποταμού, από την ομάδα επιστημόνων της Νομαρχίας και του Πολυτεχνείου. Το πρόγραμμα είχε εγκριθεί από την Ε.Ε και από το πρόγραμμα LIFE να χρηματοδοτηθεί και επίσης είχε εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την ίδια συμμετοχή της ΝΑΒ από τον τότε Υπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη. Επίσης είχαν εκπονηθεί οι μελέτες από το Πολυτεχνείο με ευθύνη της κ. Λοιζίδου για την δημιουργία μονάδων επεξεργασίας υγρών βιομηχανικών και αστικών αποβλήτων στον Αυλώνα Αττικής. Παράλληλα στην Νομαρχία Βοιωτίας είχε συσταθεί το Γραφείο Βιομηχανικής Αλλαγής το οποίο δημιούργησε σε πρώτη φάση μια τράπεζα πληροφοριών όπου καταγράφηκε ο εγκατεστημένος στο Νομό Βιομηχανικός πλούτος και το υπάρχον εργατικό και επιστημονικό δυναμικό που μπορούσε να υποστηρίξει τις βιομηχανίας. Είχε δημιουργηθεί ο πυρήνας της πρώτης επιστημονικής στελέχωσης από τον Βοιωτό επιστήμονα κ. Δημήτριο Παύλου και η ολοκλήρωση θα γινόταν με την έναρξη των εργασιών απορρύπανσης και των μονάδων επεξεργασία των αποβλήτων στον Αυλώνα.
Παρ’ όλα αυτά κ. Αγγέλου τίποτα από αυτά δεν προχώρησε στην συνέχεια....
-Το Γραφείο Βιομηχανικής Αλλαγής θα παρείχε την αναγκαία επιστημονική ή οποιαδήποτε άλλη στήριξη απαιτούσε ο Σύνδεσμος Προστασίας του Ασωπού ποταμού που είχε δημιουργηθεί από τις Νομαρχίες Βοιωτίας και Ανατολικής Αττικής.
Δυστυχώς αντί το έτος 1999 αντί να ήταν δημιουργικό, και σε αυτό το μεγάλο εθνικό θέμα ήταν μοιραίο αφού ο εκλεγμένος Νομάρχης, με την βοήθεια του κ. Ακριβάκη, κ. Νίκος Στάμος, αποφάσισε να μην προχωρήσει στην υλοποίηση των παρεμβάσεων που αφορούσαν τον Ασωπό ποταμό και βεβαίως άφησε να διαλυθεί το Γραφείο Βιομηχανικής Αλλαγής και το έργο που είχε συντελεστεί μέχρι τότε.
Έτσι μπορεί να καταλάβει ο αναγνώστης της εφημερίδας σας ότι μετά την ματαίωση κατασκευής του αυτοκινητοδρομίου τον Ιανουάριο του 1999, ο κ. Στάμος ματαίωσε και το έργο του Ασωπού, που όλοι σήμερα αντιλαμβάνονται την σημασία του σε Εθνικό επίπεδο. Πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι η μέθοδος που θα χρησιμοποιείτο για την απορρύπανση του Ασωπού ποταμού θα είχε εφαρμογή και σε κάθε άλλη παρόμοια περίπτωση στην χώρα μας.
Προκύπτει δε ότι ο κ. Στάμος ενεργούσε προφανώς και για λογαριασμό του κ. Ακριβάκη αφού στην περίπτωση της κατασκευής του Διοικητηρίου, ως υποψήφιος Νομάρχης το καλοκαίρι του 1999, είχε απευθύνει επιστολή στην κατασκευάστρια εταιρία ώστε να μην προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου διότι η σύμβαση που είχε συνταχθεί με την Νομαρχία, ήταν παράνομη. Από το περιεχόμενο της επιστολής φαίνεται ότι δεν είχε μόνο την πολιτική υποστήριξη του κ. Ακριβάκη για να εκλεγεί Νομάρχης αλλά και την νομική του σοφία. Το έργο δεν κρίθηκε παράνομο από τις αρμόδιες επιτροπές όμως όταν ο κ. Στάμος εξελέγη Νομάρχης το ακύρωσε με απόφαση της πλειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Η συνέχεια αύριο στην εφημερίδα ΣΚΥΤΑΛΗ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ασε ρε αγγελου που θέλεις να δώσεις και συνεντευξη. Δεν σε ξέραμε αλλά στην Νομαρχια σε μάθαμε καλά.

Ανώνυμος είπε...

ΤΕΛΙΚΑ Ο ΑΚΡΙΒΑΚΗΣ ΕΚΑΝΕ ΤΙΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΕΛΕΣ ΤΟΥ.ΑΚΟΥ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟ ΔΕΞΙΟ...