Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Στα μπλόκα των αγροτών στη Βοιωτία βρέθηκε ο Μανώλης Γλέζος

Να απαντήσει καθαρά στον ελληνικό λαό αν θέλει ή όχι αγροτική παραγωγή- τον “θεμελιακό παράγοντα της οικονομίας”-, κάλεσε την κυβέρνηση ο Μανώλης Γλέζος από τα μπλόκα των αγροτών στη Θεσσαλία που επισκέφτηκε χτες. “Οι αγρότες έχουν φράξει τους δρόμους. Διότι λένε πως δεν έχουν τα μέσα να καλλιεργήσουν τη γη. Και λένε την αλήθεια.
Η κυβέρνηση όμως που λέει πως δεν έχει δεκάρα τσακιστή, λέει ψέματα. Αλλιώς πώς βρήκαν 28 δισ. για να σωθεί το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο;” είπε χαρακτηριστικά, καταγγέλλοντας πως δεν υπάρχει θέληση να σωθεί ο αγροτικός τομέας: “Αν ήθελαν να βρουν τα λεφτά θα τα έβρισκαν. Θα έλεγε η κυβέρνηση στις τράπεζες να δώσουν άτοκα δάνεια ή θα υποχρέωνε τους μεγαλοεπιχειρηματίες να βάλουν από την τσέπη τους. Ακόμη και σε ομολογιακό δάνειο θα μπορούσε να προχωρήσει αλλά δεν θέλει, θέλει να τελειώνει με την αγροτική παραγωγή”.
Από αγρότες... γκαρσόνια
Ο Μ. Γλέζος συναντήθηκε με τους αγρότες στα μπλόκα του Κάστρου Βοιωτίας, της Αλαμάνας και της Θήβας, άκουσε τους προβληματισμούς τους για την αδιαλλαξία της κυβέρνησης και τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ενώ μετέφερε την εμπειρία του από την εποχή που ήταν ευρωβουλευτής, στα μέσα της δεκαετίας του '80: Το “ευρωπαϊκό διευθυντήριο, η Κομισιόν είχε επιλέξει να εισάγει αγροτικά προϊόντα από μεσογειακές χώρες εκτός Ένωσης που παρήγαγαν ακριβώς ό,τι και η χώρα μας και να μετατρέψει την Ελλάδα σε τουριστικό θέρετρο.
Ήθελαν και θέλουν να κάνουν την Ελλάδα ένα τεράστιο ξενοδοχείο και τους Έλληνες γκαρσόνια” είπε χαρακτηριστικά καταγγέλλοντας τις κυβερνήσεις ότι δεν είπαν την αλήθεια στο λαό την ώρα που “υποκλίνονται” στις εντολές των μεγαλο-εισαγωγέων: “Ο μεγαλύτερος εχθρός δεν είναι πια οι μεσάζοντες από το χωράφι στο ράφι. Αλλά εκείνοι που θέλουν να εισάγουν τα προϊόντα φθηνά από άλλες χώρες”, τόνισε. Ανέφερε δε τις κοινοτικές οδηγίες του '91 και '92 που έδιναν τη δυνατότητα μετατροπής αγροτικών καλλιεργειών σε δασικές εκτάσεις, με επιδοτήσεις για 20 χρόνια που “έμειναν ανεκμετάλλευτες”, ενώ “υπήρχαν τόσες εκτάσεις, κυρίως οι πλαγιές, που σταμάτησαν να καλλιεργούνται αφού δεν έφτανε το τρακτέρ και τελικά έμειναν ξερές”.
Χρειάζεται ενιαίο μέτωπο
Στις συζητήσεις του με τους αγρότες έθεσε επιτακτικά την ανάγκη ενός ενιαίου μετώπου με κοινά αιτήματα και μορφές δράσης αλλά ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν ήρθε να καθοδηγήσει κανέναν. “Είμαι εδώ για να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους αγρότες κι όχι για να πω τι πρέπει να κάνουν”, σημείωσε ενώ μεγάλη βαρύτητα έδωσε και στην ανάγκη συμπαράστασης των υπόλοιπων κοινωνικών στρωμάτων. “Σηκώνετε στις πλάτες σας μεγάλο βάρος, όχι μόνο για εσάς και τη φαμίλια σας, αλλά για ολόκληρη τη χώρα” είπε στους αγρότες, οι οποίοι εξέφρασαν την ιδιαίτερη χαρά τους που ένας άνθρωπος τέτοιου βεληνεκούς αψήφησε τα 88 του χρόνια και βρέθηκε στο πλευρό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: