Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Ομιλία Ροντούλη στη Βουλή : «Oι Έλληνες αγρότες έχουν μετατραπεί από παραγωγούς αγροτικών προϊόντων σε παραγωγούς χρεών»


Το μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ως ιδιαιτέρως πολυδάπανο κατά την εκκίνησή του και με μακροχρόνια απόδοση, είναι αποτυχημένο από την αρχή υποστήριξε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. και βουλευτής Λάρισας κ. Αστέριος Ροντούλης κατά την τοποθέτησή του στη βουλή επί του νομοσχεδίου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Στη συνέχεια της ομιλίας του, δίνοντας τις βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν μια πολιτική «έξυπνης» ανάπτυξης, ο κ. Ροντούλης στάθηκε ιδιαίτερα στην ελληνική γεωργία λέγοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Οι αγροτικές τιμές έχουν καταρρεύσει, το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί σε ύψη δυσθεώρητα και υπάρχουν και οι θηλιές των πολλαπλών δανείων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες. Άρα, λοιπόν, εγκαταλείπεται το αγροτικό επάγγελμα, συρρικνώνεται ο αγροτικός πληθυσμός και γνωρίζει το φαινόμενο της εσωτερικής μετανάστευσης μια πραγματική έκρηξη.
Αίτιο όλων αυτών είναι η πολιτική Επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αφήσει στη μοίρα του τον Έλληνα αγρότη, προτιμώντας τα φθηνά αγροτικά προϊόντα του τρίτου κόσμου. Στη συνέχεια με την νέα ΚΑΠ, μειώθηκαν οι επιδοτήσεις και το χτύπημα έγινε ακόμα ισχυρότερο.
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δώσει τη μάχη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε να εφαρμοστεί μια πανευρωπαϊκή πολιτική προστασίας του αγροτικού πληθυσμού, κάτι που θα έχει και άμεσα αποτελέσματα στο αγροτικό εισόδημα της χώρας. Δεν το πράττουμε όμως. Σιωπή από την ελληνική πλευρά. Εκεί είναι η ευθυνοφοβία των ελληνικών κυβερνήσεων που δεν τολμούν να δώσουν όραμα μιας άλλης οπτικής των πραγμάτων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελλάδα την τριετία 2007-2009, χρησιμοποίησε από τα 26.200.000.000 ευρώ του ΕΣΠΑ μόνο το 3%, δηλαδή 800.000.000 ευρώ, ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για την ενίσχυση των επενδύσεων 9.000.000.000 ευρώ. Αυτό συνέβη λόγω της αυξημένης γραφειοκρατίας. Πρέπει, λοιπόν, μέσα από διαδικασίες αποκέντρωσης να περάσουμε σε μία απλούστευση του διαχειριστικού μοντέλου του ΕΣΠΑ, προκειμένου να μην χάνονται τα χρήματα.
Επίσης, πρέπει να κάνουμε ξεκάθαρο στα κοινοτικά όργανα, ότι όταν έχουμε μία τουρκική απειλή, η οποία αποστραγγίζει την οικονομική μας ευρωστία, όταν καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ δαπανώνται για την αναχαίτιση και μόνο των αεροσκαφών στο Αιγαίο, είναι απολύτως λογικό να υστερούμε όσον αφορά το στο ύψος του ελλείμματος, σε σχέση με άλλα κράτη που δεν αντιμετωπίζουν καμία απειλή.
Τέλος, με την διακυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., βρισκόμαστε μπροστά σε μια εκτεταμένη προσπάθεια ελληνοποίησης αλλοδαπών μέσω της απόδοσης ιθαγένειας. Αυτό σημαίνει, ότι τα ελληνικά ταμεία, το ελληνικό δημόσιο θα επιβαρυνθεί με ένα επιπρόσθετο βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων αλλοδαπών που θα ελληνοποιηθούν και θα αποκτήσουν δικαιώματα Ελλήνων πολιτών. Κάτι τέτοιο θα αλλάξει τον κοινωνικό, τον εθνικό και τον οικονομικό χάρτη της χώρας. Άρα, για ένα τέτοιο μείζον θέμα, πρέπει να αποφανθεί διά δημοψηφισματικής διαδικασίας ο ελληνικός λαός».

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

στο σχολειο μαθαινουμε για τα πολλα πλεονεκτηματα της πατριδας μας,δηλαδη σχεδον ολα τα αγροτικα προιοντα μπορουν να καλλιεργουνται,αλλα οι εκπαιδευτικοι πρεπει να διδασκουν επισης στους αυριανους πολιτες να μην γινουν γραικυλοι σαν τους σημερινους ηγετες που δεν δινουν σημασια στους αγροτες

Ανώνυμος είπε...

μπραβο στους λιγους πια βουλευτες που νοιαζονται για τους αγροτες

ΒΟΙΩΤΟΣ είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟ ΡΟΝΤΟΥΛΗ ΠΟΥ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ.