Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Συνένωση με Θήβα ή Ερυθρές ζητά το Δ.Δ Δάφνης Δερβενοχωρίων


Στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης αναδιάρθρωσης της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, με το Σχέδιο Καλλικράτης, προβλέπεται η ευρύτατη συνένωση Δήμων και η αλλαγή ορίων των περιφερειών της Χώρας, με στόχο την διοικητική αποκέντρωση, την δημιουργία ευρύτερης έκτασης και πληθυσμού, ώστε να υπάρχει διοικητική αυτοτέλεια και οικονομική επάρκεια, για ολοκληρωμένη και οικονομική λειτουργία των Δήμων και καλύτερη εξυπηρέτηση των Δημοτών.
Τι Δημοτικό Διαμέρισμα Δάφνης, ανήκει στον Δήμο Δερβενοχωρίων και βρίσκεται στα όρια των Νομών Αττικής και Βοιωτίας.
Στο Σχέδιο Καλλικράτης, τα Δερβενοχώρια είναι πιθανόν να ενταχθούν στον ευρύτερο Δήμο Σχηματαρίου.
Επειδή όμως:
Α) Το Δ.Δ Δάφνης δεν σχετίζεται και δεν έχει οδική πρόσβαση προς το Σχηματάρι γιατί χωρίζονται με ορεινό όγκο χωρίς απευθείας διέλευση. Η πρόσβαση γίνεται μόνο μέσω Θηβών ή των ορεινών επίσης Δερβενοχωρίων.
Β) Η χιλιομετρική απόσταση μέσω οποιασδήποτε οδού είναι άνω των 50 χιλιομέτρων.
Γ) η μέχρι σήμερα υπηρεσιακή εξυπηρέτηση της Δάφνης (Αστυνομία, Δικαιοσύνη, Πολεοδομία, Τράπεζες, Συγκοινωνίες, Εκπαίδευση, ΔΕΗ. ΟΤΕ κλπ) γίνεται από την Θήβα που απέχει συνολικά 20 χιλιόμετρα σε ασφαλτοστρωμένο πεδινό δρόμο (Παλαιά Εθνική Οδός)
Δ) Οι καθημερινές ανάγκες των κατοίκων εξυπηρετούνται από τις Ερυθρές (Τρόφιμα, φάρμακα κλπ) που βρίσκονται σε απόσταση 9 χλμ στο δρόμο για την Θήβα.
Ε) Οι οικονομικές και παραγωγικές συναλλαγές με τις Ερυθρές καθώς και οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι παμπάλαιες και παραδοσιακές γιατί έχουμε την ίδια μορφολογία εδάφους και όμοιες καλλιέργειες.
ΣΤ) Το Δ.Δ Δάφνης συνορεύει τόσο με τον Δήμο Ερυθρών όσο και με τον Δήμο Θηβαίων.
Εάν το Δ.Δ Δάφνης ενταχθεί στον Δήμο Σχηματαρίου, η εξυπηρέτηση των κατοίκων θα είναι σχεδόν αδύνατη με συνέπεια το Δημοτικό Διαμέρισμα Δάφνης να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο και να μηδενισθεί οποιαδήποτε προοπτική ανάπτυξης του.
Για τους παραπάνω λόγους:
Εμείς οι κάτοικοι του Δ.Δ Δάφνης, μετά από διαβούλευση σε τοπικό επίπεδο, αποφασίσαμε ομόφωνα και προτείνουμε μία από τις παρακάτω λύσεις:
Αν ο Δήμος Δερβενοχωρίων δεν παραμείνει αυτόνομος όπως είναι σήμερα, αλλά ενσωματωθεί στον Δήμο Σχηματαρίου τότε το Δ.Δ Δάφνης να αποσπαστεί από τον Δήμο Δερβενοχωρίων και
1) Να ενσωματωθεί στον Δήμο Θηβαίων με τον οποίον έχει κοινά όρια (Δ.Δ Νεοχωρακίου), ή
2) Να συνενωθεί με τον Δήμο Ερυθρών εφ’ όσον γίνει επέκταση Διοικητικών ορίων σε Δήμους που βρίσκονται στα όρια Νομών.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

έλεος παιδιά.
Όχι και Δήμος Σχηματαρίου.
Το ιστορικό τοπωνύμιο πήγε περίπατο;
Τι θα πουν οι Ταναγραίοι πρόγονοί μας;

Εντάξει αυτοί που δεν γνωρίζουν, αλλά και οι εντός του Νομού να κάνουν τέτοια ατοπήματα;
Αλλοίμονο αν το όνομα του Δήμου δεν είναι Τανάγρα