Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Ο Ηρακλής σήμερα θα ήταν υδραυλικός μηχανικός


Ο Ηρακλής ήταν ένας ή περισσότεροι; Πότε έζησε και ποια πορεία ακολούθησε για να πραγματοποιήσει τους δώδεκα άθλους του; Είναι αποκύημα της φαντασίας των ανθρώπων αυτός και η πλούσια δράση του;
Ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλίας Μαριολάκος μελετώντας εδώ και χρόνια τις φυσικογεωλογικές αναφορές των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων (Ομηρος, Ησίοδος, Ηρόδοτος, Πλάτωνας, Στράβωνας, Διόδωρος Σικελιώτης, Παυσανίας, Πλίνιος κ.ά.) ανασυνθέτει την ταυτότητα του Ηρακλή και τη μακρά πορεία του από την Πελοπόννησο, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Ιβηρική Χερσόνησο μέχρι την Ισλανδία, τη Γριλανδία, τον Εύξεινο Πόντο και την επάνοδό του στην Ελλάδα.
Ο Ηρακλής είναι ο πιο γνωστός ήρωας παγκοσμίως. Το όνομά του έχει 25 εκατομμύρια αναφορές, άρα έχει τεράστια απήχηση ακόμη και σήμερα. Οι άθλοι του παραπέμπουν σε μεγάλα υδραυλικά έργα και στην αναζήτηση μεταλλευμάτων σε πολύ μακρινές περιοχές.
Ο Ηρακλής ξεκίνησε από τη Θήβα και η δραστηριότητά του τοποθετείται στην Πελοπόννησο κατά τον 13ο αι. π.Χ., δηλαδή 100 χρόνια πριν από τον Τρωικό Πόλεμο, όπως ανέφερε ο κ. Μαριολάκος μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα: «Γεωμυθολογική προσέγγιση των άθλων και των άλλων έργων του Ηρακλή».
Οι άθλοι και τα έργα του μπορούν να χωριστούν σε υδραυλικού και μεταλλευτικού περιεχομένου, ενώ ο ίδιος ο ήρωας σήμερα θα ήταν ένας προικισμένος υδραυλικός μηχανικός, σύμφωνα με τον κ. Μαριολάκο.
Η συνέχεια εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια: