Α. Ανδριανάκης: «Θεραπεύονται, αρκεί να τηρείται η προϋπόθεση της πρώιμης και ορθής ιατρικής παρέμβαση για την θεραπεία των ασθενών..»
Τι γνωρίζουμε για τις ρευματικές παθήσεις και γιατί έχουν καταστεί κοινωνικό πρόβλημα στην χώρα μας;
Οι απαντήσεις, εν συντομία, δόθηκαν στην συνέντευξη τύπου για το θέμα σήμερα, από τον Α. Ανδριανάκο, Πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογικών Ερευνών (ΕΛΙΡΕ), καθώς αναλυτικά θα παρουσιαστούν στην ενημερωτική σχετική εκδήλωση, στις 6.30 το απόγευμα της Κυριακής 16 Μαΐου, στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας.
Το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών, που συστάθηκε ως κοινωφελές ίδρυμα από γιατρούς ρευματολόγους και υπάγεται στην εποπτεία των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας, στοχεύει στην αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων, στην υποστήριξη ερευνητικών εργασιών και ερευνών κ.α.
Ο κ. Ανδριανάκος, επ. Καθηγητής Ρευματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που θα είναι και ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση της Κυριακής, τόνισε πως «τα ευρήματα πανελλήνιας επιδημιολογικής έρευνας του Ιδρύματος δείχνουν ότι οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα, καθώς το 27% των ενηλίκων πάσχει από κάποια ρευματική πάθηση», ενώ επεσήμανε ότι αποτελούν το σημαντικότερο πρόβλημα υγείας όχι μόνο στο σύνολο του γενικού πληθυσμού, αλλά και στον εργαζόμενο πληθυσμό, σε άτομα δηλαδή, ηλικίας 19-65 ετών, μιας και στον πληθυσμό αυτό οι ρευματικές παθήσεις σε σύγκριση με όλες τις άλλες ομάδες παθήσεων, είναι το πιο συχνό αίτιο νοσηρότητας και ευθύνονται για το 50% της μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας, το 30% όλων των απουσιών από την εργασία, το 20% όλων των ιατρικών επισκέψεων και το 25% της χρήσης φαρμάκων με συνταγή»...
Γιατί όμως οι ρευματικές παθήσεις έχουν καταστεί κοινωνικό πρόβλημα στην Ελλάδα; «Γιατί δεν υπάρχει ενημέρωση, έγκαιρη διάγνωση και πρώιμη θεραπευτική παρέμβαση» τονίζει ο κ. Ανδριανάκος, επισημαίνοντας ότι «οι ρευματοπάθειες, που αποτελούν ένα πολυδιάστατο πρόβλημα δημόσιας υγείας, πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους αρμόδιους φορείς για την εκπαίδευση, την έρευνα και την παροχή υπηρεσιών υγείας».
Κατά την διάρκεια της συνέντευξης παρακολουθήσαμε σε διαφάνειες αναλυτικά στοιχεία για το τι είναι οι ρευματικές παθήσεις, ποιες είναι (200 περίπου στον αριθμό) και κυρίως τα αποτελέσματα (παραμορφώσεις κ.α.).
Υπάρχει θεραπεία; Ρωτήσαμε τον Πρόεδρο του ΕΛΙΡΕ, που μας απάντησε κατηγορηματικά: «βεβαίως και υπάρχει σε αντίθεση με ότι πιστεύεται, αρκεί να τηρηθούν οι δυο βασικές προϋποθέσεις, η έγκαιρη διάγνωση και η πρώιμη και ορθή θεραπευτική παρέμβαση».
Στην εκδήλωση της Κυριακής πάντως, που αποτελεί μέρος της εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού, όλα όσα αφορούν τις ρευματικές παθήσεις, τα αίτια, τα όργανα που προσβάλλουν, ο τρόπος που εντοπίζεται η κάθε μορφή της ασθένειας και η αντιμετώπιση, ενώ θα συμμετάσχει κι ασθενής, που θα αναφερθεί στα προσωπικά της βιώματα και στην εμπειρία της για την αρρώστια, απαντώντας συγχρόνως στο ερώτημα αν υπάρχει σήμερα θεραπεία για την ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου