Οι επιχειρήσεις δεν είχαν τηρήσει τους όρους διαχείρισης αποβλήτων
«Λουκέτο» μπαίνει σε δύο βιομηχανικές μονάδες, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς εξακολουθούν να μη διαχειρίζονται με νόμιμο τρόπο τα απόβλητα προκαλώντας ρύπανση σε ευρύτερη ζώνη του Νομού Βοιωτίας.
Η Επιτροπή Αναστολών ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις των εταιρειών, κρίνοντας ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος δικαιολογούν τη διακοπή της λειτουργίας τους, καθώς παραβίασαν τους αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις που τους είχαν τεθεί, με συνέπεια να συνεχίζεται η ρύπανση στον ποταμό Ασωπό και στη λεκάνη απορροής της λίμνης Υλίκη.
Στις δικαστικές αποφάσεις επισημαίνεται ότι τα προβλήματα ρύπανσης είχαν εντοπιστεί τον περασμένο Νοέμβριο έπειτα από έλεγχο που διενήργησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Τα προβλήματα συνεχίστηκαν όπως προέκυψε ύστερα από αυτοψίες που έγιναν τον Φεβρουάριο και τον Μάιο, με αποτέλεσμα οι νομαρχιακές αρχές να ανακαλέσουν την άδεια λειτουργίας.
Ωστόσο, με προσωρινή δικαστική διαταγή επετράπη να συνεχίσουν οι εταιρείες τη λειτουργία τους μέχρις ότου κριθεί η υπόθεση από την Επιτροπή Αναστολών ΣτΕ και υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν διάφοροι όροι σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων.
Ομως έπειτα από στοιχεία που συγκέντρωσε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης οι μονάδες συνέχισαν τη λειτουργία τους με τον ίδιο τρόπο, αν και το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) είχε αποφανθεί ότι η διαχείριση αποβλήτων γίνεται κατά παράβαση της σχετικής άδειας και τυχόν συνέχιση της λειτουργίας της θα εγκυμονούσε κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Η Επιτροπή Αναστολών ΣτΕ υπό τον αντιπρόεδρο Κ. Μενουδάκο έκρινε (612/10) νόμιμη την παρέμβαση των νομαρχιακών αρχών και δέχθηκε ότι ανεξάρτητα από τη βλάβη την οποία υφίσταται μονάδα παραγωγής βιολογικών λιπασμάτων, λόγοι δημοσίου συμφέροντος εμποδίζουν να της χορηγηθεί αναστολή και να επιτραπεί η λειτουργία της.
Επισημαίνεται μάλιστα ότι επειδή η μονάδα βρίσκεται σε περιοχή γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, δεν μπορούσε να επεξεργαστεί άλλα απόβλητα πέραν των γεωργικών, και επομένως μη νόμιμα γινόταν διαχείριση και βιομηχανικών αποβλήτων (από κατεργασία ξύλου, συσκευασίες, απορροφητικά υλικά, υφάσματα κ.λπ.).
1 σχόλιο:
POIES EINAI???
Δημοσίευση σχολίου